Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Urheiluruutu

Helminen keilasi Suomen mestariksi

urheilu

Keilailun miesten SM-loppukilpailujen päätöspäivästä tuli Porissa Jouni Helmisen näytös. Porilaista Giants-seuraa edustava Helminen pääsi sunnuntain viimeisiin mies miestä vastaan -peleihin kakkossijalta, mutta keilasi aamun kahdeksan ottelua voitokkaasti ja valtasi paikan loppuottelussa liki 300 pisteen erolla muihin.

Jouni Helminen tunsi kotiratansa metkut.

Finaalissa Helminen sai vastaansa kolminkertaisen Suomen mestarin Kai Virtasen, joka kukisti välierässä Pasi Uotilan.Ensimmäistä mestaruuttaan hakenut Helminen voitti finaalin ensimmäisen sarjan murskalukemin 243-174, eikä Virtanen hyvästä taistelusta huolimatta pystynyt enää voittoon. Helminen vei toisen sarjan 234-224 ja koko loppuottelun 477-398.

Helminen sai vastustajastaan tukevan otteen jo finaalin ensimmäisen sarjan alussa. Virtanen teki kaadon, sitten missin 6, 10 -keiloista, toisen missin neljän keilan ryhmästä ja kolmannen peräkkäisen tyhjän 4, 6, 10 -keilojen reiästä. Helminen sen sijaan latasi alkuun kolme kaatoa ja johti neljännessä ruudussa jo 52 pistettä.

- En todellakaan odottanut Kaitsulta sellaista apua. Hän on yleensä pudotuspeleissä hankala vastustaja, Helminen kommentoi.

Hän totesi, ettei tuntenut oloaan hyvästä alusta huolimatta helpottuneeksi.

- Aina sitä pelkää pahinta. Vuosien varrella olen oppinut, että peli on ohi vasta, kun viimeinen ruutu on heitetty, Helminen kertasi tunnelmiaan.

Virtaselle jäi toiseen sarjaan lähes mahdoton työ ottaa Helmisen 69 pisteen etumatka kiinni. Helsinkiläinen taisteli kuitenkin mainiosti ja kavensi eron välillä 27 pisteeseen. Toisen sarjan kuudennesta ruudusta alkaen Helminen muurasi kuitenkin lopun täyteen kaatoja ja sai tuulettaa Suomen mestaruutta.

Helminen on lähtöisin Porista, mutta asuu nykyisin Lahdessa. Kotiseurana on yhä Giants.

- Oli tietenkin mukava voittaa Suomen mestaruus ja voittaa se nimenomaan täällä vanhassa kotihallissa. Äitini oli koko kisan ajan katsomassa, ja hän näkee minun keilaavan todella harvoin. Kyllä tämä hyvältä tuntuu, Helminen hymyili.

Mestaruus vie Helmisen Eurooppa-cupiin

Kaikenlaista menestystä urallaan saavuttanut Helminen asettaa Suomen mestaruuden todella korkealle omalla meriittilistallaan.

- Kyllä tämä ihan kärkipäähän menee. Suomen mestaruuden voittaminen on vaikeaa. Kisa on pitkä ja matkan varrella on monta karikkoa. Oman jännityksensä tuo vielä se, että tv-kamerat ovat paikalla, Helminen mietti.

SM-kulta tietää Helmiselle edustustehtäviä. Hän lähtee syyskuun alussa Hollantiin pelaamaan henkilökohtaista Eurooppa-cupia.

- Se on yksi niistä kisoista, joita pelaajat haluavat voittaa. Jo senkin takia, että Suomesta on sinne niin vaikea päästä, kun vain mestari lähtee. Ennen syksyä hän pelaa USA:ssa.

- Lähden 7. kesäkuuta katsomaan vaimoni Pauliinan (Aalto) viimeistä ammattilaiskisaa. Sieltä jatkamme New Orleansiin Bowl Expoon ja edelleen Las Vegasiin pelaamaan High Rolleria. Sen jälkeen vietämme joitakin viikkoja kesälomaa, Helminen kertoi.

Lax menetti mahdollisuutensa

Kai Virtanen nousi Helmisen loppuotteluvastustajaksi kukistamalla Pasi Uotilan välierissä 465-441 (247-248, 218-193). Ensimmäisen sarjan miehet heittivät tasokkaasti tasatahtiin, mutta toisessa sarjassa kummankin peliin tuli ongelmia. Virtanen käänsi pelin edukseen kahdeksannessa ruudussa, jossa hän paikkasi ammottavan reiän kylmän viileästi. Paikko antoi hänelle henkisen yliotteen vastustajasta. Kun Uotila ei pystynyt tekemään kymppiruutuun kuin yhden kaadon, Virtanen kaunisteli numerot lopun neljällä kaadolla.

Ennen mitalipelejä yleisö sai seurata jännitysottelua, joka päättyi porilaisittain suureen pettymykseen. Panoksena oli mitalipelien viimeinen paikka, ja vastakkain Uotila ja Porin hallissa yrittäjänä toimiva Antti-Pekka Lax. Ottelu ratkesi viimeisessä ruudussa, johon Uotila latoi täydet kolme kaatoa. Lax livautti harvinaisen 7-keilan missin eikä päässyt kolmen parhaan pudotuspeleihin.

- En ollut itse laskenut tilannetta ja sain vähän väärää tietoa erosta. Luulin siinä viimeisessä ruudussa, että paikko ei enää riitä, enkä keskittynyt paikkoheittoon lainkaan. Vedin sen sitten täysiä vasempaan ränniin, pettynyt Lax purki tuntojaan.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat