Ohut ilma kummastutti suomalaiskotkia

urheilu

Suomalaishyppääjät hakivat Park Cityn K90-metrin olympiamäen ensimmäisissä harjoituksissa tuntumaa pitkään ja hartaasti. Park Cityn 2 100 metrin korkeudessa hyppääminen ei ole mäkimiehille jokapäiväistä työtä, joten ilmeet olivat treenirupeaman jälkeen mietteliäät.

Janne Ahosen 95,5-metrinen siivu oli päivän pisin harjoitushyppy. Lisäksi Ahonen osoitti 93 ja 92 metrin lennoillaan, että hyppy alkaa olla kauden tärkeimmällä hetkellä jengoillaan.

Muuten suomalaiset yrittivät parhaansa mukaan päästä sinuiksi olympiamäen ja poikkeuksellisten maantieteellisten olojen kanssa.

Suomalaisten tämän kauden ykköshyppääjä, maailmancupin kokonaiskilpailun nelonen Matti Hautamäki mittautti harjoituksissa 91, 90 ja 88 metriä, Risto Jussilainen 90,5, 89 ja 87,5, Veli-Matti Lindström 89 ja kaksi kertaa 88 metriä sekä kymmenen vuoden tauon jälkeen olympiatunnelmaa aistiva Albertvillen suurmäen kultamitalisti Toni Nieminen 86, 83,5 ja 81 metriä.

Utahin osavaltion Wasatch-vuoriston jylhissä maisemissa hyppääminen asettaa kilpailijoille aivan erityisiä vaatimuksia.

- os mäkihypyssä ponnistuksen ja lentämisen suhde on yleensä 50-50, täällä ponnistus painottuu 60 prosenttia ja lentäminen vain 40 prosenttia, Suomen mäkijoukkueen päävalmentaja Mika Kojonkoski tiivisti.

- lmanpaine on täällä parin kilometrin korkeudessa 20 prosenttia pienempi kuin se on merenpinnan tasolla. Niinpä suksien alla ei ole normaalia kantopintaa, ja lentäminen tuottaa vaikeuksia.

Kojonkosken havaintojen mukaan hypyn lentosuoritus on normaalia paljon pienemmän ilmanpaineen vuoksi "tunnoton". Mäki on niin sanotusti 'tyhjä'.

Suomalaisten joukkue sai tuntumaa ohuessa ilmassa hyppäämiseen vuoden takaisissa Salt Lake Cityn esikisoissa, mutta sopeutuminen ei ole helppoa.

"Kuin kymmenestä metristä katuun"

Hyppääjien tuntemukset tukivat päävalmentajan havaintoja. Park Cityn K90-mäen pitkähkö hyppyrikeula heittää hyppääjän korkealle.

- Koska ilmanpaineet ovat pienet ja keula viskaa korkealle, on kuin hyppäisi kymmenestä metristä suoraan katuun, Risto Jussilainen kiteytti.

-Ei tämä tosiaan ole mukavimpia mäkiä hypätä, Janne Ahonen vahvisti.

Albertvillessä 1992 suuren mäen olympiakultaa voittanut Toni Nieminen pisti vaisun harjoitusvireensä Park Cityn K90-mäessä matkaväsymyksen piikkiin.

- Luokattomia suorituksia, joten siinä mielessä fiilikset ovat synkät. Kun lentämiseen ei näissä korkeuksissa saa minkäänlaista tuntoa, hyppääminen tuntuu aika kauhealta. -En ole kuitenkaan huolissani, Nieminen vakuutteli.

Jussilainen laski hyppyjensä pituuksista leikkautuneen viitisen metriä pois lähinnä siksi, että hyppy suuntautui liian korkealle.

- Lisäksi laskuasentoni ylämäessä jäi takapainotteiseksi. Hyppyrin keula tulee nykysuuntauksen mukaisesti nopeasti vastaan, joten hyppy lähtee korkealle kuin itsestään, Jussilainen selitti.

Lindström Suomen joukkueen kuopus

Suomen koko olympiajoukkueen kuopus, 18-vuotias Veli-Matti Lindström jäi harjoitusten avausrupeamassa varjoon. Hyvänä liitäjänä tunnettu nastolalainen lienee paremmin kotonaan avarammassa K120-olympiamäessä kuin vahvoja jalkalihaksia ja ääritarkkaa ajoitusta vaativassa normaalimäessä.

Lisäksi olympiamatka Pohjois-Amerikkaan on 18-vuotiaalle aina vaativa kypsyyskoe.

- En ole ainakaan vielä huomannut näissä kisoissa mitään erikoista, Lindström tyynenä paketoi Salt Lake Cityn olympiatunnelman.

STT-Yle

Päävalmentaja Mika Kojonkoski painottaa ponnistamisen merkitystä olympiamäissä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat