Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Kreikka ja Kroatia lentopallon EM-karsinnan vastukset

urheilu

Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Timo Hoivala joutuu rakentamaan pikavauhdilla toimivan kuusikon EM-karsintaotteluun Kreikkaa vastaan 8. toukokuuta. Kreikan lisäksi suomalaiset pelaavat EM-karsintalohkossaan Kroatiaa vastaan 27. toukokuuta.

Jussi Heino kuuluu kevään maajoukkueen leiriryhmään.

Hoivalan kiireestä pitävät huolen ammattilaisjoukkueissaan pitkälle edenneet Jussi Heino, Saku Määttä ja Tuomas Sammelvuo.

Kolmikko muodostaa maajoukkueen rungon, ja Sammelvuolla saattaa olla Italian A1-liigan finaalipeli vielä 5. toukokuuta. Kreikka-ottelu on Kuopiossa vain kolme päivää myöhemmin.

- Aika kiirehän tässä tulee, Hoivala myönsi tiistain tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Kreikka-ottelun piti alun perin olla kesäkuun alussa, mutta Kreikan osallistuminen maailmanliigaan sekoitti ohjelman.

Kreikan lisäksi suomalaiset pelaavat EM-karsintalohkossaan vierasottelun Kroatiaa vastaan 27. toukokuuta.

Suomi on lohkossa kolmantena tasapistein Unkarin kanssa neljän ottelun jälkeen. Lohkovoittaja ja karsintalohkojen kaksi parasta kakkosta pääsevät syyskuun EM-kisoihin Tshekkiin.

- EM-kisat ovat tavoite. Lohkossa on vielä kaikki auki, Hoivala totesi.

Kevään kalenterin täyttävät lisäksi kotimaan Viro- ja Tanska-maaottelut sekä kuuden joukkueen tasokas turnaus Virossa.

Juvonen palaa passariksi

Hoivala nimesi tiistaina 18 pelaajan leiriryhmän, joka kokoontuu Vierumäelle viikon kuluttua. Ryhmä tiivistyy 13 pelaajaan, kun kaikki ammattilaiset ovat ruodussa.

Miehistössä on neljä maajoukkueen ensikertalaista: Isku-Volleyn nuorukaiset Tuomas Tihinen, Matti Ollikainen ja Anssi Vesanen sekä Suomen kansalaisuuden saanut Kardo Künnap, joka pelasi Viron maajoukkueessa viimeksi vuonna 1997.

"Uusvanha" maajoukkuepelaaja on Iskun 34-vuotias passari Sami Juvonen, jolla on takanaan 109 maaottelua. Edellinen edustus on vuodelta 1995 Vjatsheslav Platonovin valmennuskaudelta.

- Samin pyörittämä hyökkäyspeli on sellaista, mitä maajoukkue on pyrkinyt hakemaan, Hoivala perusteli ja tarkoitti kansainvälisten otteluiden vaatimaa nopeaa peliä.

Juvoselle valinta oli iloinen asia. Tampereen vesilaitoksella työskentelevä Juvonen saattaa saada maajoukkueesta kimmokkeen uudelle ammattilaisuralle. Edelliskaudella hän pelasi Saksassa.

Juvonen taistelee pelinjohtajan paikasta Italian Forlissa penkille juuttuneen Petteri Laurilan ja Piivolleyn Aki Riihimäen kanssa. Yksi heistä putoaa leiriryhmästä ensimmäisen neljän päivän jakson jälkeen.

Ammattilaiset avainrooleissa

Keskipelaajien osalta Hoivala laskee paljon Torinossa onnistuneen Janne Heikkisen varaan. Myös Saku Määttä on pelannut hyvän kauden Saksan Friedrichshafenissa ja taistelee vielä maan mestaruudesta.

Laitapelaajien osuus ja aloitusten vastaanotto rakentuvat Sammelvuon ja Belgian mestaruutta hamuavan Jussi Heinon varaan. Hoivala istuttaa laitapelaajaksi myös Piivolleyn Olli Aakulan, joka pelasi liigassa hakkurina ja tuo laitapelaajan tontille kaivattua voimaa.

KuPS-Volleyn Timo Tolvanen on liberona, mutta myös Heinon pelaaminen muista poikkeavassa paidassa on mahdollista.

Hakkureista katse kääntyy Mika Pyrhöseen, joka on tappanut eniten palloja maajoukkueessa. Liigassa juhlineen Napapiirin Marko Ahon kovaa kättä kaivataan myös Suomen puolesta.

EM-karsintojen jälkeen suomalaiset alkavat valmistautua elokuussa Tampereella pelattavaan MM-karsintaturnaukseen, jonka muut joukkueet ovat olympiavoittaja Jugoslavia, Saksa ja Bosnia-Hertsegovina.

EM-kisat ovat 8.-16. syyskuuta Tshekissä.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat