Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Taitoluistelussa Itä-Länsi -kamppailu

urheilu

Pariluistelulla alkavassa olympialaisten taitoluistelussa on ainekset maukkaalle Yhdysvallat-Venäjä-ottelulle. Siinä kun amerikkalaiset odottavat Michelle Kwanin ensimmäistä olympiavoittoa, venäläiset taittavat peistä siitä, kumpi voittaa miesten kilpailun: Jevgeni Plushenko vai Aleksei Jagudin.

Edellisissä olympialaisissa suosikkina kisoihin tulleen Kwanin yllättänyt maanainen Tara Lipinski ei ole Salt Lake Cityssä mukana. Voittoaan ei ole puolustamassa myöskään miesten luistelun Naganossa voittanut Venäjän Ilja Kulik.

Naisten kilpailussa nelinkertainen maailmanmestari Kwan on Utahissa selkeä yleisön suosikki. Hänen varmuutensa ei kuitenkaan ole tänä vuonna ollut samaa luokkaa kuin viime vuosien arvokisoissa, eikä vähiten siksi, että vajaan vuoden sisään hän on jättänyt pitkäaikaisen koreografinsa Lori Nicholsin ja valmentajansa Frank Carrollin. Sittemmin kaukalon reunalla on seisonut isä Danny Kwan.

Amerikkalaistähden kuluvan vuoden esiintymiset ovat ailahdelleet, mutta samaa voi sanoa myös hänen kovimmista haastajistaan, loisteliaasta hyppääjästä Venäjän Irina Slutskajasta, joka kukisti Kwanin GP-finaalissa, mutta hävisi kisojen toiselle venäläissuosikille, kokeneelle Maria Butirskajalle EM-kisoissa.

Venäläiskaksikosta Slutskaja johti viime vuoden MM-kisoja Vancouverissa lyhytohjelman jälkeen ja hävisi lopulta Kwanille vasta, kun ohjelman taiteellinen vaikutelma oli arvosteltu: asetelma lienee sama Salt Lake Cityssä.

Notkealla ja kimmoisalla Slutskajalla lienee pieni ylivoima hyppyjen ansiosta teknisessä osaamisessa, kun Kwan puolestaan menestyy loisteliaalla kokonaisuudella.

Helsingin MM-kisoissa 1999 mestaruuden voittanut Burtiskaja on osoittanut, ettei huipputason taitoluistelu ole vain nuoria varten. Hän kuten Slutskaja olisi mieluusti ensimmäinen venäläinen nainen, joka voittaa taitoluistelun naisten kilpailussa olympiamitalin.

Hughes ja Cohen yllätysvalmiina

Venäläishaastajien ohella Kwanin on syytä tarkkailla myös joukkuetovereitaan. Hän kukisti kovimmat haastajansa Sasha Cohenin ja Sarah Hughesin USA:n mestaruuskisoissa, mutta kaksikko luistelee Salt Lake Cityn kaukaloon vähintäänkin mitaliehdokkaina.

Cohen oli selkänikaman murtuman vuoksi sivussa kauden 2000-2001, mutta on sittemmin palannut väkevästi huipulle ja aikoo yrittää olympia-areenalla ensimmäisenä naisena kautta aikojen neloishyppyä. Siihen Kwan vastannee kahden kolmoishypyn sarjalla.

Cohen yritti neloishyppyä Helsingin Finlandia Trophyssa ja Skate America -kisoissa aiemmin tänä talvena, mutta keskeytti yrityksen heti alkuunsa. Cohenin menestyksen taustalla on voimakastahtoinen brittivalmentaja John Nick.

Hughes nousi Yhdysvaltain juniorimestariksi vain 12-vuotiaana neljä vuotta sitten. Seuraavana vuonna hän sijoittui jo MM-kisoissa seitsemänneksi ja viime vuonna kolmanneksi. Lukiota Long Islandilla harjoittelun ohessa käyvä Hughes on hyvä kilpailija. Hänen kompastuskivekseen on veikattu takkuilevaa hyppytekniikkaa.

Suomea kilpailussa edustaa Elina Kettunen, tämän vuoden EM-kisojen viitonen.

Vuorotellen loukkaantuneina

Miesten kilpailun asetelmat ovat selväpiirteisemmät, tosin kiusallisen nivusvamman kanssa kamppaileva Plushenko ei välttämättä ole aivan parhaassa iskussa. Valmentajansa Aleksei Mishinin mukaan vamma pakotti luistelijan jättämään EM-kisat väliin. Sittemmin hän on totutellut kilpailemaan kivun kera ja yrittää viedä olympialaisissa läpi uuden vapaaohjelman.

Miesten kisan ykkössuosikki on kuitenkin kolme maailmanmestaruutta voittanut Jagudin, joka edellisissä olympialaisissa sijoittui viidenneksi.Tavallaan entisten harjoituskumppaneiden osat ovat kääntyneet. Viime vuonna Jagudin jätti loukkaantumisen takia arvokisat väliin ja Plushenko vei maailmanmestaruuden. Kuluvan vuoden EM-kisoissa Jagudin oli ykkönen, kun Plushenko poti nivusvaivaa.

- Olympialaiset ovat kokonaan eri asia kuin MM-kisat. Niitä on joka vuosi. Nämä ovat tärkeät kisat, Jagudin kuvaili olympialaisten paineita.

Pariluistelulla liikkeelle

Taitoluistelu alkaa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa pariluistelun lyhytohjelmalla. Käytännössä voittajaksi voi nousta kuka tahansa viidestä kärkiryhmään rankatuista pareista.

Hallitsevat maailmanmestarit Kanadan Jamie Sale ja David Pelletier ja venäläiset Jelena Berezhnaja ja Anton Siharulidze ovat suursuosikit yhdessä kiinalaisparin Shen Xue ja Zhao Hongbon kanssa.

STT-Yle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat