1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Agassi ylivoimainen Australiassa

USA:n Andre Agassi voitti kolmatta kertaa urallaan Australian avoimen tennisturnauksen. Agassi kukisti loppuottelussa Ranskan Arnaud Clementin suoraan kolmessa erässä 6-4, 6-2 ja 6-2.

Grand slam -voittoja Agassilla on kaikkiaan seitsemän.

Ottelu kesti tunnin ja 46 minuuttia.

Agassi voitti turnauksen myös vuonna 1995 ja 2000.

Ensimmäiseen Grand slam -finaalinsa pelannut Clement mursi Agassin syötön kahdesti, mutta menetti oman syöttönsä seitsemän kertaa.

- Agassi repi minut tänään kappaleiksi. Hän löi palloa tavattoman kovaa, hän ei tehnyt juuri lainkaan virheitä. Hän syötti erittäin hyvin, ja mikä tärkeintä hän oli hämmästyttävän nopea liikkumaan kentällä, Clement kuvaili puheessaan, miksi Agassi oli voittanut hänet.

Clement myönsikin auliisti, että sunnuntain vastaisena yönä hänen oli hankala saada unen päästä kiinni. Ranskalainen nauratti kuitenkin kuulijoitaan, kun hän tarkensi, miksi perhoset olivat lepatelleet hänen vatsansa pohjassa.

- 30 prosenttia minusta ajatteli, että 'oh la laa' pelaan huomenna grand slam -turnauksen finaalissa. Loput 70 prosenttia ajatuksista olivat suunnilleen 'oh la laa' joudun pitämään puheen englanniksi, turnauksessa 15:nneksi sijoitettu Clement sanoi.

- En kuitenkaan valmistanut kuin yhden puheen. Voittaisin tai häviäisin, sama kelpaisi muutaman sanan vaihtamisella, Clement muistutti, ettei hän lähtenyt otteluun häviämään.

Takakentän taituri

Agassi ei kuitenkaan antanut Clementille minkäänlaisia mahdollisuuksia. Clementin taktiikkana oli houkutella yhdysvaltalainen pitkiin palloralleihin. Agassi piti kuitenkin huolen, että pisteet päättyivät pikaisesti.

- Minun oli mahdoton voittaa häntä tänään. En usko, että kukaan olisi kyennyt voittamaan häntä takakenttäpelillä. Kenties joku syöttö-lentolyöntipelaaja olisi voinut hätyyttää häntä, Agassin kaksi kertaa aiemmin voittanut Clement selvitti ottelun tapahtumia Agassin keskittyessä kertomaan omasta urastaan, menneistä ja tulevista.

Viime kausi oli Agassille vaikea etenkin loukkaantumisten takia, kun hän joutui vetäytymään neljästä turnauksesta erilaisten vammojen ja sairastumisten vuoksi. Lisäksi Agassin sisarella ja äidillä todettiin viime vuoden aikana syöpä.

- Luulen, että minulle on aina ollut helppoa eriyttää siviilielämä ja tenniksen pelaaminen. Olenkin välillä vetäytynyt lähes kokonaan kentiltä, ja se on varmastikin suuri syy siihen, että kehoni on edelleen näin hyvässä kunnossa, Agassi tuumi.

Ei vain tennistä

Agassilla oli hankala vaihe elämässään myös neljä vuotta sitten. Agassi oli tuolloin vallannut kolme arvoturnauksen titteliä, mutta lasvegaslaisen kunto romahti, ja hänen sijoituksensa maailmanlistalla nitkahti samalla heikoimmillaan 141:nneksi.

Agassi innostui kuitenkin syksyllä 1997 uudelleen tenniksestä, haki tuntumaa ja tehoa lyönteihinsä pikkukilpailuista ja oli hilautunut seuraavana keväänä ATP-pisteissä 20 joukkoon. Vuonna 1999 Agassi voitti sekä Ranskan että Wimbledonin arvoturnaukset.

- En muistele noita vaikeita aikoja lainkaan pahalla, sillä ne lienevät tae sille, että jaksan edelleen pelata huipputennistä, Agassi sanoi.

Agassi painotti, että hän on iän karttumisen myötä oppinut arvostamaan pelkkien titteleiden ja palkintoshekkien lisäksi tavallista ja tasapainoista elämää.

- Voitan tai häviän, minun tärkein päämääräni on olla ylpeä itsestäni. Se on minulle nykyisin tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, Agassi alleviivasi, mutta muisti myös varoittaa vastustajiaan.

- Jos vain pysyn terveenä, uskon, että parhaat pelini ovat vielä edessä. Aion olla tänä vuonna fiksumpi kuin viime kaudella. Jos pelaan korttini hyvin, tästä voi kehkeytyä uskomaton vuosi, Agassi ilmoitti.

STT, Yle24, AFP, Reuters