Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Janne Hänninen kokeilee 1 500 metriä

urheilu

Pikaluistelija Janne Hänninen kokeilee marraskuussa alkavan kilpailukauden ensimmäisissä maailmancupeissa vauhtiaan 1 500 metrillä. Jos sijoitukset ovat riittävän hyviä, hän painottaa ohjelmaansa 1 000 ja 1 500 metrille, muussa tapauksessa hän jatkaa viime vuosien tyyliin 500 ja 1 000 metrillä.

Janne Hänninen miettii matkavalintojaan.

- Tarkoitus on kokeilla 1 500 metriä ja katsoa miten se menee. Jos se sujuu hyvin, voi olla, että neljän vuoden kuluttua olen 1.500 metrin luistelija, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan kokeilun taustalla on hänen tekniikkansa, joka sopii 1 500 metrille.

-.1 500 metrillä en tekniikan takia häviä kenellekään. 500 metrillä tulee kisatilanteessa helposti ongelmia, jos vähänkin yrittää liikaa, Hänninen puntaroi.

Viime talven olympialaisten jälkeen Hänninen on muuttanut harjoitteluaan sen verran, että on rakentanut kuntoaan Suomessa, eikä Calgaryssä kuten viiden viime vuoden ajan. Kilpailukautta seurasi myös normaalia pidempi harjoitustauko, kun Hännisen jalkaterästä operoitiin hyvälaatuinen kasvain.

- Toisessa jalkaterässä varpaiden välissä oli hermossa pieni kasvain, jonka Olympiakomitean lääkäri Aki Hintsa operoi pois. Se oli kiinni hermossa ja leikkaus vei hieman tuntoa varpaasta. Pelkäsin, että se vaikuttaa tasapainoon, mutta onneksi niin ei käynyt, Hänninen kertoo.

Operaatio ei häirinnyt harjoittelua. Hänninen pääsi juoksemaan heti, kun tikit poistettiin kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Kilpailukauden jälkeen hän piti kuitenkin hieman normaalia pidemmän tauon antaakseen 10 vuoden tiukan harjoittelun jälkeen keholle kunnolla aikaa palautua.

- Minulla on aina ollut kilpailukauden jälkeen kova kipinä harjoitella ja olen ollut hyvässä kunnossa heti alkukaudesta. Nyt tavoitteena on, että paras kunto tulisi kauden keskivaiheilla tärkeimpien kisojen aikaan, Hänninen sanoo.

Olympiajäiltä jäi menestyksen nälkää

Viime talven olympiajäillä Kearnsin nopeassa olympiahallissa Hänninen luisteli 1 000 metrillä 10:nneksi ja 1 500 metrillä 13:nneksi. Molemmat sijoitukset irtosivat SE-ajoilla 1.08,45 ja 1.46,04. 500 metrillä Hänninen jäi 15:nneksi.

Uran toisten olympiakisojen tuloksia Hänninen kuvailee tyydyttäviksi. Ne jättivät kuitenkin sen verran nälkää, että pikkupojasta elänyt haave arvokisavoitosta pitänee 27-vuotiaan Hännisen aktiivien joukossa vielä Torinon olympialaisiin asti.

- Jatkan niin kauan kuin luisteleminen on hauskaa, Hänninen sanoo ja setvii, että luistimilla on hauskaa niin kauan kuin kehitystä ja jonkinlaista menestystä riittää.

Hänninen on valmistautunut ensi talven kisoihin maajoukkuetta valmentavan Timo Järvisen valmennuksessa. Calgaryssä Hännistä valmentanut Jack Walters on jäänyt taka-alalle, mutta on käytettävissä tarvittaessa.

- Puolen vuoden oleskelu vuosittain Calgaryssä oli aluksi hauskaa, mutta se käy pitkän päälle raskaaksi. Halusin muutosta ja Waltersin kanssa on sovittu, että häneltä voi kysyä neuvoa milloin hyvänsä, jos on tarpeen, Hänninen sanoo.

Lisää kestävyyttä myös lyhyille matkoille

Syksyllä Hänninen katsoo ensin mitä 1 500 metrin luisteleminen tuo tullessaan ja päättää loppukauden tavoitteet ja kilpailuohjelman osin tulosten mukaan. Tarjolla on maailmancupia, sprintteiden MM-kisoja ja matkakohtaisia MM-kisoja.

- Nyt harjoittelua on vain hieman painotettu 1 500 metrin suuntaan lähinnä pidentämällä joitakin intervallivetoja. Samalla on saatu lisää kestävyyttä 500 ja 1 000 metrille, Hänninen muistuttaa.

Hännisen mukaan tärkeintä olisi löytää tasaisen kunto koko kaudeksi ja onnistua huipentamaan se arvokisoihin. Kokeneelle luistelijalla on ollut tyypillistä loistovauhti kauden alussa ja lopussa. Viime talvikin päättyi Inzellin maailmancupissa hienosti 500 metrin neljänteen ja 1 000 metrin kakkossijaan.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat