Selkälihaskramppi Ville Tiisanojan kiusana

urheilu

Kuulantyöntäjä Ville Tiisanojalla, 25, on kilpailukauden kynnyksellä tuttu tilanne: hyvin sujuneen talven jälkeen selkä alkoi vihoitella pari viikkoa ennen kauden ensimmäistä kisaa.

Tiisanoja odottaa avauskisassa 20 metrin ylitystä.

- Selkä kramppasi viikko sitten lajiharjoituksessa ensimmäisen kerran. Kokeilin uudelleen kolmen päivän jälkeen ja se meni enemmän jumiin, joten annoin työntämisen olla, Tiisanoja kertoo.

- Tuttu tilanne, selkä on vihoitellut ennenkin keväällä. Se hyvä puoli tässä on, että ongelma on lihaksessa. Sen pitäisi mennä hieronnalla ohi, Tiisanoja arvelee.

Vantaalainen uskoo, että kauden avauskisa Espoon Otaniemessä 31. kuluvaa kuuta voi hyvinkin tuottaa kakkosella alkavan tuloksen.

- Olen yleensä aloittanut yli 19 metrin tuloksella. Jos nyt saan selän kuntoon ja yhden lajiharjoituksen tehtyä, tulos voi Espoossa olla yli 20 metriä, Tiisanoja arvioi kuntoaan.

Ominaisuuksia kehittämällä eteenpäin

Juniorisarjoissa monipuolisena heittäjänä menestynyt Tiisanoja nousi kansainväliselle huipputasolle toissa vuonna pukkaamalla Sevillan MM-kisoissa kahdeksanneksi.

Kesän parhaaksi kirjattiin tekniikkamuutoksen säestämä 20,49. Ennätys koheni viime vuonna 20,76:ään, mutta Sydneyn olympiamatka päättyi karsintoihin (19,66). Kuluvaan kauteen vantaalaisteknikko on valmistautunut viime vuosien reseptillä.

- Ominaisuuksia on pyritty parantamaan. Pakittamalla ei ole muuta tietä, Tiisanoja sanoo.

Peruskuntoa raamikas Tiisanoja haki syksyllä rakennusmiehen ja kirvesmiehen töistä. Kuulantyöntöön hän on keskittynyt kokopäivätoimisesti vasta keväällä. Tiisanojan mukaan systeemi toimii hyvin.

- Muutaman kilon paino pääsi syksyllä putoamaan, mutta se tuli helposti takaisin, Tiisanoja kertoo.

Harjoituskauteen mahtui yksi kuuden ja yksi kolmen viikon onnistunut etelän leiri, muuten kuula ja painot ovat liikkuneet lähinnä Myllypuron liikuntahallissa Helsingissä. Tiisanojan mukaan ominaisuudet ovat vähintään samassa kunnossa kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

- Irtiottokausi on vasta alkanut, joten nyt pystyy puhumaan punteista vain sarjojen perusteella. Voimat ovat kohentuneet, mutta se on vielä melko kosmeettista. Tarkoitus on, että ennätyskunto punttisalissa ja hypyissä löytyy samaan aikaan, kun kuulakin alkaa lentää, Tiisanoja selittää.

MM-joukkueeseen vaaditaan 20,50:n ylitys

Isänsä Kalle Tiisanojan valmennuksessa harjoitteleva mörssäri on viime vuosina onnistunut kunnonajoituksessa hyvin. - Kunto on pidetty harjoittelemalla piilossa, Tiisanoja kertoo.

Alkavan kauden päätapahtumaan, elokuisiin Edmontonin MM-kisoihin valitaan yksi mieskuulantyöntäjä Kyröskosken kuulakarnevaaleilta, yksi Turun Kalevan kisoista ja yksi 22. heinäkuuta harkinnan perusteella.

- Karnevaaleilla ollaan jo yrittämässä täysillä, eikä varmasti säästellä yhtään. Aika lähellä 21 metriä pitää työntää, jos MM-kisoihin aikoo, ainakin yli 20,50:n.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat