1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sari Multala viihtyy tuulisilla vesillä

Keskiviikkona vuoden helsinkiläisurheilijaksi nimetty purjehtija Sari Multala on jo ehtinyt niittää mainetta ja kunniaa maailman vesillä nuoresta iästään huolimatta. 23-vuotias Multala on hallitseva E-jollien maailmanmestari ja tälläkin hetkellä hänet on rankattu Eurooppa-jollien ykköspurjehtijaksi maailmassa.

Sari Multala valittiin vuoden helsinkiläisurheilijaksi.

Multala on viihtynyt vesillä aina pikkutytöstä lähtien. Viime vuosina hänen kehityksensä on kulkenut hyvässä myötätuulessa. Nousu maailman purjehdushuipulle on tarkan työn tulosta.

- Viime vuosina olemme systemaattisesti etsineet heikkouksiani purjehduksen joka osa-alueelta. Heikkouksia on analysoitu ja mietitty tarkkaan, ja sen kautta myös pystytty parantamaan, analysoi Multala kehitystään.

MM-kisat Kanadassa

Multalan tämän kauden päätavoite on MM-kisat Kanadassa. Hyvää tulosta hän odottaa myös Belgian EM-kisoista. Turhia paineita hallitseva maailmanmestari ei kuitenkaan halua ottaa.

- Toistaiseksi ei ole paineita. Suhtauduin jo viime vuoden MM-kisoihin sillä periaattella, että jos purjehdin hyvin, tulen myös menestymään hyvin. Samat on lähtökohdat tänäkin vuonna. Täytyy kuitenkin sanoa, että olen aina pärjännyt parhaiten pienessä paineessa, Multala kertoo.

Kanadan MM-kisat käydään Ontariojärvellä. Belgian EM-kisat purjehditaan puolestaan avomerellä. Kilpailupaikat eivät ole Multalalle ennestään tuttuja.

- En ole aikaisemmin purjehtinut kummassakaan paikassa. Paikkojen kilpailuolosuhteista olen saanut ristiriitaista tietoa, joten en osaa vielä etukäteen arvioida, mitä on odotettavissa.

Vahva tuulella

Multalan vahvuus E-jollissa on kovalla tuulella purjehtiminen. Tuulella meno on fyysisempää kuin tyynellä, ja se sopii kovakuntoiselle ja monipuoliselle Multalalle.

- Olen pienestä asti ollut pitkä ja se auttoi junioreiden optimistijollassa kovalla tuulella. Kehityin junnuvuosina hyväksi, ja siksi kai tykkään purjehtia kovalla tuulella, Multala arvelee.

- Sydneyn olympialaisten jälkeen viisi hyvää kovalla tuulella purjehtijaa lopetti uransa. Senkin takia olen tällä hetkellä ylivoimainen tuulella, Multala jatkaa. Multala mainitsee omaksi vahvuudekseen myös henkisen kantin.

- Viimeisen vuoden aikana on tullut lisää henkistä kestävyyttä. Se on tärkeää, sillä kilpailut ovat jopa viikon mittaisia. Fyysisesti olen sellaisessa kunnossa, että olen valmis voittamaan muut, Multala lupaa.

Multalan purjehdusuran päätavoite on Ateenan olympialaiset 2004. Sydneyssä hän jäi viidenneksi, mutta Ateenasta lähdetään hakemaan kultaa.

- Tavoitteeni on kehittyä koko ajan kohti olympialaisia. MM- ja EM-kisat toimivat hyvinä harjoituspaikkoina ja välietappeina ennen olympialaisia, Multala näkee.

Vuoden helsinkiläisurheilijan arvonimestään Multala kuittasi 3 350 euron stipendin. Hän ei kuitenkaan ollut lähdössä törsäämään sitä heti kaupungille.

- Palkinto on mahtava kiitos hyvin tehdystä työstä. Harmi, että koko stipendi menee kilpailukulujen kattamiseen. Opiskelut ovat vieneet niin paljon aikaa, että sponsoreiden etsiminen on jäänyt vähälle, kauppakorkeakoulussa opiskeleva Multala harmittelee.

Halpa kilpailuvuosi maksaa Multalan mukaan noin 30 000 euroa, mutta olympiavuonna rahaa menee yhteen kauteen 50 000 euroa.

STT