Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Nuorten liikuntaharrastus lisääntyy

urheilu

Urheiluseuroissa liikuntaa harrastavien lasten ja nuorten määrä on kasvanut kuudella prosentilla 34:stä 40 prosenttiin seitsemän viime vuoden aikana, kertoo Liikuntatutkimus 2001-2002.

Jo 40 prosenttia lapsista ja nuorista kuuluu urheiluseuraan.

Kaikkiaan 92 prosenttia 3-18-vuotiasta suomalaisista ilmoittaa harrastavansa urheilua tai liikuntaa.

Näistä 972 000 lapsesta ja nuoresta 40 prosenttia liikkuu urheiluseuroissa. Suosituimpia ovat jalkapallo- ja jääkiekkoseurat. Esimerkiksi jalkapalloseurat ovat saaneet neljän viime vuoden aikana lähes 30 000 uutta pelaajaa. Nyt niissä urheilee yhteensä 112 500 lasta. Seuroihin lapsia ja nuoria vetävät myös voimistelu, yleisurheilu, salibandy ja hiihto.

- Yksi syy suosion kasvuun on, että useat lajiliitot ovat uudistaneet viime vuosina nuorisoliikuntastrategiansa, joka on lisännyt lasten ja varhaisnuorten osallistumista. Esimerkiksi Palloliiton Kaikki pelaa -ohjelma on hyvä esimerkki moniarvoisesta ja eettisestä toiminnasta, sanoo kehityspäällikkö Pasi Mäenpää Nuori Suomi ry:stä.

Tiedot käyvät ilmi Nuoren Suomen, Kuntourheiluliiton, Olympiakomitean, Helsingin kaupungin sekä Suomen Liikunnan ja Urheilun teettämästä Liikuntatutkimuksesta 2001-2002, jonka on toteuttanut Suomen Gallup Oy. Tutkimus tehtiin yhdessä opetusministeriön kanssa. Liikuntatutkimukseen haastateltiin puhelimitse 5.531 henkilöä maaliskuun 2001 ja helmikuun 2002 välisenä aikana. Alle 12-vuotiaiden tiedot kysyttiin vanhemmilta.

Urheiluseuroista kiinnostuneita on runsaasti

Yksin, kavereiden kanssa ja koulun urheilukerhoissa liikkuvien määrä on myös kasvanut. Urheiluseurojen ulkopuolisista lapsista ja nuorista lähes joka toinen eli 268.000 on kiinnostunut seuratoiminnasta. Näyttää siltä, että urheiluseuroissa liikkuminen vahvistaa asemaansa suosituimpana lasten ja nuorten harrastuksena.

- Urheiluseuroissa harrastavien lasten ja nuorten lukumäärä on lisääntynyt reilusti viimeiset 10 vuotta. Näyttäisi siltä, että seuraavan 10 vuoden aikana on mahdollista saavuttaa 50 prosentin raja eli puolet lapsista ja nuorista osallistuu urheiluseuratoimintaan, Mäenpää laskee.

Urheiluseuroissa liikkuvat lapset ja nuoret ovat kohtuullisen tyytyväisiä nykyiseen seuratoimintaan. Jotta puolet suomalaislapsista ja -nuorista saataisiin mukaan urheiluseuroihin, toiminnan pitäisi olla entistäkin moniarvoisempaa.

- Urheiluseuroihin liittymisestä kiinnostuneille riittäisi myös yksi tai kaksi treenauskertaa viikossa. Seurojen tuleekin olla valmiita muokkaamaan tarjontaansa, jos he haluavat saada lisää jäseniä. Puolet kaikista lapsista ja nuorista saadaan mukaan seuratoimintaa vain muuttamalla vanhoja malleja, Mäenpää toteaa.

Myös vanhemmat, joiden 3-11-vuotiaat lapset eivät urheile seurassa, haluaisivat muutoksia seuratoimintaan. Heistä 40 prosenttia toivoo, että yhdessä seurassa voisi tutustua useampiin lajeihin. Vanhempien puutelistan kärkeen asettuu myös kannustuksen vähäisyys: 42 prosenttia pitää heikoimmin menestyvien kannustusta liian vähäisenä. Reilu kolmannes eli 36 prosenttia kokee seuratoiminnassa olevan liian vähän iloa ja leikkiä.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat