Suora

  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Honka voitti koripallokultaa

urheilu

Honka Espoosta voitti miesten koripalloilun SM-kultaa kukistamalla neljännessä loppuottelussa Joensuun Katajan 79-66. Honka vei mestaruuden voitoin 3-1.

Honka on mestari kolmannen kerran peräkkäin.

Pronssin oli aiemmin varmistanut Pussihukat Vantaalta.

Honka voitti mestaruuden kolmannen kerran peräkkäin.

Joukkuepuolustus Hongan ase

Kataja oli ehtinyt aiemmin voittaa Suomen cupin ja SM-runkosarjan. Sarjan loppuotteluissa Katajan rytmi ei kantanut aivan loppuun. Kaksi niukkaa yhden korin kotitappiota sai seurakseen selvän tappion neljännessä loppuottelussa. Sarjan edellisessä Hongan kotiottelussa Kataja löylytti espoolaiset 25 pisteen erolla.

Honka vei kultaa, vaikka kärsi luottomiesten loukkaantumisista. Selkäleikkausta odottava Maurizio Pratesi istui vaihtopenkillä kolmannen ja neljännen ottelun, ja kapteeni Markus Hemdahl pelasi toipilaana. Lisäksi Honka koki sunnuntaina jo ensimmäisen neljänneksen lopussa ison menetyksen, kun ykköspelinjohtaja Dan Cross revähdytti oikean takareitensä, eikä pystynyt palaamaan kentälle. Crossin paikan pelinjohtajana otti Olli Nikitin, joka täytti tehtävän kylmähermoisesti.

Crossin siirtyminen syrjään antoi tilaa myös Marcus Grantille, joka heitti 20 pistettä puolustusurakoinnin ohessa.

Neljännen loppuottelun ratkaisu syntyi puolustuksessa ja kurinalaisuudessa. Hongan nuorten pelaajien maltti oli myös astetta tiukempi kuin joensuulaisten.

- Pavivecic korosti koko ajan, että finaalit voitetaan joukkuepuolustuksella. Mutta kyllä tämä osoitti hurjaa venymistä ja henkistä kanttia meiltä, Nikitin sanoi.

Hongan päävalmentajan Mihajlo Pavicevicin oivalluksia oli mm. se, että hän heitti Marcus Grantin peittämään Jukka Toijalaa. Grant onnistui tehtävässä erinomaisesti, sillä Toijala (11 p) oli pimennossa läpi ottelun ja heitti vain yhden pelitilannekorin kahdeksalla yrityksellä.

- Oli vaikea nähdä koria, kun oli parimetrinen mies koko ajan edessä. Ei ollut hyvä päivä minulla, Katajan kapteeni kertoi.

Toijalan hiipuminen oli kuin heijastus Katajan yleisilmeestä sunnuntaina. Joukkue ei päässyt kiinni pelin rytmistä kuin ajoittain. Pahiten tuuliajolla joukkue oli toisella neljänneksellä, jonka se hävisi 13-22, ja jonka aikana joensuulaiset tekivät vain kaksi pelitilannekoria.

Suurimmillaan Hongan johto oli kolmannella neljänneksellä 54-35. Kataja nousi vielä Hongan perättäisten pallonmenetysten avulla 9 pisteen päähän (58-49), mutta tuon lähemmäs eivät voimat riittäneet. Hongan loukkaantumiset eivät tällä kertaa auttaneet Katajaa.

- Mikään muu joukkue Suomessa ei olisi kestänyt tuollaisia menetyksiä (Pratesi, Cross ja Markus Hemdahl). Vetivät hienon kauden nimettömällä miehistöllä. Parempi joukkue voitti, Toijala tunnusti.

Kataja yritti neljännellä neljänneksellä vielä horjuttaa Honkaa koko kentän prässipuolustuksella, mutta sekään ei purrut. Kataja hyytyi Hongan puolustuksessa, eikä onnistunut heittopelissään (pelitilanneheittojen osumistarkkuus 31,4 prosenttia 16/51). Hongan heitot putosivat 50-prosenttisesti (28/56).

- Tämä on koripalloa. Tänään meiltä putosi heitto, Katajalla ei, vaihtopenkkiä puku päällä hermostuneena kuluttanut Pratesi pohti.

- Yleensä en jännitä, kun itse pelaan, mutta sIvussa oleminen on ihan kauheaa.

Pratesille mestaruus oli uran ensimmäinen.

- Olen finaaleissa itkenyt monta kertaa, mutta nyt vain ilosta, Pratesi sanoi.

Valmentaja Pavicevic sai kiitokset

Hongan kolmanteen perättäiseen mestaruuteen johtanut päävalmentaja Mihailo Pavicevic sai joukoiltaan ylitsevuotavat kiitokset osaamisestaan. Kapteeni Markus Hemdahlin mielestä kunnia voitosta kuuluu valmentajalle. Joukkueen omistaja Mika Sohlberg piti montenegrolaista koripallo-osaajaa jopa "fakiirina".

Yksi Hongan suurimpia onnistujia ratkaisevassa loppuottelussa oli 22-vuotias pelinrakentaja Olli Nikitin, seuran oma kasvatti. Hänkin kiitti Pavicevia loistavaksi valmentajaksi.

Nikitin vietti pari kautta naapurikaupungin Vantaan Pussi-Hukissa, mutta palasi täksi kaudeksi Honkaan. Heti tuli mestaruus.

- Olin tammikuun alkuun pelinrakentajan roolissa, kunnes amerikkalaisvahvistus Dan Cross tuli meille. Sain muita tehtäviä, mutta kyllä tämä pelipaikka on minulle paras, Nikitin tunnusti.

Nikitin saikin sunnuntaina yhtäkkiä paljon vastuuta, sillä Cross reväytti ensimmäisen neljänneksen lopussa takareitensä ja peli päättyi siihen. Nikitin astui hänen paikalleen, mutta päätä ei paleltanut missään vaiheessa.

- Ei se ollut minulle uusi tilanne.

Päinvastoin, Nikitin pyöritti Hongan peliä mainiosti ja heitti siinä ohessa 11 pistettä, joista 6 vapaaheitoista. Häntä oli siis vaikea pysäyttää rikkomatta.

Nikitin kiitti Suomen mestaruudesta valmentajan ohella koko joukkuetta, vaikka palkittiinkiin Hongan parhaana. -Mestaruus tuli meille hyvän puolustuspelaamisen kautta. Joukkue tiesi, mitä piti tehdä ja kaikki sujui hyvin, oikeastaan helposti. Me venyimme komeasti tärkeimmällä hetkellä.

"Joukkue kannattaa pitää kasassa"

Hongan omistaja Mika Sohlberg kehui valmentaja Pavicevicia.

- Kyllä hän tiesi koko ajan mitä piti tehdä. Hän osasi käyttää pelaajia oikein ratkaisevilla hetkillä. Parasta oli, että hän luotti nuoriin pelaajiimme, johon mekin seurana olemme tällä kaudella panostaneet.

Sohlberg muistutti, että Hongalla on eniten kaikista SM-sarjan joukkueista omia pelaajia.

- Siksi oli hienoa, että voitimme mestaruuden, ikäänkuin etuajassa. Meidän piti voittaa vasta ensi vuonna. Vaikka myöntää pitää, että kun kausi eteni, nälkä alkoi kasvaa syödessä.

Sohlbergin mukaan Honka satsaa jatkossakin omiin, espoolaisiin nuoriin. - Optio on tästä joukkueesta ensi kaudellekin ja nuorista kannattaa pitää kiinni.

Mika Sohlbergin mukaan Espoossa ei ole kyse siitä, etteikö hyviä nuoria koripalloilijoita olisi tarpeeksi vaan siitä, ettei heille löydy tarpeeksi kelvollisia peli- ja harjoituspaikkoja.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat