Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mustonen uskoo mitaliin lumikourusta

urheilu

Suomen lumilautailijoiden valmentaja Kimmo Mustonen kehui kisojen halfpipeä todella hyväksi. lautailijoiden virallinen tavoite kisoista on yksi mitali. Mustonen mukaan kyse on vain siitä kuka sen ottaan.

Kisakylässä vajaan viikon asuneet lumilautailijat pääsivät tiistaina tositoimiin, kun kisapaikka halfpipe eli lumikouru avattiin harjoittelulle. Lumilautailijoiden valmentaja Kimmo Mustonen katseli kourua ihaillen.

- Paras pipe missä tällä kaudella on kilpailu. Olympialaisten arvonmukainen. Liki täydellinen, Mustonen ihasteli.

Olympiakomitean kaiken nähnyt valmennuspäällikkö Heikki Kantolakaan ei voinut tyrehdyttää hymynvirettä, kun ryhmä tutustui Salt Lake Cityn olympiajoukkueen edustus- ja kilpailuasusteisiin.

- Pojat etsivät mahdollisimman isoja housuja ja jotkut vaatteet eivät taas miellyttäneet ollenkaan, kun toiset taas näyttivät olevan todella mieleen, Kantola sanoo.

Lähipäivinä lumilautaryhmän tavoittaakin päivisin Park Cityn kilpailuareenalta. Viikonvaihteessa alkaviin kisoihin ryhmä valmistautuu lautailemalla puolitoista tuntia aamulla ja illalla. Mustosen mukaan kyse on lautailijalle pienestä harjoitusmäärästä, jolla lähinnä tutustutaan kilpailupaikkaan, joka muokkautuu pikku hiljaa.

- Pipe muuttuu joka päivä, mutta se muuttuu koko ajan paremmaksi, kun sitä hoidetaan käytön jälkeen joka päivä, Mustonen setvii.

Halfpipessä jokainen kilpailuareena on tavallaan yksilönsä, vaikka ne periaatteessa ovatkin hyvin lähellä toisiaan. Park Cityn kilpailukouru on tehty tykkilumesta ja on siten ehkä rahtusen luonnonlumesta tehtyä kovempi. Mustosen mukaan sillä ei ole vaikutusta suomalaisten menestymisen edellytyksiin.

- Joskus on sanottu, että suomalaisten mahdollisuudet ovat sitä paremmat mitä jäisemmät olosuhteet ovat, mutta minä ainakaan en allekirjoita sitä, Mustonen sanoo.

Rata ja laudat muuttuvat

Lumen koostumisen ja sään ohella myös kourun muodot vaihtelevat. Park Cityn kourun seinämän loppu on vielä rahtusen vino, mutta muuttunee ajan myötä.

- Pipen yläosan pitäisi olla suhteellisen lähellä 90 astetta, mutta se heittää kuten sanotaan "hyllylle", eli se ei heitä suoraan ylöspäin vaan hieman viistoon, Mustonen sanoo.

Muuttuvan kilpailuareenan ohella lumilautailijat hakevat lähipäivinä olympiakouruun parhaiten sopivaa lautaa. Normaalin voitelun ohella laudan valinta on yhtä tärkeää kuin suksen valinta maastohiihtäjälle. Lautojen pituutta ei juuri muuteta, mutta tarjolla on mm. erilaisilla jäykkyyksillä varustettuja kilpailuvälineitä.

- Jokaisella joukkueen jäsenellä on mukana 4-8 erilaista lautaa, Mustonen kertoo.

Lumilautajoukkueen tavoitteena Park Cityn kourusta on yksi mitali. Mustosen mukaan tavoite on kilpailupaikka ja joukkueen viimeistelyharjoitukset huomioiden realistinen.

- Kyse on vain siitä kuka sen ottaa, Mustonen sanoo.

Nuhat, flunssat, vatsavaivat ja muut ongelmat ovat kiertäneet iloisen lumilautajoukkueen, joka on kohottanut kisatunnelmaansa mm. seuraamalla huippukoripalloa Utahin ja Portlandin välisessä NBA-ottelussa.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat