1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Uefa cupin jatkopaikka HJK:n naisten tähtäimessä

HJK:n naisten tavoitteena on voitto järjestämässään naisten Uefa cupin alkulohkossa. Ratkaiseva ottelu on todennäköisesti heti avauspeli Italian mestaria Torresia vastaan keskiviikkona Töölön pallokentällä.

HJK:n naiset emännöivät historian ensimmäistä Uefa cupin alkulohkoa Suomessa.

Neljästä joukkueesta vain voittaja pääsee puolivälieriin. Siinä vaiheessa Uefa maksaa jatkoon selviytyneille joukkueille 40 000 Sveitsin frangia (160 000 mk eli 27 000 euroa) jokaista jatkokierrosta kohti.

Puolivälierät pelataan eurocupin säännöin maaliskuussa. Välieräottelut ovat huhtikuun puolivälissä ja lopussa ja finaali Frankfurtissa 28. tai 29. toukokuuta.

Kahdeksasta lohkosta ovat päässeet jatkoon jo alkulohkojen emäntäjoukkueet (lohko 1) Trondheim-Örn Norjasta ja (6) Odense Tanskasta. Lohko 2:sta Hollannista eteni puolivälieriin Ryazan Venäjältä.

Muista lohkoista pelataan (5) Helsingin ohella kolme muuta lokakuun alussa: (3) Uumaja, (4) Frankfurt ja (8) Bern. Ranskan (7) Toulosessa pelataan vasta marraskuun alussa.

HJK:n vastustajista Torresin joukkueessa on kaksi maajoukkuepelaajaa viime kesän EM-lopputurnauksesta. He ovat puolustaja Gioia Masia, 24, ja keskikenttäpelaaja Damiana Deiana, 31.

- Italian liigassa kärjen taso on leveämpi, joten siellä on enemmän kovia otteluja. Häntäpää on jo selvästi heikompi kuten Suomessakin, tietää HJK:n kapteeni Christina Forssell.

Entiset HJK-pelaajat Virva Junkkari ja Rosa Lappi-Seppälä pelaavat nykyään talvikaudet Italiassa, joten tieto on luotettavaa.

Taloudessa pyritään omilleen

Italian tuplamestari Torres on ennakkosuosikki, mutta omissa maissaan myös muut joukkueet ovat menestyksekkäitä.

Itävallan Landhaus on voittanut maansa mestaruuden 12 kertaa ja cupin 10 kertaa. Tuoreeltaan se on kaksinkertainen tuplamestari. Maajoukkuepelaajia ryhmässä on kuusi.

Färsaarten Klaksvik on maansa mestari vuosilta 1997, 2000 ja 2001. Viime vuonna myös Klaksvik ylsi tuplamestariksi, jolla on viisi maajoukkuepelaajaa ja Ragnhild Elin Aas Norjasta.

HJK:n naisjalkapalloilun vetäjä Paavo Einiö toivoo, että ottelut kiinnostavat yleisöä, ja talous saadaan omilleen.

- Kolme muuta joukkuetta maksaa kukin 5 000 Sveitsin frangia, jota vastaan HJK järjestää vastustajilleen täyden ylöspidon viikoksi.

- Halusimme järjestää tämän historiallisen ensimmäisen Uefa cupin alkulohkon Suomessa, koska uskomme sillä olevan myönteistä vaikutusta koko suomalaiselle naisjalkapalloilulle, Einiö sanoi.

HJK harjoittelee paljon

Valmentaja Timo Lounio lupasi HJK:n pelaavan samalla 4-3-3 -pelitavalla kuin jo viisi vuotta SM-sarjassakin.

- Muuten ero SM-sarjaan on kansainvälisissä otteluissa suuri, mutta pyrimme tarjoamaan hyökkäävää, erittäin liikkuvaa ja aggressiivista jalkapalloa.

- Harjoittelemme 5-6 kertaa viikossa yhdessä ja 1-3 kertaa henkilökohtaisia harjoituksia. Silti olemme amatöörejä.

- Nyt on pelaajilla mahdollisuus tavoitella pääsyä pelaamaan ammattilaisina, kun ammattilaissarjat ovat käynnistymässä Englannissa ja Saksassa.

- Olemme menossa jatkoon. Seuraava vaihe on jo näyteikkuna Eurooppaan, Lounio ja Forssell vakuuttivat.

STT