Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Aravirran miehistöllä nuorekas ilme

urheilu

Suomen jääkiekkomaajoukkue kohtaa Venäjän perjantaina Lappeenrannassa ja sunnuntaina Raumalla. Leijonien pelaajisto on A-maajoukkuetasolla melko kokematon, sillä peräti 12 pelaajalle kokemus on ensimmäinen. Kaartin kokenein on maajoukkueikoni Raimo Helminen, 38.

Aravirran leijonamiehistössä on Venäjä-ottelussa ennätyksellinen määrä tulokkaita.

Molemmat maalivahdit, niin Lappeenrannassa pelaava Juuso Riksman (HIFK) kuin Rauman ottelussa tolppien väliin asettuva Petri Vehanenkin (Lukko) ovat Leijona-paidassa keltanokkia.

Puolustajista Tero Määttä (Blues), Lasse Kukkonen (Kärpät), Jukka-Pekka Laamanen (Ässät) ja Joni Pitkänen (Kärpät) ovat debytantteja.

Hyökkääjistä ensimmäisen kerran miesten maajoukkueessa esiintyvät Toni Koivisto (Lukko), Tuomas Pihlman (JYP), Ilkka Pikkarainen (HIFK), Joonas Vihko (HIFK), Jari Viuhkola (Kärpät) ja Joni Yli-Torkko (SaiPa).

Kaartin kokenein on ikonimainen Ilveksen hyökkääjä Raimo Helminen, 38, jolle perjantainen maaottelu on jo uran 309:s. Toinen yli sata maaottelua pelannut konkari joukkueessa on Södertäljen laitahyökkääjä Juha Lind, joka on edustanut Suomea 101 kertaa A-maaottelussa.

- Aiemmin on ollut maajoukkueita, joissa ensikertalaisia on ollut puolentusinaa. Eli tämä on varmasti ennätyksellinen tulokkaita laskien, päävalmentaja Hannu Aravirta laski.

Viimeisenä joukkoon nimettiin ensikertalainen (Lasse) Kukkonen, joka tuli Luganosta valitun puolustajan Petteri Nummelinin tilalle tämän viikon mittaisen "huilijakson" takia.

- Aakkosjärjestyksen mukaan (Joni) Yli-Torkko on 165:s pelaaja, joka esiintyy maajoukkueessa minun kaudellani, kevään 1997 MM-kisojen jälkeen maajoukkueen valmennusvastuun ottanut Aravirta ynnäili.

Tähtäimet selvillä

Aravirran mukaan nuorten pelaajien mukaantuloon on vahvat syynsä. Moni on ehtinyt kummastella, miksi kokeneet pelaajat mm. Ruotsista eivät ole päässeet näyttämään kykyjään ja kilpailemaan MM-paikasta.

- Kokemus on ohjannut meidät tähän. Emme enää kutsu niitä pelaajia mukaan, kenelle emme näe näkymiä MM-kisoissa. Aikaisemmin on joskus tullut hankalia tilanteita, Aravirta kuvaa.

Aravirran mielestä nykyasetelma on kaikkineen mielenkiintoisen vaikea, mutta hyvä. Kaiken taustalla on vahva seura- ja juniorityö, joka tuottaa huipulle leveän rintaman kapean kärjen sijaan.

- Meidän mielestä on turha kilpailuttaa pelaajia, joilla ei ole mahdollisuutta päästä MM-turnaukseen, Aravirta linjasi avoimesti.

Aravirralla on näkyvällä postillaan tietenkin niin tukijoita kuin arvostelijoitakin. Päävalmentaja tekee työtään kuitenkin muiden arvojen mukaan, vaikka ihmettely joskus valintojen suhteen onkin ymmärrettävää.

- Meillä on kaksi tähtäintä, ensinnäkin MM-kisat ja sitten jatkuvuus, Aravirta selvitti päämääriä.

Myös Venäjällä uusia kasvoja

Myös Boris Mihailovin valmentama Venäjän joukkue Lappeenrannan ja Rauman otteluihin vaikuttaa vahvasti uudistetulta. Suomalaisille ehkä tutuin pelaaja on Moskovan Dynamoa edustava puolustaja Andrei Skopintsev, joka pelasi TPS:ssä 1996-98 ja voitti yhden hopean SM-liigassa.

- En ole vielä ehtinyt tutustua Venäjän joukkueeseen. Yhteydenpito pelaajiin on vienyt niin paljon aikaa, Aravirta kertoi kiireistään.

Leijonat yöpyy Lappeenrannan ottelun jälkeen Vierumäellä, josta se jatkaa jo lauantaina Raumalle iltapäiväharjoituksiin ja majoitukseen.

STT-Yle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat