Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Immonen Pääkaupunkiseudun paras urheilija

urheilu

Biljardin 9-pallon maailmanmestari Mika Immonen palkittiin keskiviikkona Vantaalla Pääkaupunkiseudun tämän vuoden parhaana urheilijana. Urheiluteoksi arvostettiin Helsingin pyttykerhon pitkä ja kannustava toiminta. Valintojen takana ovat Helsingin Urheilutoimittajat ja Veikkaus.

Pääkaupunkiseudun paras palkittiin nyt 22:nnen kerran. Ensimmäinen palkittu vuonna 1980 oli purjehtija Esko Rechardt. Lähes poikkeuksetta palkitsemiseen on tarvittu olympiavoitto tai maailmanmestaruus.

Vuoden urheiluteko noteerattiin ensi kerran vuonna 1989. Pyttykerho on 13:s palkittu.

"Jäämiehelle" maailmanmestaruus

Ensi maanantaina 29 vuotta täyttävä Mika Immonen, kutsumanimeltään "The Ice Man", on varsin poikkeuksellinen valinta pääkaupunkiseudun parhaaksi moottoriurheilijoiden, hiihtäjien, yleisurheilijoiden, purjehtijoiden ja uimareiden joukossa. Maailmanmestaruuden jälkeenkin Immosen pelikausi loppuvuonna oli menestyksekäs.

Kansainvälisen uransa Mika Immonen aloitti vuonna 1992, jolloin hän saavutti ensimmäisiä hyviä sijoituksia kovissa kv. kilpailuissa. Hän sijoittui World Tour Taipei -kilpailussa Taiwanissa viidenneksi ja voitti yhden Euro Tour -osakilpailun.

Pohjoismaisen mestaruuden 9-pallossa Immonen voitti 1994 ja 1995. EM-pronssia hän voitti 1996. Samana vuonna oli ensimmäinen kesäkiertue USA:ssa. Silloin tuli myös voitto World Tour Taipei kilpailussa.

Vuonna 1997 tuli EM-pronssia 9-pallossa ja 1998 EM-kultaa straight poolissa. Ensimmäinen USA:n turnausvoitto heltisi 1998 Rhode Island State Open 9-pallossa. Nine Ball Tourilla (USA:n ammattilaiskiertue) kokonaissijoitus 1999 oli 17:s.

Viime vuonna Immonen oli USA:n ammattilaisrankinglistan (BCA) voittaja. Ennen kansainvälisiä kilpailujaan Mika Immonen saavutti sekä juniorien että yleisen sarjan mestaruuksia ja mitalisijoja eri lajeissa alkaen vuodesta 1988.

Pyttykerhollekin pokaali

Pyttykerho perustettiin keväällä 1948 muutaman helsinkiläisen näyttelijän, muun muassa Uuno Montosen, Tauno Palon ja Uuno Laakson aloitteesta jakamaan ennalta sovituissa otteluissa tai muissa urheilutilaisuuksissa pytty reiluun ja merkittävään urheilusuoritukseen yltäneelle urheilijalle.

Taiteilija Totti Noisniemi suunnitteli hopealaatoitetun visakoivuhaarikan. Ensimmäisen pytyn 6..5.1948 sai HPS-Jäntevä -jalkapallo-ottelussa Yrjö Sotiola, HPS. Uuno Montonen, Tauno Palo ja Jopi Ruotsalainen muodostivat ensimmäisen raadin.

Pyttyjä luovutetaan vain Helsingissä järjestettävissä tapahtumissa. Arvostettuja pyttyjä on jaettu vuosien saatossa jo reilusti yli 4 000. Eniten, yli 1 900, pyttyjä on jaettu jalkapallossa, mutta kaikkiaan pyttyjä on jaettu liki 30 urheilumuodossa.

Eniten (14) pyttyjä on saanut edesmennyt HJK:n jalkapalloilija Reijo Jalava, joka vuonna 1999 palkittiin Pääkaupunkiseudun urheiluteosta HJK:n jalkapallojoukkueen pitkäaikaisena huoltajana pelaajauransa jälkeen.

HoNsua ja Kiriä edustanut pesäpalloilija Eino Kaakkolahti sai 11 pyttyä ja yhden niistä ikimuistoisesti Hesperian kentällä itseltään Tauno Palolta, jonka Eikka oli edellisenä viikonloppuna nähnyt elokuvissa Jyväskylässä. Kaakkolahden pyttymäärä onkin huikea ei-helsinkiläiselle. Muut palkintonsa Eikka on luovuttanut Urheilumuseolle, pyttyjä ei.

Pyttykerhon pytyn ovat saaneet monet eri lajien maailmantähdet, mm. Franz Beckenbauer, Bobby Charlton, Michel Platini, Laszlo Papp, Kelpo Gröndahl, Pentti Hämäläinen, Boris Shahlin, Pertti Ukkola, Aleksander Maltsev, Lasse Viren, Ingemar Johansson, Jari Kurri, Teemu Selänne.

Helsingin Pyttykerholla on vuosien saatossa ollut yhdeksän puheenjohtajaa Uuno Montosesta Heimo Lepistön kautta nykyiseen Seppo Soiniin (1996-).

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat