Ruotsille taas käsipalloilun EM-kulta

Ruotsi voitti jälleen käsipalloilun miesten kultaa. Tukholman Globenin loppuottelussa Saksa antoi kovan vastuksen, ja ratkaisu saatiin vasta 2x5 minuutin jatkoajalla. Ruotsin neljäs mestaruus kirjattiin lopulta luvuin 33-31.

Ruotsi valloitti mestaruuden Globenissa.

Varsinainen peliaika päättyi tasan 26-26, ja vielä tauolla Saksa johti 14-13.

Ruotsin aiemmat EM-kullat ovat vuosilta 1994, 1998 ja 2000. Saksan tähän asti paras saavutus oli EM-pronssi vuodelta 1998. Saksa on myös olympiaviitonen Sydneystä, ja nyt se oli ensimmäistä kertaa EM-finaalissa.

Peter Gentzelin torjui voiton

Saksa johti toisella jaksolla Globenissa, kun 18 minuuttia oli enää jäljellä maalein 20-17. Silloin nousi entistä ratkaisevampaan asemaan maalivahti Peter Gentzel.

Hän oli jo Saksan johtaessa 17-16 tehnyt kaksoistorjunnan ja heti perään jalalla kolmannen, kun Ruotsi pelasi vajaalla. Ennen taukoa maalissa oli Tomas Svensson, joka myös oli hyvä, mutta kenttäpeli Ruotsilla ei kulkenut.

Vastahyökkäyksillä Ruotsi pääsi 13 minuuttia ennen loppua Johan Petterssonin heitolla tasoihin 20-20. Sama mies oli asialla ja teki 25-22 vain seitsemän minuuttia ennen loppua.

Mutta Saksa siirtyi uudelleen johtoon 26-25, kun puolitoista minuuttia oli jäljellä. Gentzel jätti tonttinsa ja Ruotsi jatkoi ylimääräisellä kenttäpelaajalla. Staffan Olsson heitti viime sekunneilla 26-26, ja tarvittiin jatkoaika.

Olsson jatkoi 27-26, ja sitten oli vuorossa Ljubomir Vranjes, joka seuraavaksi hankki vielä rangaistusheiton, jonka Stefan Lövgren jäänkylmästi pisti yli maalivahti Henning Fritzin.

Vranjes onnistui 32-29 ja vielä Martin Frändesjö alakautta 33-29 Globenin 14 000 katsojan riemuksi. Sen jälkeen ei ollut enää väliä, että Saksa kavensi kahdella maalilla.

Ruotsin valmentaja Bengt "Benga" Johansson sai taas aihetta hymyyn: 14:nnet arvokisat, ja vain kerran on jääty ilman mitalia.

Benga aloitti 24. marraskuuta 1988 Skienissä Norjaa vastaan, ja siitä joukkueesta on mukana EM-kultamiehistössä vielä neljä pelaajaa: Magnis Wislander, Staffan Olsson, Ola Lindgren ja Magnus Andersson.

Häntä on vuosien mittaan kritisoitu joukkueen pysymisestä samana, mutta hän sanoo sukupolvenvaihdoksen olevan koko ajan käynnissä.

Olympiakulta kuitenkin puuttuu. Pettymys on koettu Barcelonassa 1992, Atlantassa 1996 ja Sydneyssä 2000.

Erityisesti Atlanta on ollut pettymys, mutta sen jälkeen joukkueeseen tuli uutena miehenä Ljubomir Vranjes, ja Japanin MM-kisoissa 1997 saatiin lupaavasti MM-hopeaa. Tie lähti taas ylöspäin.

Kun Sydneyssäkin kulta jäi haaveeksi, kirjoittivat kaikki pukuhuoneessa tauluun nimensä Bengan nimen alle, kun hän kysyi, ketkä haluavat tehdä uuden yrityksen Ateenassa 2004.

Nyt odottavat jo Portugalin MM-kisat 2003. Siitä on on enää 1,5 vuotta Ateenan olympialaisiin, ja väliin mahtuu vielä EM-kullan puolustaminen.

Kolme parasta Ruotsi, Saksa ja Tanska selviytyi suoraan Portugalin MM-kisoihin alkuvuodesta 2004 yhdessä isäntämaan ja MM-kullan puolustajan Ranskan kanssa.

Nyt Ranska jäi kuudenneksi, eikä pääse suoraan EM-kisoihin 2004. Sinne kelpuutettiin myös näiden kisojen nelonen Islanti ja viitonen, olympiavoittaja Venäjä.

STT, DPA