Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

"Killeri" Sahlstedtin peli kulkee Elitserienissä

urheilu

Jääkiekkoilija Kalle Sahlstedtin, 29, etunimi on jo vuosia vääntynyt herkästi "Killeriksi". Liikanimi on seurannut Sahlstedtia myös Ruotsissa, jossa hän pelaa elämänsä syksyä jönköpingiläisessä HV 71:ssä. Oikeastaan Kalle on "Pikku-Killeri".

Sahlstedt siirtyi TPS:ssä Elitserienin HV 71:een viime kaudella.

- Lempinimeni viittaa isääni, jota pelaaja- ja valmentajavuosinaan Rauman Lukossa kutsuttiin Killeriksi, Kalle Sahlstedt selvittää.

Kallen isä oli kova mies kaukalossa ja sen ulkopuolellakin. Nimi on seurannut poikaa vuosia, vaikka Kalle on luonteeltaan rauhallinen, sääntöjä viimeisen päälle noudattava jääkiekkoilija.

Viime kaudella Sahlstedt istui rangaistusaitiossa runkosarjan 50 ottelussa vain 16 minuuttia. Enimmillään hän on kerännyt rangaistusminuutteja yhden kauden aikana 1996-1997, jolloin jäähyistuntoa tuli SM-liigassa 49 ottelussa 62 minuuttia.

Sahlstedtin avu ovat taidot. Oivan peliälynsä ansiosta HV 71:n keskushyökkääjä johtaa Ruotsin pääsarjan Elitserienin pistepörssiä tehoilla 8+8.

Sahlstedt ehti pelata neljä, viisi vuotta suhteellisen säännöllisesti Suomen A-maajoukkueessa. Viime vuoden marraskuussa hän joutui toteamaan, että komennukset leijonapaitaan olivat sillä erää ohi. Sahlstedt putosi A-leijonista marraskuun Ruotsin EM-turnauksen jälkeen.

- En päässyt Ruotsin-turnauksessa pelaamaan ollenkaan yli- tai alivoimaa, joten jääaika jäi ottelua kohti 8-10 minuuttiin. Siinä ajassa ei ole helppo vakuuttaa osaamisestaan.

Sahlstedt ei onneksi unohtunut paitsioon pitkäksi aikaa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta kelpuutti hienon syksyn pelanneen Sahlstedtin A-maajoukkueeseensa tämän viikon alussa.

Ensimmäinen kausi meni opetellessa

Sahlstedt pelaa HV 71:ssä toista kauttaan. Viime kausi oli hänen ensimmäisensä SM-liigan ulkopuolella.

Uuteen ympäristöön tottuminen vei aikaa ja vaati kärsivällisyyttä. Suomalainen oli tottunut kotimaassaan pienempiin kaukaloihin ja fyysisempään peliin. SM-liigassa laidat paukkuvat enemmän kuin länsinaapurissa.

Sahlstedt opetteli uutta asennoitumista peliin. Ruotsissa kiekkoilu on järjestelmällisempää.

- Ensimmäisen vuoden aikana oli paljon opettelemista. Kaiken lisäksi olin uudessa maassa, uudessa seurassa, uusien kaverien keskellä. Sellaiseen tottuminen ottaa aikansa, Sahlstedt muistelee.

- Ei ole helppoa tulla tuosta vaan ja pistää kiekko reppuun tai jaella pelikavereille maalisyöttöjä.

Nyt pelaaminen luonnistuu häneltä vaivattomasti, samoin siviilielämä. Sahlstedt ja hänen puolisonsa asuvat Jönköpingissä. Eteläisessä Ruotsissa sijaitseva keskisuuri kaupunki on molempien mieleen.

Tärkeintä suomalaiselle on, että hän on löytänyt paikkansa HV 71:ssä.

- En ole sitä tyyppiä, joka lörpöttelee, että "nyt tehdään sitten tällä tavalla", Sahlstedt selvittää.

Niinpä Rauman Lukon kasvatti kuunteli ensimmäisen Ruotsin-kautensa pukuhuoneessa hiljaa ja opiskeli. Toisella HV-kaudellaan hän ei enää kuuntele sivussa. Nyt hänellä on mielipide ja valmius puhua, kun on sen aika.

Kiekko päätyyn ja opettajaksi

Sahlstedt kuuluu siihen ryhmään urheilijoita, jotka ovat yhdistäneet urheilu-uran ja opinnot. Lukko-vuosinaan hän opiskeli itsensä Raumalla opettajaksi.

Sahlstedtilla on takataskussaan pätevyys työskennellä luokanopettajana myös Ruotsissa. Perinteinen siviiliammatti tuo turvallisuutta, kun pelaajaura aikanaan loppuu.

Sahlstedt myöntää, että on pelkästään hyvä, että yli kaksikymppisellä urheilijalla on ollut muutakin ajateltavaa kuin jääkiekko.

- Nykyisin on todella vaikeaa sovittaa urheilu ja opiskelu yhteen. Kun minä opiskelin, ei SM-liigassa harjoiteltu niin paljon kuin nykyään. Treenit ovat kaksi kertaa päivässä, eikä siihen hevin muuta mahdu.

Sahlstedt siirtyi Lukosta Turun Palloseuraan 1997. Turun-vuodet tuottivat kolme Suomen mestaruutta.

- Kun voitimme TPS:ssä 2001 kolmannen peräkkäisen mestaruuden, mielessäni oli kypsynyt päätös kokeilla ulkomailla.

Ruotsi oli Suomen länsirannikolla ikänsä viihtyneelle Sahlstedtille NHL:ää mielekkäämpi vaihtoehto.

- Eihän minua ole edes varattu NHL:ään, HV 71:ssä Ruotsin mestaruutta tavoitteleva Sahlstedt hymähtää.

YLE-STT-TT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat