1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Urheilukanava aloittaa 27. elokuuta

Urheilukanava aloittaa lähetykset 27. elokuuta kello 15. Alkuun kanava tarjoaa ohjelmaa noin viisi tuntia päivittäin ja sen runkona toimii puolitoistatuntinen (17.00-18.30) sekä tunnin (21.00-22.00) mittainen urheilustudio.

Urheilukanava tulee luonnollisesti välittämään myös tasokkaita jalkapallo-otteluita.

Urheilukanava on jo varmistanut muutamien kotimaisten palloilusarjojen otteluiden lähettämisen. Kanavan ensi-illassa nähdään jalkapalloliigan kärjen ottelu HJK-Tampere United.

Urheilukanava tavoittaa keskiviikkoisten lukujen mukaan 200 000-300 000 katsojaa tamperelaisen kaapeliyhtiön ja tuoreen Canal Digital Finland Oy:n sopimuksen ansiosta. Tampereella Urheilukanavan lähetykset näkee jopa 70 000 kotitaloutta.

- Uusista sopimuksista kaapeliyhtiöiden kanssa neuvotellaan parhaillaan ja niitä on varmasti lisää jo ennen lähetysten alkamista. Syksyllä tähtäämme siihen, että tavoitamme 500 000 tai jopa miljoona kotitaloutta, mikä tietenkin tietää vielä isompaa määrää potentiaalisia katsojia, Urheilukanavan toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi.

Mikäli Urheilukanava onnistuu tavoittelemissaan kaapelisopimuksissa eri yhtiöiden ja yhteenliittymien kanssa, sen lähetysten piirissä on noin 40 prosenttia Suomen kotitalouksista. Isoin osa näistä on kaupungeissa ja isoilla asuinpaikkakunnilla.

- Kehitys on aika nopeaa ja alussa lähetyksiämme seuraa ehkä joitakin kymmeniätuhansia katsojia. Syksyn tavoitteet ovat sitten jopa 100 000, ohjelmasuunnittelusta vastaava Kaj Suominen kartoittaa.

Yhteistyötä ja sopimuksia

Lähetystuntien määrän kasvattaminen tasaisesti on Urheilukanavan suunnitelmissa. Ensi vuoden alusta viikottain on tarjolla 35 tunnin sijaan jo 50 tuntia.

Tällä hetkellä on sovittu kahdeksan jalkapalloliigan ottelun, 10 koripallon miesten SM-sarjan sekä 10 lentopallon miesten ja naisten SM-liigan ottelun lähettämisestä. Suunnitteilla ja neuvoteltavana ovat mm. salibandyn ja jääkiekon SM-liigan välittäminen.

- Isoin panostus rahallisesti ovat tietenkin ottelut. Yksittäisen ottelun arvo on 50 000-100 000 markan välissä, Suominen selvittää menopuolta.

- On ollut erittäin mieluisaa havaita, kuinka hyvin eri kanavien kanssa on pystytty neuvottelemaan heidän sopimuksen alaisista urheilusarjojen esittämisestä Urheilukanavalla, Suominen kuvaa.

Urheilukanava tähtää jatkossa mm. siihen, että se saisi esittää muilta kanavilta ns. ylijäävää materiaalia.

- Esimerkiksi kun Yle näyttää maajoukkueturnauksista Suomen ottelut, niin meillä voisi näkyä esimerkiksi jokin muu kiinnostava peli, Suominen hahmottaa.

Urheilukanava on solminut jo joitakin kansainvälisiä sopimuksia: mm. brittiläisen Granada tv:n tuottama viikottainen tunnin jalkapallopaketti sekä yleisurheilun hyväntahdon kisat näkyvät sen välittäminä.

Urheilukanavalla on tällä erää 15 kokopäivätoimista työntekijää. Sen studio sijaitsee Helsingissä Pasilassa samassa rakennuksessa MTV 3:n kanssa. Urheilukanavan toimisto taas on naapurissa Helsingin Areenan yhteydessä.

MTV 3 on paitsi vuokranantaja Urheilukanavalle myös sen pääomistaja 50 prosentilla. Muut osakkaat ovat Swelcom (35 %), Veikkaus (10 %), SLU (4 %) ja Hippos (1 %).

STT