Sumiala palaa maajoukkuepaitaan

urheilu

Päävalmentaja Antti Muurinen pisti Suomen jalkapallomaajoukkueen kokoonpanoon uutta ilmettä ankeasti alkaneen EM-karsinnan seuraaviin etappeihin. Hyökkääjä Antti Sumialan pitkään huhuiltu paluu edustusryhmään toteutuu.

Antti Sumiala valittiin odotetusti maajoukkueeseen.

Muurisen miehistö kohtaa ensin kotipelissä Azerbaidzhanin lauantaina 12. lokakuuta ja seuraavana keskiviikkona vieraspelissä Jugoslavian.

Ruotsin pääsarjassa Norrköpingiä edustava Sumiala on pelannut A-maajoukkueessa viimeksi runsaat 19 kuukautta sitten.

Muurinen ja suomalaiskannattajat toivovat Sumialasta ratkaisua kipeästi yskähtelevään maalintekoon. Maajoukkue hävisi elokuussa Irlannille 0-3 ja karsinta-avauksessa syyskuussa Walesille 0-2. Sumiala, 28, on mättänyt Ruotsissa kahdeksan maalia kahdeksassa ottelussa.

Sumialan valintaa toitotettiin jo Wales-otteluun, mutta tuolloin Muurisen kaukotiedustelu kertoi, ettei hän ollut vielä kansainvälisten otteluiden edellyttämässä kunnossa. Muurinen sai ilokseen todeta asian korjaantuneen, kun hän kävi alkuviikosta katsomassa Allsvenskanin ottelun Norrköping-Helsingborg. Norrköping voitti 4-1 ja Sumiala teki maalin. Muurinen ei näe syytä, miksei Sumiala voisi singahtaa vaikkapa suoraan avauskokoonpanoon.

- "Sumi" pelasi erinomaisen matsin. Hän oli energinen ja työmäärä suuri. Sumialaa kohti pelataan paljon palloja ja hän pystyy pelaamaan sitä eteenpäin. Erittäin tasapainoinen esitys, Sumiala on suorastaan erinomaisessa vireessä, Muurinen listasi katsannon antia.

Wiss ja Heikkinen yllätysvalinnat

Kotoisessa liigassa Jokereita ja Jazzia edustaneen Sumialan kohdalla suurempi uutinen olisi ollut maajoukkueringistä jääminen - niin kova kaipuu Muurisella on maalintekijöitä kohtaan. Päävalmentajan yllätysvedoiksi paljastuivat torstaina muutamat keskikenttävalinnat. Viime aikojen vakiomiehistö saa seuraa Jarkko Wissistä ja Markus Heikkisestä.

- Joukkueessa on ehkä yllättävänkin monta vaihdosta edelliseen. Nämä eivät kuitenkaan johdu siitä, että jotkut olisivat pelanneet huonosti. Kilpailu ja tunku maajoukkueeseen on kova, se on hyvä asia, Muurinen linjasi.

Skotlantilaista Hiberniania edustava Wiss ja HJK:n Heikkinen pelasivat edustuspaidassa viimeksi maaliskuun harjoitusleirillä Etelä-Koreaa vastaan. Muurinen perusteli muutoksia muun muassa sillä, että keskikentän keskustan pelaaminen on hieman töksähdellyt, eikä Klubin Jari Ilola ole aivan parhaassa vireessä.

Sekä Wissillä että Heikkisellä on kuitenkin kova työ murtautua Teemu Tainion, Aki Riihilahden, Mika Nurmelan, Joonas Kolkan ja hieman ylempänä Jari Litmasen johtamaan muodostelmaan.

Ranskalaista Auxerra edustava Tainio sai keskiviikkoiltana mestareiden liigan Arsenal-ottelussa tällin koipeensa, mutta toipunee pikaisesti. Muuriselta löytyi ylisanoja Tainiolle, vaikka Auxerre hävisi.

- Teemu pelasi todella määrätietoisesta, hän oli yksi keskikentän parhaista - molemmat joukkueet mukaanlukien, Muurinen luokitteli.

Maalivahtiosastolla tuskin tapahtuu muutosta Wales-pelistä. Southamptonissa ykkösvahdin asemaan noussut Antti Niemi on vahvin ehdokas jatkamaan maajoukkueen tolppien välissä. Jussi Jääskeläinen ei varjellut Boltonin veräjää, kun joukkue hävisi liigacupissa. Muurisen mielestä Jääskeläisen "olisi ehkä pitänyt" pelata. Peter Enckelmanin henkinen kantti sai Muuriselta kiitosta taannoisen mahtikömmähdyksen jälkeen.

- Upea nähdä, että hän on pienen lipsahduksen täydessä pelikunnossa. Huomaa, että on kyse suuresta urheilijasta, kanttia löytyy, maajoukkuevalmentaja kiitteli Aston Villan suomalaisreppuria.

"Uutta matoa koukkuun"

Muurinen vakuuttaa jättäneensä Wales-ottelua edeltäneet ja osittain sitä seuranneet väitteet maajoukkuehengen rakoilusta taakseen. Muurisen mielestä takana on myös pelillisesti kohtalainen, mutta tulokseltaan surkea karsinta-avaus.

- Nyt lähdemme kirkastamaan Suomi-jalkapalloilun kuvaa, ja voin vakuuttaa että joukkueessa on vireä meininki. On parasta lähteä siitä, että pistetään uutta matoa koukkuun. Motivaatio ja tahtotaso ovat huipussaan, kannattajien uskollisuutta peräänkuuluttanut Muurinen sanoi.

Azerbaidzhania Muurinen luonnehtii "vähemmän tutuksi" vastustajaksi. Yllätyksien mahdollisuuden maajoukkuejohto on kuitenkin minimoinut. Azerbaidzhan ei ole jalkapallokääpiö. Tuosta jonkinlaista osviittaa antoi sitkeän esityksen jälkeen Italialle Bakussa kärsitty 0-2-karsintatappio.

- Se on itseluottamukseltaan ehkä aika röyhkeäkin joukkue. He kaatuvat mielellään, vaikka joukkue on enemmänkin fyysinen ja vahva kuin pieni ja hento, Muurinen luonnehti.

Pieneksi vaikeusastetta nostavaksi tekijäksi Muurinen myönsi Wales-ottelun poikimat varoitukset. Kun sekä Sami Hyypiä, Hannu Tihinen, Riihilahti että Tainio näkivät keltaista, on Muurisen varauduttava muutokseen jopa toppariparissa. Wales-ottelun avausmaalissa Tihinen ja Hyypiä olivat hieman hakoteillä.

- Tihi ja Sami ovat pelanneet paljon yhdessä, mutta tuossa maalissa yhteispeli ei toiminut. Mikään ei saa olla väkisin pysyvää, vaihtoehtoja pitää miettiä, Muurinen vihjasi.

Suomen joukkue

Maalivahdit:

Antti Niemi Southampton

Jussi Jääskeläinen Bolton

Peter Enckelman Aston Villa

Puolustajat:

Sami Hyypiä Liverpool

Toni Kuivasto Viking Stavanger

Ville Nylund HJK

Petri Pasanen Ajax

Janne Saarinen Rosenborg

Hannu Tihinen Anderlecht

Keskikenttä/hyökkäys:

Markus Heikkinen HJK

Jonatan Johansson Charlton

Joonas Kolkka Panathinaikos

Shefki Kuqi Sheffield Wednesday

Jari Litmanen Ajax

Mika Nurmela Heerenveen

Aki Riihilahti Crystal Palace

Antti Sumiala Norrköping

Teemu Tainio Auxerre

Jarkko Wiss Hibernian

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat