Fifan hallituksen jäsenet aloittivat oikeustoimet Blatteria vastaan

urheilu

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan hallituksen 11 jäsentä aloitti perjantaina oikeustoimet puheenjohtaja Sepp Blatteriä vastaan Zürichin syyttäjänvirastossa. Asian vahvisti yhteisessä lausumassaan viisi Fifan varapuheenjohtajaa: David Will, Lennart Johansson, Issa Hayatou, tri Antonio Matarrese ja tri Mong-joon Chung.

Sepp Blatteria vastaan on aloitettu oikeustoimet Zürichin syyttäjänvirastossa.

Myös Zürichin tuomioistuimen syyttäjä Hansrüdi Müller vahvisti saaneensa muodollisen kannekirjelmän, jossa Fifan hallituksen jäsenet syyttävät Blatteriä järjestön varojen väärinkäytöstä. Müller arveli, että jutun oikeuskäsittelystä tulee pitkä.

Perjantaina oli enää 19 vuorokautta aikaa Fifan vaalikongressiin Soulissa. Blatter asettuu ehdolle puheenjohtajaksi toiseksi 4-vuotiskaudeksi. Hänen ainoa haastajansa on kamerunilainen Hayatou.

Blatter ei alkuun ollut valmis keskustelemaan mahdollisesta oikeusjutusta. Hän ilmoitti antavansa tiistaina vastauksen väitteisiin, joita pääsihteeri Michel Zen-Ruffinen esitti Fifan hallituksen kokouksessa viime viikon perjantaina.

Viisi varapuheenjohtajaa totesi lausumassaan Zen-Ruffinenin selonteon osoittaneen suuren määrän sääntöjenvastaisia toimia ja päätöksiä, joista osa saattaa osoittautua Sveitsin tuomioistuimessa rikolliseksi toiminnaksi.

Senioriviisikko huomautti joutuneensa valitsemaan tämän toimintatien, koska puheenjohtaja Blatter ei ollut suostunut eroamaan tehtävästään siitä huolimatta, että Fifan hallituksessa esitettiin selvät todisteet väärinkäytöksistä. Blatter taas oma itsensä

Myöhemmin perjantaina illansuussa Blatter taas oli oma itsensä esiintyessään medialle. Hän kertoi neuvotelleensa ISL/ISMM:n konkurssipesän hoitajien kanssa ja päässeensä kohtuulliseen hyvään tulokseen: - Fifan tappio on "vain" 51 miljoonaa Sveitsin frangia (35,1 milj. euroa), hän vakuutti tiukasti.

- Fifan taloudellinen tila ei ole siis lainkaan niin huono, kuin on annettu ymmärtää. Puheet 300-500 miljoonan frangin häviöistä ovat kadonneet kuin ilmapallot taivaalle, Blatter ilakoi.

Samalla hän totesi, ettei pelkää Zen-Ruffinenin asiakirjojen sisältöä.

- Hänelle pitäisi saada kuonokoppa, Blatter kertoi käsityksensä entisestä läheisestä aisaparistaan.

Myös Johansson sai kuulla kunniansa. Häntä ei Blatterin mukaan voi kutsua ainakaan herrasmieheksi.

- Syksyllä sovimme, ettei Michael Platini haasta Johanssonia Uefan vaalissa, mutta tämä ei itse pidä kiinni omasta osuudestaan sopimuksessa.

Blatter kertoi Venäjän Vjatsheslav Koloskovin ja Espanjan Angel Maria Villar Llonan siirtyneen hänen leiriinsä.

- Johanssonin joukot Euroopassa harvenevat, heitä on enää vain pari epätoivoista juonittelijaa jäljellä.

STT-REUTERS-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat