Jarkko Ruudulle NHL-ottelu kuin olympialaisten kenraalina

urheilu

Jarkko Ruutu, 26, oli tiistaiaamuna odottavaisen innokas. NHL-seura Vancouver Canucksin valmentaja Marc Crawford ei ole syystä tai toisesta antanut suomalaiselle laitahyökkääjälle lainkaan vastuuta toviin. Kaavaan oli tulossa muutos. Ruutu pelaa tiistaina Bostonia vastaan.

Jarkko Ruutu pääsee pelaamaan juuri olympialaisten alla.

- Olen ollut sivussa 12 ottelua. Edellisestä pelistäni on noin kuukausi, Ruutu tiivisti.

- Mutta tiistaina pelaan kotipelissä Boston Bruinsia vastaan, Ruutu kertoi iloisena.

Keskiviikkona Ruutu karistaa kannoiltaan Vancouverin pölyt ja matkaa Salt Lake Cityyn liittyäkseen Suomen olympiajoukkueen vahvuuteen.

- Kovaa on harjoiteltu, vaikka pelejä en olekaan päässyt pelaamaan, Ruutu tiivisti.

Ruutu sai tiedon pelaamisestaan Bostonia vastaan hyvissä ajoin. Hän tiesi myös, että aloittaa ruotsalaisten Sedinin kaksosten kanssa samassa ketjussa. Henrik Sedin on keskushyökkääjänä, ja Daniel pelaa vasenta laitaa.

- Minun roolini ennen tätä huilivaihetta oli yhtä vaihtelua. Ottelun kuluessa paikkani muuttui pelin keskellä oikeasta vasempaan laitaan. Valmentajamme tapana on sekoittaa ketjuja kovasti ja tuskin nytkään pelaan koko ottelua samalla paikalla. Mutta se sopii minulle, Ruutu ennakoi.

Peliaikaansa tai -paikkaansa olympialaisissa Leijonissa Ruutu ei ole pohtinut.

- Kaikki käy. Se tehdään, mitä pyydetään, Ruutu kuittasi naurahduksen säestyksellä.

Ahkera taklaaja

Canucksissa Ruudun paras avu on ollut karvaaminen ja eritoten taklaaminen. Ruudulla on 40 ottelussa pisteitä vain 2+7 mutta peräti 116 taklausta (keskiarvo 2,9), mikä on varsin tiuha tahti. Taklausten määrässä hän on NHL:ssä sijalla 65, ja suomalaisista korkeammalla on vain Phoenixin puolustaja Ossi Väänänen (57 ottelua/126 taklausta, ka. 2,2), joka kuuluu myös Suomen olympiajoukkueeseen.

Liigan taklauspörssin ykkösellä Pittsburghin Darius Kasparaitisilla on 57 ottelusta koossa peräti 263 "tööttiä" (ka. 4,6), ja kärkikymmenikön keskiarvo on 3,5 taklausta ottelussa.

- Mitään ihmeellistä syytä sivussa olooni ei ole, en ole kärsinyt loukkaantumisista. Joukkue on vain onnistui niin hyvin, että pelasimme yhdeksän ottelua tappiotta, Ruutu kiteytti ilman katkeruutta.

Marc Crawfordin peluuttamisratkaisuja on "suomalaisvinkkelistä" kerran aiemmin ihmetelty oikein kummastellen. Naganon olympialaisissa Suomi löi helmikuussa 1998 Kanadan pronssiottelussa, jossa nykyään Leijonien valmentajakaartiin kuuluva Jari Kurri kuului onnistujiin.

NHL-seura Colorado Avalanchea valmentanut kanadalainen Crawford ei ottanut Kurria lainkaan pelaavaan kokoonpanoon muutama kuukausi myöhemmin denveriläisjoukkueen kauden viimeisessä ottelussa. Ei, vaikka kyseessä oli viisi Stanley cupia voittaneen ja liigassa yleisesti arvostetun Kurrin 17 NHL-kauden pituisen uran jäähyväispeli.

Suomen miesten maajoukkue aloittaa olympiaturnauksen lauantain vastaisena yönä kohtaamalla USA:n.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat