Helsinkiläisen päämatkalla ei saa horjua

urheilu

Ratapyöräilijä Mira Kasslinin lataus Sydneyn olympialaisiin pääsee valloilleen lauantaina naisten 500 metrin aika-ajossa. Helsinkiläinen Kasslin osallistuu Sydneyssä kahteen lajiin, joista hänen päämatkansa pinkaistaan ensin.

Nuorten maailmanmestari pääsee lauantaina tositoimiin

Kasslin on hyvin otettu Sydneyn liepeillä Bankstownissa sijaitsevasta ratapyöräilynäyttämöstä Dunc Gray -velodromista.

Upouuden velon hienous on nuorten maailmanmestarin kohdalla myös ongelmallista, sillä kotimaassa Kasslin on tottunut vallan erilaiseen harjoittelupaikkaan.

Helsingin Käpylässä sijaitseva velodrom on pomppuinen mökkitie verrattuna Sydneyn kisapaikkaan.

- Ihan mieletön paikka, Kasslin sanoi ja kertoi Bankstownin radan pinnoitteen olevan suomalaista kuusipuuta.

Ratojen tasoerot näkyvät tietenkin vauhdissa. Käpylän avovelolla vastaan puskee tuuli ja alustalle ajautunut hiekka aiheuttaa kitkaa. Katettu Dunc Gray vaatii kovin erilaista lähestymistä, jota Kasslin on hakenut syyskuun alusta lähtien.

- Täällä pitää osata ajaa kauniisti ja tasaisesti, Kasslin selvitti.

Kasslinin viimeistelyä hankaloitti rahtaajien kömmähdys kilpakaluston kanssa. Pyörien piti ehtiä perille samaan aikaan polkijansa kanssa, mutta Kasslinille sai viiden päivän ajan kelvata lainavehje.

Toisaalta Kasslin uskoo, että pyörien myöhästyminen saattoi olla jopa onnenpotku. Uudella radalla ja lainakalustolla oli aloitettava rauhallisesti. Samalla aikaeron aiheuttama väsymys karisi hiljalleen pois. Omilla aseillaan Kasslin olisi saattanut aloittaa liian rankasti.

Mitalikin mahdollinen

Aika-ajossa ei ole varaa pienimpäänkään virheeseen. Väärälle linjalle ajautuminen 250 metriä pitkän soikion kaarteessa lisää ajoon pienen horjahduksen ja aikaan sekunnin kymmenyksen, joka Kasslinin mielestä on sama asia kuin yksi sija tulosluettelossa.

Aika-ajoon osallistuvat 17 ratakiitäjää ovat Kasslinin mielestä kaikki mitaliehdokkaita. Riittävän lihasvoiman lisäksi myös hermoilla on ratkaiseva merkitys. Lähtöhetkellä ei pidä höntyillä, sillä automaattinen lähetysteline herkästi kaataa liian aikaisin matkaan yrittävän.

- Siinä on 35 sekuntia aikaa näyttää mitä on tehnyt neljä viime vuotta, Kasslin kuvaili lajinsa luonnetta.

Kasslin kisasi myös Atlantan olympialaisissa, joissa hän saavutti eräajossa sijat 9.-11. Naisten 500 metrin aika-ajo on Sydneyn kisaohjelmassa uutuutena. Kasslinin ennätys ja edelleen pitävä nuorten ME kellotettiin vuonna 1995 Bogotassa lukemiin 35,660.

Lauantaina Kasslin olisi hyvinkin tyytyväinen omaan ennätykseen. -Tavoitteena on saada kaikki itsestäni irti, saada aikaan loistava ajo ja tehdä se minkä pystyy. Hyvänä päivänä mitalikin on mahdollinen, Kasslin sanoi, mutta muistutti jälleen lajinsa herkästä luonteesta.

Kapuloita rattaisiin

Kasslin on vasta 22-vuotias, mutta 14 vuoden ratapyöräilykokemukseen mahtuu jo rutkasti vastamäkiä.

Runsas vuosi sitten karikot urheilu-uran jatkamiseksi olivat liian pahoja, ja Kasslin ehti jo päättää pyöräilyuransa. Villi kortti Berliinin MM-kilpailuihin käänsi ajatukset ja matka jatkui Sydneyyn.

- Lopettamisen jälkeen huomasin, että pikkaisen oli tyttö hukassa, jos ei ole sitä määränpäätä. Nyt on varma olo ja vielä paljon annettavaa, Kasslin sanoi.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat