Parviainen olkapääleikkaukseen

urheilu

Keihäänheiton päättyneen kauden MM-kakkosen Aki Parviaisen heittokäden olkapää operoidaan. Parviainen hakeutui kauden päätyttyä tutkimuksiin, jossa olkapään takaosasta löytyi repeämä lihaksessa ja jänteessä.

- Itse en ole kovin hanakka menemään leikkauksiin, joten otin lausunnon useilta alan ammattilaisilta ennen kuin tein päätöksen. Kaikki lääkärit olivat sitä mieltä, että vain operointi tervehdyttää olkapään, Parviainen kertoo.

Olkapään leikkaa ortopedi Harri Heliö Helsingissä maanantaina. Leikkauksen jälkeen Parviaisella on edessään useamman kuukauden kuntoutus.

- Jos kaikki menee hyvin vuodenvaihteen jälkeen pääsee heittelemään. Pidän normaalistikin noin kahden kuukauden heittotauon kilpailukauden jälkeen. Jos kuntoutuminen sujuu ilman ongelmia, ensi kesänä pitäisi pystyä heittämään normaalisti.

Heitto kulki vammasta huolimatta

Syksyn tutkimustulokset nostavat entisestään Parviaisen Edmontonin MM-kisojen hopean arvoa. Olkapään heittoa jarruttaviin lihaksiin ja olkapään takaosan jänteeseen tullut repeämä syntyi jo heinäkuussa Pihtiputaan keihäskarnevaaleissa, joten käsi ei ollut MM-kisoissa paraatikunnossa.

- Löydökset olivat yllätys. Kädellä pystyi yllättävän hyvin heittämään, Parviainen muistelee.

Parviainen muistaa Pihtiputaan heiton, jossa käsi kipeytyi.

- Silloin se ei tuntunut niin pahalta, eikä heti sen jälkeenkään, koska pidin heittotaukoa Turun Kalevan kisoihin. Vasta Kalevan kisojen karsinnassa huomasin, että nyt ei ole kaikki kunnossa, Parviainen muistelee.

Hierojakoulutuksen saanut heittäjä uskoi läpi kesän, että olkapään heittoa jarruttavat lihakset ovat krampissa. Vammaa hoidettiin päivittäin hieronnalla ja fysioterapialla.

- Juttelin kyllä Pihtiputaan jälkeen lääkärin kanssa. Kun tunnustelemalla ei ollut arkuutta, ajateltiin että siinä on kramppi. Ilmeisesti sinne syntyikin jonkinlainen suojakramppi, Parviainen muistelee.

Kivut iskivät vasta jälkeenpäin

Olkapääongelmat vaikuttivat loppukesän kisoissa myös Parviaisen tekniikkaan.

- Luulen, että ne kaatumiset heiton lopussa olivat sitä, että varoin vaistomaisesti olkapäätä. En lyönyt tukijalkaa niin tiukasti maahan, koska tärsky heijasti suoraan olkapäähän, Parviainen muistelee.

Edmontonin MM-kisoissa Parviainen muistelee olkapään olleen koko lailla kivuton. Osasyy siihen oli kipulääkkeillä.

- Oikeastaan vasta GP-kisoissa Edmontonin jälkeen kivut alkoivat koveta. Näin jälkeenpäin ajatellen oli järkevää unohtaa GP-finaalipaikan jahtaaminen, Parviainen sanoo.

Edmontonin MM-kisoissa toissa vuoden MM-ykkönen kiskaisi toiseksi ensimmäisen kierroksen hienolla 91,31 kantaneella heitolla.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat