Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Doping-skandaalin selvitystyö alkaa

urheilu

Lahden MM-hiihdoissa tapahtuneen suomalaisen doping-skandaalin selvitystyö käynnistyy maanantaina.

Työryhmän on tarkoitus saada raporttinsa valmiiksi toukokuun puoleen väliin mennessä.

Doping-skandaalin selvitystyö käynnistyy.

Kulttuuriministeri Suvi Lindén on asettanut selvitysryhmän suomalaishiihtäjien doping-käytön setvimiseksi.

Ryhmän puheenjohtajaksi on nimetty hallintoneuvos Lauri Tarasti ja jäseneksi erikoislääkäri Tapio Kallio. Kolmannen jäsenen nimeää maailman antidoping-neuvosto WADA.

Ministeri Lindénin mukaan selvitystyön onnistuminen edellyttää hiihtoväen avointa ja aktiivista osallistumista.

- Tämä likapyykki pestään nyt niin hyvin kuin pystytään, Lindén lupasi.

Puheenjohtaja Tarasti korostaa, että ryhmä toimii ilman poliisivaltuuksia, mutta haluaa selvittää tapauksen perinpohjaisesti.

Tarastin johtaman työryhmän toimeksianto on laaja

Tärkeimpänä tehtävänä sillä on tietysti selvittää hiihtäjien, valmentajien, lääkäreiden ja Suomen hiihtoliiton johdon sekä tarvittaessa muiden tahojen osuus Lahdessa tapahtuneeseen dopingin käyttöön.

Työryhmä tekee myös ehdotuksensa taloudellisesta ja muista seuraamuksista, jotka valtion taholta tulisi tapahtuneen johdosta asettaa.

- Työryhmän tavoitteena on katsoa huomiseen, eli miten Hiihtoliiton toiminta voi jatkua tämän tapahtuman selvittämisen jälkeen, ja millä tavoin vastaavanlaiset tapahtumat voidaan estää. Yhtenä eikä varmasti sen helpoimpana tehtävänä on miettiä, miten Suomen urheilumaine pystyttäisiin palauttamaan kansainvälisessä urheiluliikkeessä, luetteli Lindén.

Myös Jyväskylässä toimiva Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) joutuu työryhmään syyniin. Hiihtoliiton toinen lääkäri Juha-Pekka Turpeinen kuului KIHU:n tutkijoihin.

Tarasti vaatii yhteistyötä

Työryhmän puheenjohtaja Lauri Tarasti vaatii Hiihtoliitolta avoimuutta.

- On tärkeää, että hiihtoväki itse osallistuu selvitystyöhön niin aktiivisesti kuin mahdollista. Lahden tapauksillehan ei ole enää mitään tehtävissä, koska näyttö dopingin käytöstä on aivan selvä, totesi Tarasti.

Edelleen työryhmä selvittää, miten dopingin käyttöä estäviä toimia pitää Suomessa tehostaa. Tältä osin työryhmän halutaan valmistavan toimintamallin lajiliitoille.

Työryhmä aloittaa selvitystyönsä heti. Kolmas jäsenkin ryhmään löytynee jo tällä viikolla, kun ministeri Lindén matkustaa Sveitsin Lausanneen WADA:n kokoukseen. Lindén on WADA:n hallituksen jäsen.

- Aion siellä kiittää WADA:aa hyvästä työstä, Lindén sanoi.

Ministeri Lindén toisti maanantaina vaativansa Hiihtoliiton ammatti- ja luottamusjohdon eroamista.

- Hiihtoliitto ei nauti enää opetusministeriön luottamusta, perusteli ministeri.

KRP pyysi lisäselvityksiä dopingista

Keskusrikospoliisi on pyytänyt Hiihtoliitolta lisäselvityksiä doping-jutun tutkinnassa.

KRP aikoo selvittää, liittyykö juttuun muita rikoksia kuin epäilty avustusten väärinkäyttö, jota opetusministeriön tutkintapyyntö koskee. KRP ei ole saanut muita tutkintapyyntöjä.

KRP ei ole vielä tehnyt päätöstä esitutkinnan aloittamisesta.

Kadoksissa olleen lääkelaukun ja Lahden kisakylän liepeiltä löytyneet lääkintäjätteet on alustavasti käyty läpi. Ne säilytetään todistusaineistona mahdollista myöhempää tarvetta varten.

Liitto odottaa B-näytteitä

Hiihtoliitolla on tekeillä myös oma selvityksensä tapahtumista, joka on tarkoitus esitellä liiton johtokunnalle torstaina ja antaa sen jälkeen opetusministeriölle.

Liiton puheenjohtajan Paavo Petäjän mukaan tapahtumiin liittyviä eri henkilöitä on kuultu. Heihin eivät lukeudu Maailman antidopingneuvoston WADA:n testeissä kärähtäneet neljä hiihtäjää.

Petäjän mukaan liitto aikoo kysyä heidän näkemystään vasta B-näytteiden tulosten varmistuttua.

- Julkisuudesta vetäytyneet eivät ole vielä syyllisiä (dopingiin). Me voimme olla heihin yhteydessä vasta, kun he ovat. Tämä tarkoittaa B-testiä.

Petäjä ei paljasta, onko jo varmistuneita kärähtäneitä eli Jari Isometsää ja Janne Immosta kuultu. Petäjä sanoi kertovansa koko paketista mieluummin yhdellä kertaa liiton johtokunnan torstaisen kokouksen jälkeen.

- Minä en tässä vaiheessa raportoi, Hiihtoliiton toimitusjohtaja Esa Klinga puolestaan tyytyi toteamaan.

"Asennekasvatus ja tiedotus kuntoon"

Dopingselvitysryhmän jäsen erikoislääkäri Tapio Kallio toivoo, että urheilun lajiliitoille saataisiin selkeät toimintamallit dopingkysymyksissä.

Tällaisia asioita ovat Kallion mukaan mm., miten johto viestittää dopingvastaisuudestaan riittävän selkeästi, miten lajivalmentajat ja joukkuelääkärit valvovat omia urheilijoitaan, ja miten he toimivat, jos dopingtapauksia havaitaan.

- Liittojen on panostettava omalta osaltaan nuorten asennekasvatukseen ja pohdittava, miten dopingtapauksista vastaisuudessa tiedotetaan, ettei Lahden tapaista farssia pääse syntymään.

- Tiedotusstrategian täytyy olla yksinkertainen ja selkeä jo etukäteen, Kallio huomauttaa.

Yle24-STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat