Jääpalloilijat sään armoilla

urheilu

Leuto syksy on vaikeuttanut jääpallojoukkueiden valmistautumista lauantaina 11. marraskuuta alkavaan jääpalloliigaan. Sarjan 14 joukkueesta aniharva on päässyt riittävästi isolle jäälle harjoittelemaan. Harjoitusotteluita joukkueilla on kasassa vain kourallinen, eikä tilanne ehdi parantua ruhtinaallisesti ennen sarja-avausta.

ToPV puolustaa jääpallovaltikkaa

Suomen mestaruutta puolustaa vihdoin kolmen hopean jälkeen korkeimmalle pallille yltänyt Tornion Pallo-Veikot, joka alkavalla kaudella isännöi kotiotteluitaan Ruotsin puolella Haaparannan tekojääradalla. Haaparannan Gräns Valleniin on valmistunut katettu katsomorakennelma.

Tornion Pallo-Veikot on vankka mestarisuosikki. Ennakoinnin osuessa kohdalleen liigan uudistuksiin lukeutuva loppuottelun pelaaminen välierävoittajista runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä tuo omituisen vivahteen. Tornion mahdollinen loppuottelupaikka saattaa sysätä Suomen mestaruustaiston Ruotsiin.

Mestarivalmentaja lähti

Tornion ruotsalainen mestarivalmentaja Anders Strömbäck jätti joukkueen henkilökohtaisista syistä. Vastuu lankesi kahden pelaajavalmentajan, Marko Miinalan ja Jukka Ohtosen harteille. Miinala ei kokenut tilannetta hankalaksi.

- Perusteena on se, että joukkue on sama (kuin viime kaudella). Pyrimme pelaamaan samantyyppistä peliä, ja uskomme onnistuvamme siinä, Miinala sanoi.

Strömbäckin lisäksi Torniosta lähti ainoastaan keskikenttäpelaaja Peter Stock, ruotsalainen hänkin. Tornion vaihtoruletti pelikentän laidalla hoituu kahden miehen voimin ja ennalta annettujen ohjeiden mukaan, kun Miinala ja kapellimestari Ohtonen uurastavat kentällä.

- Tullee mitä tullee, mutta mestaruus on tavoitteena, Miinala vastasi uteluun kauden tähtäimestä.

Maaliskuussa 2000 Tornion Pallo-Veikoille loppuottelussa hävinnyt (1-3) Oulun Luistinseura saa liigavalmentajien keskuudesta vankasti kannatusta jälleen mitaleille. OLS:n valmentaja Timo Tiusanen linjasi 120-vuotisjuhlaansa viettävän seuran tavoitteeksi loppuottelupaikan uusimisen.

- Joukkueessa on pieniä muutoksia ja lajiharjoittelu on jäänyt minimaaliseksi. Sen on huomannut, Tiusanen harmitteli lämpimän sään tuomisia.

Konkari Samuli Niskanen jatkaa vastuunkantajana Luistinseuran pelissä. Nuoren kaartin pitää nousta Niskasen avuksi tiukoissa paikoissa, mikäli menestykselle halutaan jatkoa.

Kuusi tuoretta valmentajaa

Kuusi liigajoukkuetta on vaihtanut valmentajansa viime kauden jälkeen. ToPV:n lisäksi pelaajavalmentajaan luottaa HIFK, jonka toimista vastaa Ari Kukkonen.

Pelaajataustaisia ja uusia valmentajia ovat Porvoon Akilleksen ohella yllättäjäksi povatun JPS:n Mika Sillgren, Imatran Pallo-Salamien Ilkka Perälä sekä Veitsiluodon Vastukseen palannut Mauri Kåhlman.

Jääpalloilun maraton- ja mestaruustaulukkoa johtava WP 35 pelaa kaudella 2000-2001 Juha Auvisen opein. Kestävyysurheilun puolelta tulleen Auvisen jääpallohistoria on neljän kuukauden mittainen. Kestävyysjuoksua ja triathlonia harjoittaneen Auvisen myötä WP:n harjoitusohjelmaan on lisätty MM. polkupyörälenkit.

Liigaan Jääpalloliiton kevätkokouksen päätöksen myötä palannut helsinkiläinen Vesta nimesi toukokuussa valmentajikseen Kari Aittasalon ja Petri Sinnemäen. Vesta paisuttaa liigan helsinkiläisjoukkueiden määräksi kolme.

Viime kauden loppuottelussa Oulun Palloseuran kaataneen HIFK ja Kukkosen huolena on pääasiassa Vestaan vienyt pelaajavirta. Kukkonen vähätteli, että pelaajia tulee ja menee, mutta myönsi menetysten vaikeuttavan kuvioiden hiomista.

- Vie aikansa ennenkuin saadaan kaikki pelaamaan yhteen, Kukkonen tiesi. Kymmenkunta HIFK-pelaajaa vaihtoi seuraa Kukkosen mielestä siksi, että he saisivat enemmän peliaikaa.

Vesta pitää hauskaa, Kampparit harjoittelee

Vestan manageri Joakim Berner perusteli positiivista muuttoliikettä seuran tarjoamalla mukavalla tunnelmalla ja mahdollisuudella päästä vanhojen tuttujen kanssa kentälle.

- Vestan idea on pitää hauskaa. Kaikki pallopelit ovat hauskoja ja niin on jääpallokin, Berner sanoi.

Vestan kotikenttä ei ole vielä tiedossa, mutta Berner vihjaili uusien tuulien puhaltelevan joukkueen kotiotteluissa. Vesta aikoo houkutella katsomoon mm. lapsia musikanttien avulla.

Pelillisesti Vestan tavoitteeksi on asetettu paikka kahdeksan parhaan joukkoon. -Pudotuspeleissä saa yllättää, Berner tiesi.

Viime kaudeksi jääpalloliigaan noussut Mikkelin Kampparit ylsi keskikastiin seitsemänneksi. Nyt joukkueella on edessä edellistä hankalampi kausi, sillä pelaajamenetykset ovat kokeneemmasta päästä.

- Totuus on se, että Kampparit harjoittelee koko runkosarjan, valmentaja Esko Korhonen myönsi.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat