Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

KOK äänestää olympiaohjelmasta

urheilu

Kansainvälinen olympiakomitea KOK äänestää perjantaina, pysyvätkö baseball, softball ja nykyaikainen viisiottelu olympiaohjelmassa vuoden 2008 kisoissa Pekingissä. Äänestyksestä päätti Mexicossa kokoontuva KOK:n hallitus tiistaina.

Osa KOK:n jäsenistöstä vaati, että äänestys siirretään seuraavaan istuntoon tai lajiohjelman uudistus laitetaan koskemaan vasta vuoden 2012 kisoja.

Muutosten tekeminen jo Pekingin kisaohjelmaan on vastoin KOK:n omia sääntöjä, sillä lajiohjelman pitäisi olla tiedossa seitsemän vuotta ennen kisoja. Pekingin olympialaiset ovat jo kuuden vuoden kuluttua.

KOK:n hallitus päätyi kuitenkin siihen, että lajiohjelmasta äänestetään jo tämän viikon istunnossa. Ratkaisun tueksi KOK sai urheilun kansainväliseltä vetoomustuomioistuimelta (CAS) viestin, ettei muutoksille ole laillista estettä.

Perjantaina jokaisen kolmen lajiliiton edustajat saavat pitää kymmenen minuutin esityksen lajinsa olympiakelpoisuuden puolesta.

Sen jälkeen KOK:n 114. istuntoon kokoontuneet 117 jäsentä äänestävät suljetulla lippuäänestyksellä. Lajin pudottamiseen riittää yksinkertainen enemmistö eli 59 ääntä, jos kaikki jäsenet ovat paikalla.

On varsin epätodennäköistä, että yksikään lajeista menettäisi olympia-asemaansa. Nykyaikainen viisiottelukin on kuulunut olympiaperheeseen vuodesta 1912, ja myös baseballilla ja softballilla on vankat tukijoukot.

KOK:n toimitusjohtaja Francois Carrard ennakoi äänestyspäätöstä tiistaina ja totesi, ettei nykyisessä lajiohjelmassa ole kovin paljon vikaa.

- Ohjelma on kestänyt vuosikausien testin, Carrard totesi.

Kisojen ohjelmaa tutkinut komissio päätyi elokuussa toiseen johtopäätökseen. Se ehdotti baseballin, softballin ja nykyaikaisen viisiottelun poistamista ja golfin sekä rugbyn ottamista tilalle.

Perjantain äänestyksessä ei kuitenkaan puututa golfin ja rugbyn mahdolliseen olympia-asemaan. Se kuuluu ensi heinäkuussa Prahassa kokoontuvan istunnon asialistalle.

Uusi laji ei tosin mahdu ohjelmaan, ellei jotain toista lajia poisteta.

Ohjelma syyniin neljän vuoden välein

Jatkossa olympiakisojen lajiohjelma otetaan syyniin neljän vuoden välein. KOK:n hallituksen päätöksen mukaan ohjelmaa arvioidaan jokaisten kisojen jälkeen, eli lajit joutuvat todistamaan olympiakelpoisuutensa aina olympialaisissa.

Päätös lajiohjelmasta pysyy jatkossakin KOK:n jäsenistön käsissä. Vastoin ohjelmakomiossion esitystä hallitus päätti pysyttää päätöksenteon jäsenillä, koska se on "heidän perusoikeutensa".

Hallitus ei myöskään antanut minkäänlaista suositusta perjantain äänestystä varten.

- Puheenjohtaja haluaa tuoda eri vaihtoehdot suoraan jäsenten päätettäväksi, Carrard selvitti puheenjohtaja Jacques Roggen taktiikkaa.

Belgialainen Rogge teki ratkaisussa viisaasti, sillä jäsenistön suututtaminen lajiohjelmakysymyksellä olisi voinut vaarantaa monia uudistuksia KOK:ssa.

Tiistaina KOK otti entistä vankemman otteen yhtiöstä, joka vastaa KOK:n maailmanlaajuisesta markkinoinnista. Atlantassa toimiva Meridian Management siirtyy KOK:n sataprosenttiseen omistukseen tammikuun alusta lähtien. Tähän asti KOK:lla on ollut vain neljänneksen omistusosuus.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat