Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Atlantis valmis liigaan

urheilu

Torstai-iltana ratkaistaan Turussa, nouseeko Atlantis kolmantena pääkaupunkiseudun joukkueena jalkapalloliigaan. Aurajoen ylpeyden TPS:n on 35:ntenä peräkkäisenä pääsarjakautenaan voitettava kauden finaalinsa kotonaan 3-0, jos mielii säilyttää paikkansa.

Juhliiko Atlantis torstaina liiganousua?

Atlantis on helsinkiläinen seura, mutta edustusjoukkue on entistä enemmän vantaalaistunut: otteluareena on Myyrmäen stadion, ja toimistokin on muuttanut samaan osoitteeseen.

- Mutta olemme edelleen Helsingin piirin joukkue, korostaa seuran toimitusjohtaja Markku Ritala.

Hän oli 1980 perustamassa vanhan koulunsa Norssin entisten oppilaiden ympärille Norssi -nimistä seuraa, joka lähti liikkeelle Johanneksen hiekkakentältä opinahjon vierestä.

Viisi vuotta myöhemmin muusikko Gösta Sundqvist perusti samoilla syntysijoilla Johanneksen Dynamon.

Kun kumpikaan ei omin avuin pystynyt nousemaan Kolmosesta ylöspäin, lyötiin hynttyyt yhteen kaudesta 1995.

Leevi and the Leavingsin sielu on enää hengessä mukana, mutta Ritala on jaksanut antautua seuralleen ja jatkaa myös puheenjohtajana.

Ammattimaiset taustavoimat

Norssia alasarjoissa vetäessään Ritala hankki 90-luvun alkupuoliskolla ammattitaitoa ottamalla kahden kauden pestin HJK:n liigajoukkueen toiminnanjohtajana.

Nykyisessä Atlantiksen johtoryhmässä on myös Liiga-HJK:n 90-luvun lopun toiminnanjohtaja Erkki Alaja markkinoinnin tehtävissä. Hänkin kesti Klubia kaksi kautta - kauemmin kuin kukaan muu Ritalan jälkeen.

FinnPasta tuovat liigaosaamista sponsorien edustajat: Metsäliiton viestintäjohtaja Pekka Kivelä sekä tytäryhtiön Finnforestin toimitusjohtaja Ari Martonen ja viestintäpäällikkö Jukka-Pekka Vuori.

Tärkeässä "lentävän managerin" tehtävässä taustalla puuhaa Kai Järvinen alias muusikko Aarne Tenkanen, joka tuli PK-35:n liigaorganisaatiosta, mutta on myös entinen Norssin pelaaja.

Mainosalalle siirtynyt Palloliiton entinen olosuhde- ja sarjapäällikkö Peter Lundström kuuluu myös johtoryhmään. Vanhalta Norssin ajalta on mukana vielä ex-maalivahti Jari Lohvansuu.

Viisi bussia Turkuun

Torstaina Atlantis lähtee viidellä bussilla kohti Turkua: edustusjoukkue, yhteistyökumppanit sekä kolme kannattajabussia.

Joukkueessa on runsaasti kokeneita pelaajia, joista ainoana on kaikki 29 ottelua pelannut Hongan kasvatti Pasi Solehmainen, 26. Hänen liigakokemuksensa on HJK:sta ja pääasiassa vierailulta Jarossa.

Joukkueessa on käytetty 20 pelaajaa, joista 16 muodostaa selvän rungon. Tärkeä vahvistus oli aivan kauden alussa nuoruuden VanPa-ajalta tutulle Myyrmäen nurmelle löytänyt Erkka V. Lehtola.

Hän teki "melkein maalin" mestareiden liigassa HJK:n paidassa ja oli ensimmäisessä TPS-ottelussa erinomainen ensimmäisellä jaksolla.

Ritala uskoo, ettei kukaan joukkueesta vielä lopeta. Vanhimmat pelaajat ovat kolmekymppisiä: ikäpresidentti Sükrü Uzuner on 31, Sauli Kouva 30, Tommi Toivonen 29 sekä Pasi Pihamaa, kapteeni Kimmo Tauriainen ja Lehtola 28.

"Eufan syrjäytys" vaikea paikka

Valmentaja Jari Europaeus teki hienon työn joukkueen kehittämisessä. Kun viime kauden loppu lässähti juuri nousujuhlan jo henkisesti käynnistyessä Tampereella, sai "Eufa" mennä kahden peräkkäistappion jälkeen.

Johtoryhmän päätös oli raskas, mutta ehkä viisas. Markku Palmroosin johdolla varmistui paikka liigakarsinnassa ja syntyi viime lauantainen riemuvoitto 4-1.

Atlantiksen budjetti on kasvanut tasaisesti. Viime vuonna se sijoittui haarukkaan 1,4-1,5 miljoonaa, ja täksi kaudeksi tuli tasan miljoona lisää: 2,4-2,5 Mmk.

- Siitä saamme kiittää osaksi suoraan yhteistyökumppanien panostusta, ja samaan suuntaan menee myös kiitos uudesta stadionista ja siihen liittyvästä tulonlisäyksestä, Ritala sanoo.

Ensi kauden uusista pelaajista hän ei halua vielä kertoa mitään, mutta myöntää, että kyselijöitä on riittänyt.

- Olemme sanoneet, että ensin katsotaan, millä tasolla pelataan. Ensi viikolla vasta neuvotellaan.

Viime syksy oli niin opettavainen, ettei kukaan Atlantiksessa halua nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kovaa menoa on odotettavissa kuitenkin Vantaalla ja Pohjois-Helsingissä (alkukauden kotikenttä oli Pukinmäki), jos unelma toteutuu. Kannattajien pitää siinä tapauksessa varata vielä sunnuntai-iltapäiväkin "kiitosjuhlaan".

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat