Suora

 • Ski classics, Vasaloppet 90 km
 • Hiihdon Ski Classics, Vasaloppet
 • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten suurpujottelun 1. lasku
 • Yleisurheilun halli-EM, 4. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, söndag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheilustudio MM-hiihdot 7.3.
 • Världscupen i skidskytte, damernas jaktstart (svenskt referat)
 • Naisten takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten suurpujottelun 2. lasku
 • Urheilustudio MM-hiihdot 7.3.
 • Kallen kisakatsomo: hiihdon kuninkuusmatka
 • VM på skidor, herrarnas 50 km klassiskt (svenskt referat)
 • Miesten 50 km (p)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheilustudio MM-hiihdot 7.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas jaktstart (svenskt referat)
 • Miesten takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 7.3.
 • Yleisurheilun halli-EM, 4. päivä, iltakilpailut
 • Inomhus-FM i friidrott, söndag kväll (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheiluruutu
 • Laura Salminen urheilee Jumalan avulla ja hänen kunniakseen

Colorado voitti Stanley cupin

urheilu

Colorado Avalanche juhlii historiansa toista NHL-mestaruutta. Colorado kaatoi seitsemännessä finaalissa New Jerseyn 3-1 ja vei Stanley cupin voitoin 4-3. Edellinen mestaruus tuli keväällä 1996.

Ville Nieminen juhli mestaruutta Coloradon joukkueessa.

Ratkaisuottelun ehdoton sankari oli Coloradon laitahyökkääjä Alex Tanguay. 21-vuotias Tanguay laukoi Avalanchen 1-0- ja 2-0-osumat ja kruunasi huikean iltansa syöttämällä 3-0-maalin.

Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Coloradon loistava maalivahti Patrick Roy. 35-vuotias Roy sai kunnian kolmannen kerran urallaan. Kriittisillä hetkillä Roy hoiti työnsä mallikkaasti.

Ville Niemisellä unelmakausi

Coloradon Ville Niemisen ikimuistoinen tulokaskausi huipentui mestaruusjuhliin kotiyleisön edessä Denverissä.

Nieminen voitti Stanley cupin kautta aikojen viidentenä suomalaispelaajana. Aikaisemmat sankarit ovat Jari Kurri (viisi kertaa), Esa Tikkanen (5), Reijo Ruotsalainen (2) ja Jere Lehtinen (1).

Laitahyökkääjä Niemiselle, 24, kausi oli läpimurto, sillä Tapparan kasvatti ehti pelata reilut kolme kautta AHL:n kuluttavia farmiotteluita.

Nieminen liittyi Coloradon miehistöön pysyvästi tammikuun lopussa. Pudotuspeleissä hän takoi 10 (4+6) pistettä.

"Taivaan kiekkokatsomossa iloitaan"

Ville Nieminen ei yrittänyt peitellä liikutustaan Stanley cupin tuoreimpana suomalaisvoittajana.

- Tämä on ehdottomasti tähänastisen elämäni suurin hetki. Kun jaksaa uskoa asiaansa ja tekee täysillä töitä, niin jonakin päivänä uurastus palkitaan.

Villen isä Esa Nieminen kuoli kolme vuotta sitten. Mestaruusjuhlien lomassa Ville herkistyi muistamaan isäänsä.

- Pokaalia juhliessa tuli mieleen, että taivaan kiekkokatsomossa on ainakin yksi ylpeä ihminen, joka nostaa hattua. Ikävää, että hän ei ole täällä tänään, Nieminen totesi silmät kosteina.

Bourque sai odottaa ikuisuuden

Coloradon mestaruusjuhlien tunteikkain hetki koettiin, kun veteraanipuolustaja Ray Bourque pääsi nostamaan himoittua Stanley cup -pokaalia.

Bourque sai jahdata mestaruutta lähes ikuisuudelta kestäneen ajan - 22 kautta ja 1 829 hikistä kamppailua.

40-vuotias Bourque on pelannut NHL:ssä neljällä vuosikymmenellä. Avalanchen voiton sinetöinyt Alex Tanguay syntyi samana vuonna (1979), jolloin Bourque pelasi ensimmäisen NHL-mittelönsä.

Kyselyihin tulevaisuudestaan Bourque vastasi, että hän tarvitsee kaksi tai kolme viikkoa harkinta-aikaa.

Devils otti tappion raskaasti

Mestaruutta puolustanut New Jersey oli hampaaton kauden tärkeimmissä peleissä. Colorado voitti kuudennen finaalin 4-0 ja seitsemännen taiston 3-1.

- Toivon, että opimme virheistämme. Avain menestykseen on kurinalaisempi peli, Devils-valmentaja Larry Robinson summasi finaalisarjan.

Häviäjän osa on aina katkera. Devilsin pelaajat sulkeutuivat ottelun jälkeen lähes puoleksi tunniksi pukuhuoneeseen, ja harvat saapuivat tapaamaan mediaa.

- Teimme valtavasti töitä vaikeuksiemme voittamiseksi, joten tappio oli suuri pettymys, mietti Scott Stevens.

Pelaajapalkat nousseet pilviin

Colorado Avalanche ajoitti Stanley cup -voittonsa mestarillisesti. Denveriläisjoukkue puhkesi kukkaansa juuri silloin, kun pitikin eli kaudella 2000-2001. Sen sijaan ensi kautta varjostavat harmaammat pilvet.

Lajin kirkkaimpien supertähtien miehittämän Coloradon pelaajalista on kuin suoraan jääkiekkoilun kuka kukin on -teoksesta. Joe Sakic, Peter Forsberg, Patrick Roy, Ray Bourque tai Rob Blake eivät esittelyjä kaipaa.

Huippumiehet tietävät arvonsa. Coloradon pelaajabudjetti on noin 53 miljoonaa dollaria (370 miljoonaa markkaa). Enemmän palkkoihin käyttävät NHL:ssä vain New York Rangers ja ja Detroit Red Wings.

Suurempaan satsaukseen ei Coloradollakaan ole enää varaa. Päinvastoin, pääomistaja Stan Kroenke vääntää rahahanaa mieluummin tiukemmalle.

Jos Coloradon arvokkaimmilla pelaajilla olisi sopimukset myös ensi kaudesta, Kroenke pitäisi tasokkaasta ja kallispalkkaisesta joukkueesta kiinni kaikin voimin. Joe Sakicin, Patrick Royn, Ray Bourquen ja Rob Blaken kontrahdit ovat kuitenkin nyt katkolla.

Sakic ja kumppanit pelaavat ensi kaudella siellä, missä heille maksetaan parhaiten. Näin Colorado saa vilkuttaa muutamalle tähtipelaajalleen hyvästit.

Palkkana 70 miljoonaa markkaa kaudessa

Coloradon pelaajat vainusivat jo ennen kauden alkua, että heillä on kenties viimeinen, ainutkertainen tilaisuus valloittaa Stanley cup ennen kuin joukkue hajoaa käsiin.

- Tiesimme, että meidän täytyi keksiä keinot voittaa tämän kauden mestaruus. Tämän joukkueen tulevaisuus on sen verran epäselvä, ettei tilaisuutta ollut varaa hukata, NHL-kauden paras pelaaja, Coloradon riveissä jo 1996 Stanley cupin voittanut tähtihyökkääjä Sakic myönsi.

Pelaajille riittää markkinoita. NHL on laajentunut 30-joukkueiseksi, joten jostain löytyy aina joku, joka on valmis maksamaan huippupelaajan palveluksista muikeasti.

Esimerkiksi Coloradon keskushyökkääjätähden Peter Forsbergin palkka menneeltä kaudelta oli noin kymmenen miljoonaa dollaria (70 miljoonaa markkaa). Nyt uumoillaan, että liigan paras pelaaja Sakic ylittää ensi kaudella kymmenen miljoona dollarin rajan kirkkaasti.

Colorado-kapteeni Sakicin kintereillä sopimuksen toivossa ovat juosseet innokkaimmin New York Rangers, Philadelphia, St. Louis ja Dallas.

Liian pieni talousalue

Coloradon 53 miljoonan dollarin (n. 370 miljoonaa markkaa) budjetti on ohjeellinen, sillä kauden aikana seura hankki riveihinsä huippupuolustaja Rob Blaken ja luopui Aaron Milleristä sekä Adam Deadmarshista. Summa on muuttunut, mutta ei olennaisesti.

Coloradon budjetti on seuran markkina-alueen kokoon suhteutettuna turhan paisutettu. Denverin alueella on nelisen miljoonaa asukasta, eikä seuralle kerry televisiotuloista kautta kohti enempää kuin neljä miljoonaa dollaria.

Taloutta ei kohenna sekään, että Coloradon kotihalli on ollut Avalanchen otteluissa loppuunmyyty 300 kertaa peräjälkeen.

Pääsylippujen hinnat ovat nousseet radikaalisti. Kuusi vuotta sitten riitti 30 taalaa (210 markkaa) runkosarjan peliin, kun nyt lippu maksaa 58 dollaria (400 markkaa). Finaalisarjan pääsylipun hinta nousi jo yli sataan dollariin (700 markkaa), ja Avalancella onkin läntisen konferenssien joukkueista kalleimmat pääsylippujen hinnat.

Joukkueen managerin Pierre Lacroix'n mukaan pelaajapalkkoihin on saatava jonkinlainen katto.

- Jollain tavalla NHL:n ja pelaajayhdistyksen pitäisi päästä kompromissiin pelaajapalkoissa. Muuten tämä ei voi enää jatkua, Lacroix totesi.

YLE24-AP-STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat