Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini

Savon ripustaa hanskat naulaan

urheilu

Nyrkkeilyn kolminkertainen olympiavoittaja ja kuusinkertainen maailmanmestari Felix ja jatkaa pitkää uraansa valmennustehtävissä.

Kuubassa Savon on kansallissankari.

Savonin yllättävän eropäätöksen julkaisi Kuuban televisio. Savonin odotettiin päättävän uransa kesäkuun MM-kisoissa Irlannissa. Kuuban televisio ei perustellut Savonin päätöstä.

Amatöörinyrkkeilyn kansainvälisten sääntöjen mukaan urheilijan ura päättyy, kun hän täyttää 34 vuotta. Savon saavuttaa iän vasta syyskuussa MM-kisojen jälkeen.

Ammattilaistarjouksille tiukka ei

Kotimaassaan Savon on kansallissankari maanmiehensä Teofilo Stevensonin tapaan. Kaksikkoa yhdistää paitsi kolme olympiakultaa, myös usko Kuuban poliittiseen järjestelmään.

Kumpikin torjui pitkällä urallaan toistuvasti houkuttelevia ammattilaistarjouksia. - En ole koskaan pitänyt kädessäni tuhatta dollaria, mutta kun olen tarvinnut jotakin, olen pyytänyt, Savon kuvaili elämäänsä hiljattain.

Savon voitti olympiakultaa Barcelonassa 1992, Atlantassa 1996 ja Sydneyssä viime syksynä. Hän olisi ollut mitaliehdokas jo Soulissa 1988, mutta ei voinut osallistua kisoihin Kuuban boikotin takia.

Maailmanmestaruuden pitkäkätinen ja tarkkaiskuinen Savon voitti vuosina 1986, 1989, 1991, 1993, 1995 ja 1997.

Edellisissä MM-kisoissa 1999 hän sijoittui toiseksi. Hän selvisi loppuotteluun, mutta kävi vain kääntymässä kehässä. Savon protestoi muiden kuubalaisten tapaan 67-kiloisten loppuottelun tuomiota, jonka mukaan Venäjän Timour Gaidalov kukisti Kuuban Juan Hernandezin. Tuomio muuttui myöhemmin protestien jälkeen.

Olympiaryhmän valmentaja vaihtuu

Kuuban maajoukkueessa tapahtuu Savonin lopettamisen ohella muitakin muutoksia. Kuuban television mukaan kolme vuosikymmentä maajoukkuetta valmentanut Alcides Sagarra siirtyy syrjään. Hänen paikkansa ottaa toinen kokenut nyrkkeilyvalmentaja Sarvelio Fuentes.

Sagarrasta kuubalaiset kaavailevat maansa edustajaa kv. nyrkkeilyliittoon. Kuuban television mukaan uransa päättävät myös lajin huippunimiin kuuluvat Juan Hernandez ja Hector Vinent sekä Enrique Carrion.

STT, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat