1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lehtinen voitti byten MM-regatan

Helsinkiläinen Silja Lehtinen, 15, voitti byte-luokan MM-regatan New Jerseyn Mantolokingissa torstaina. Lehtinen purjehti kisan viimeisen päivän kolmessa lähdössä kymmenenneksi, kolmanneksi ja kahdeksanneksi. Tämä riitti pitämään Lehtisen kanadalaisen kilpakumppaninsa Alex Singerin edellä.

Lehtinen keräsi kymmenen lähdön regatassa 39 pistettä. Singerin loppupisteet olivat 48.

Torstaina tilanne muuttui jännittäväksi aamun ensimmäisen lähdön jälkeen. Singer voitti heikoissa tuulissa purjehditun lähdön ja nousi kolmen pisteen päähän kilpailua edelleen johtaneesta Lehtisestä.

Päivän toisessa, kisan yhdeksännessä lähdössä tuuli alkoi nousta. Lehtinen taiteili kolmanneksi, ja kun Singer oli kahdeksas, kilpakumppanusten ero oli kahdeksan pistettä.

Tasaisuus valttina

Ratkaisulähdössä kolmioradalla tuuli oli jo vireää. Singer ajautui toisen veneen työntämänä liian aikaisin lähtöviivan yli, ja vastalauseesta huolimatta hänet hylättiin. Lehtinen varmisti MM-kullan kahdeksannella sijallaan.

Lehtinen ja Singer purjehtivat kumpikin läpi regatan tasaisesti. Lehtisen huonoin sija oli torstaiaamun 10:s, ja Singer oli kahdesti 8:s. Kummankin tiliä rasitti yksi hylkäys, joka putosi lopputuloksista.

Lehtinen on luokan ensimmäinen naismaailmanmestari. New Jerseyssä kilpailtiin miesten ja naisten yhteisessä luokassa.

Lisäksi hänet palkittiin kilpailun parhaana nuorena ja myös naisten luokan voittajana.

Lehtisen nykyinen pääluokkansa on 29er, jota suomalaiset 49er-purjehtijat avittavat olympiavoittaja Jyrki Järven johdolla.

Silja tuli pinnalle 1997 voittaessaan 11-vuotiaana optimistijollien yleisen mestaruuden. Hän piti silloin takanaan siis myös alle 15-vuotiaiden sarjan pojat ja tytöt.

STT