Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu

Edwardsia ei huoleta neljän kierroksen kilpailu

urheilu

Jonathan Edwards ei kavahda kv. yleisurheiluliiton IAAF:n sääntömuutosesitystä, joka pudottaa pituussuuntaisten hyppyjen ja heittojen yritykset kuudesta neljään. Torstain Helsingin GP II-kilpailu on yksi niistä kisoista, joissa on käytössä kokeiluluontoiset säännöt.

Jonathan Edward nähdään torstaina Helsingin Olympiastadionilla

Rajoitusten sijaan kolmiloikan ME-mies ja moninkertainen arvokisavoittaja antaa liitolle sapiskaa heikosta pr-työstä kenttälajien eteen.

- Sitä ei kerta kaikkiaan ole, Helsingin GP-kilpailussa torstaina loikkiva britti sanoo.

Edwards kolmiloikkasi kuusi voittanut sitten Göteborgin MM-kisoissa lajin nykyisen ME:n 18,29. Samana vuonna hän liitteli heinäsirkkamaisella tekniikallaan myötätuulessa peräti 18,43. Tuloksillaan hän nousi siihen aniharvojen kenttälajien tähtien ryhmään, joka poikkeuksetta noteerataan GP-kisojen tv-lähetyksissä.

- IAAF:n pitäisi promotoida myös kenttälajeja, mutta he eivät tee asialle mitään, Edwards harmittelee.

IAAF on julkisuudessa halunnut osoittaa kehittävänsä yleisurheilukisoja tv-ystävällisempään ja nopeatempoisempaan suuntaan. Kuluvalle kaudelle liitto on määrännyt ns. GP II-sarjaan kuuluvat kisat, kuten torstaisen Helsingin GP-kilpailun koekentiksi.

Kilpailuissa kokeillaan heitto- ja pituussuuntaisissa hyppylajeissa neljän kierroksen sääntöä ja seiväs- ja korkeushypyssä sääntöä, jossa urheilijalla on vain kaksi yritystä per korkeus.

Liiton "uudistuspakettiin" kuuluu myös vilppilähdöt kieltävä esitys, jota GP II-sarjan kilpailut voivat halutessaan kokeilla. Helsingissä niin ei tehdä.

- En todellakaan haluaisi olla kilpailun järjestäjän housuissa, kun kilpailussa on paikalla joku Maurice Greenen tapainen urheilija joka ottaa vilppilähdön ja tulee suljetuksi kilpailusta, Edwards tyrmää vilppilähtöjen poistamisen.

Ilman paineita, muttei ilman haasteita

Edwardsin uralla on riittänyt ylä- ja alamäkiä. Sydneyn olympialaiset olivat kuitenkin taitekohta, jonka jälkeen ME-mies on voinut kilpailla kovin tavoittein ilman suorituspaineita.

- Vuoden 1995 hyppyjen jälkeen odotukset ja paineet joka suunnalta olivat erittäin kovat. Sydneyn jälkeen kaikki muuttui, nyt voin olla rennosti, Edwards sanoo.

Britin piti voittaa olympiakultaa jo Atlantassa 1996, mutta Kenny Harrisonin huikea 18,09 oli Edwardsille liikaa. Edelliskesästä selvästi parantunut sileän juoksunopeus ei tuonut hyppyihin lisää mittaa. Olympiahopea irtosi 17,88:n loikalla.

Työn ja tuskan takana onnistuminen oli Sydneyssäkin: britti Larry Achike johti loppukilpailua avauskierroksen 17,29:llä kolmannelle kierrokselle, jolla Edwards pusersi kesän parhaansa 17,71. Se riitti voittoon.

- Olo ei tuntunut mitenkään erityisen hyvältä. Rukoilin kuin hullu, Edwards huokaili kisan jälkeen.

Torstaina Edwards kohtaa Helsingin GP-kilpailussa mm. olympiakakkosen Kuuban Yoel Garcian, viidenneksi sijoittuneen Achiken ja kuudenneksi sijoittuneen maanmiehensä Philip Idowun. Kotimaansa eurocup-edustajaksi ilman karsintaa valitulle Edwardsille kisa on näytön paikka.

- Täytyy näyttää, että olen edelleen ykkönen, Edwards tunnustaa.

ME-mies ei pidä aivan mahdottomana, että hänen nimissään olevan stadionin ennätys 17,82 olisi uhattuna. Kauden paras on toistaiseksi Milnossa hypätty 17,56.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat