Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Maaottelu ei tuonut olympianäyttöjä

urheilu

Ruotsi-ottelu oli kolmelle urheilijalle viimeinen näyttöpaikka Sydneyyn. Petra Söderström, Heli Rantanen ja Oskari Frösén jäivät kuitenkin Olympiakomitean kisarajoista.

Oskari Frösen ei aivan onnistunut ylittämään 228 korkeudessa ollutta rimaa.

Söderströmin olisi pitänyt alittaa 400 m aj:ssa 55,50. Pietarsaarelaisen voittoaika painui kuitenkin 56,14:ään.

Heli Rantasen näyttöraja oli 61 metriä. Atlantan olympiavoittajan paras heitto kantoi 58,20.

Lähimpänä kisapaikkaa oli korkeudessa Oskari Frösén, jonka tavoite oli 228:n ylittäminen. Frösén jäi tulokseen 224. Hän yritti kolmesti 228:sta. Varsinkin viimeinen yritys oli hyvä.

Rantanen matkaa tulostavoitteen pettämisestä huolimatta Sydneyyn: lomalle.

- Kerrankin saa kävellä jalat alta kisapaikkoja katsellessaan, Rantanen löysi jotain hyvää kesälomansa alkamisesta.

Rantanen on kerran urallaan karsiutunut myös EM-kisoista (1994) ja MM-kisoista (1999), joten Sydneyn jääminen väliin täydensi väliin jääneiden arvokisojen sarjan loppuun.

Frösen löysi syyn vain itsestään

Frösen ei etsinyt tekosyitä tulostavoitteen karkaamiseen, vaan tunnusti suoraan, että syy oli miehessä.

- Oloja ei voi syyttää. Hyppypaikalla oli kevyt myötätuuli, ei satanut vettä eikä ollut kylmä, Frösen sanaili.

Pettymyksensä hän kuitenkin tunnusti. Kantapää puudutettuna hypännyt Frösen arveli yrittäneensä liikaa, kun kerran kisassa oli paljon pelissä. Homma oli sikäli selvä, että vain 228:n ylittäminen olisi merkinnyt jotain.

- Hyviä yrityksiä ne olivat, mutta eipä ollut tuurikaan mukana, Frösen totesi ja mietti viettävänsä nyt muutaman viikon ilman korkeushyppyä.

Rantanen kärsi tekniikkaongelmista

Heli Rantanen yritti viimeiseen heittoon asti saada tekniikkansa kuntoon, ja paras kiskaisu tulikin kuudennella heittokierroksella. Tekniset ongelmat olivat kuitenkin niin suuria, että 61 metrin ylitykseen ei ollut saumoja.

- Kaksi viime viikkoa ovat olleet painiskelua teknisten ongelmien kanssa. Käsi tuntuu kiertyvän kyynärpäästä ylöspäin heiton aikana, kun sen pitäisi kiertyä alaspäin, Rantanen analysoi.

Rantasen kausi on ollut rikkonainen jo viime elokuun olkapääleikkauksesta lähtien. Kesälläkin heittämistä ovat varjostaneet vammat akillesjänteiden kipeytymisestä ja selän jäykkyydestä lähtien.

- Henkisesti tämä on ollut todella raskas kausi. Tässä kisassa uskoin kuitenkin loppuun asti olympiarajan ylitykseen, vaikka jouduin uhraamaan muutaman heiton tekniikan hiomiseen.

Rantasen urheilu-ura jatkuu kesäloman jälkeen sikäli uusin eväin, että hän vaihtaa Lammin Säkiästä Esbo IF:n riveihin.

Reisivamma pilasi Söderströmin kesän

Petra Söderström suhtautui olympiamatkasta karsiutumiseen levollisena. Olympiahaave alkoi karista jo heinäkuussa takareisivammaan. Söderström ei pystynyt neljään viikkoon aitomaan eikä juoksemaan kovia vetoja.

- Takareiden iso hamstring-lihas ei mahtunut lihaskalvon sisään. Vamma johtui siitä, että maitohapot eivät poistuneet lihaksesta, Söderström selvitti elimistön palautumiseen liittyvää ongelmaa.

Loukkaantumisen jälkeen Söderström tiesi, että olympiakuntoon yltäminen vaatii täyspanostuksen. Maaottelussa huippuajan juoksemista hankaloitti kovan vastuksen puute. Viime vuonna Frida Svensson kiritti Söderströmin ennätyslukuihin 55,01, mutta stadionilla pietarsaarelainen kilpaili itseään vastaan.

- Tiesin, että kunto riittää, mutta olisi ollut mukavaa, jos joku olisi ollut loppusuoralla edessä, Söderström kertoi.

Sydneyn jäätyä haaveeksi Söderström aikoo suunnata tarmonsa opiskeluun. Poliittisen historian opinnot Vaasan yliopistossa edistyvät odotettua ripeämmin tänä syksynä.

- Maailmani ei romahda urheilutavoitteiden toteutumattomuuteen. Muutenhan se romahtaisi joka toinen päivä, kun harjoitukset eivät aina onnistu toivotusti, Söderström hymähti.

Olympialaiset ovat taas neljän vuoden kuluttua, ja Söderströmin suunnitelmiin neljän vuoden jatko uralla sopii. Lihasvammojen välttämiseen hän joutuu kuitenkin kiinnittämään enemmän huomiota, jotta tämän kesän tapainen vamma ei pilaisi seuraavia kausia, Söderström totesi ja laski apukeinoksi mm. hieronnan.

YLE24 STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat