Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

F1-talleille rajuja rajoituksia

urheilu

Ferrarin ylivoima formula ykkösten MM-sarjassa, sitä kautta lajin TV-kiinnostavuuden laskeminen ja epävarma taloustilanne ovat saaneet F1-tallit suostumaan radikaaleihin säästötoimiin maaliskuussa alkavassa MM-sarjassa.

Formula ykkösissä rajoitetaan tallien toimintaa säästöjen toivossa.

Tallien päälliköt ja Kansainvälinen autoliitto FIA sopivat keskiviikon kokouksessaan Lontoossa lukuisista sääntömuutoksista, jotka rajoittavat tallien toimintaa.

Kilpailuviikonlopun isoihin muutoksiin kuuluu se, että autot siirretään ns. parc ferme -alueella aika-ajon ja kilpailun välillä.

Käytäntö takaa sen, että tallien huoltotoimia valvotaan tarkasti eikä esimerkiksi moottorin vaihtoon ole mahdollisuutta.

Muutoksen tavoitteena on estää talleja rakentamasta erikseen moottoreita aika-ajoa varten. Suuret tallit ovat kaavailleet rakentavansa aika-ajoa varten tehokkaan moottorin, jonka ei olisi tarkoituskaan kestää kuin yhden nopean kierroksen verran.

Nyt suunnitelma estyy, sillä kisa on ajettava samalla moottorilla kuin aika-ajokin.

Kokous päätti myös estää tallien ja kuljettajien välisen radioliikenteen sekä auton ja tallin välisen telemetrian, jolla talli on voinut langattomasti säätää moottorin tai jousituksen toimintaa kesken kilpailun. Telemetria on myös antanut varikolle tietoa moottorin toiminnasta.

Tallit saavat käyttää kilpailua kohti vain kahta autoa, joten vara-auton mahdollisuutta ei ole.

Muutoksiin kuuluvat myös luistonestojärjestelmän kieltäminen, lähdössä käytettävän sutimiseneston kieltäminen sekä täysin automaattisten vaihdelaatikkojen laittaminen pannaan.

Tallipäälliköiden hyväksymät muutokset rakentuivat vain päivää sen jälkeen, kun Arrows-talli hävisi pitkän taistelunsa olemassaolostaan.

Viime kauteen verrattuna F1-sirkuksesta puuttuu Arrowsin lisäksi Prost-talli. Kumpikaan ei pystynyt pitämään talouttaan kunnossa lajissa, jossa rahaa palaa surutta.

- Kustannussäästöjä ei ole ollut näkyvissä viimeisen vuoden aikana, vaikka olemme jo menettäneet kaksi tallia lajin parista, FIA:n puheenjohtaja Max Mosley viestitti keskiviikon päätösten taustaa.

STT-YLE-AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat