Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut

Koivula voitokas GeeBee-finaalissa

urheilu

Gee Bee -nyrkkeilyturnauksen suomalaiset loppuottelijat Jussi Koivula ja Jari Fyhr olivat tyytyväisiä taistojen tauottua. Koivula voitti 57 kilon sarjan päihittämällä loppuottelussa Filippiinien Junard Ladonin 31-16 ja Fyhr koki 10-24-tappion 69 kilon sarjassa venäläiselle Euroopan mestarille Andrei Mishinille.

Monen mielestä Fyhr pärjäsi paremmin kuin mitä piste-ero todisti. Samaa mieltä oli nyrkkeilijä itsekin.

- Ottelussa ei ollut mitään hätää. Mutta perhanan taitava kaveri Mishin on. Ihan maailman kärkimiehiä, Fyhr aloitti analyysinsä.

Vuosi sitten Fyhr, 21, kohtasi myös Mishinin Gee Bee:ssä ja silloinkin venäläinen oli parempi.

- Eroa taisi olla silloin kuusi tai kahdeksan pistettä, mutta kyllä tämä oli tasaisempi ottelu. Finaali ei ollut edes fyysisesti niin kova kuin lauantainen ottelu Kay Tverbergiä vastaan, Fyhr puntaroi.

Fyhrillä oli useitakin syitä olla tyytyväinen tappiosta huolimatta.

- Yleensä venäläiset lyövät tosi kovaa. Mutta Mishin ei sitä tehnyt. Taktisesti hän on taas niin hyvä, että suunnitelmia häntä vastaan on melko turha tehdä, kun hän pystyy nyrkkeilemään niin vaihtelevasti, Fyhr ynnäsi.

Viipurin Nyrkkeilijöitä edustavan Fyhrin vuosi on ollut kaikkiaan menestyksekäs. Norjan kansainvälisestä turnauksesta tuomisena oli luokkavoitto, samoin SM- ja TUL-kisat päättyivät Fyhrin tuuletuksiin.

- Gee Bee -turnauksen finaalipaikka on myös kova saavutus. Täällä pääsee mittaamaan tasonsa maailman huipun kanssa. Ja nämä olivat myös osa näyttöä MM-kisoihin, Fyhr summasi.

Fyhrin ehdoton kauden päätavoite on Thaimassa heinäkuussa oteltavat MM-kisat. Tavoite on valmiiksi mietitty.

- Arvokisamitali.

Koivula tyytyväinen ja vähän harmissaan

Jussi Koivula otteli selvän voiton 57 kilon finaalissa Filippiinien Junard Ladonista. Ulottuvampi suomalainen määräsi ottelun tahdin, vaikka Ladon pyrki ärhäkkäästi lähikontaktiin.

- Kaveri oli kuin maalitaulu, aika helppo osuttava. Mutta hän liikkui tosi vauhdilla ja pyrki aivan kiinni, Koivula muisteli taistoaan.

- Sain pisteet helpohkosti, mutta töitä piti tehdä ahkerasti, kun kaverilla tuntui riittävän puhtia, Koivula kertoi.

Koivula voitti myös vuosi sitten Gee Bee -turnauksen 57 kilon sarjan. Silloinkin finaalivastus oli filippiiniläinen.

- Viime vuoden turnauksesta jäi ehkä vähän parempi maku. Nyt minulla oli vain yksi ottelu, tämä finaali, mikä on vähän harmi, Koivula selvitti.

- Vuosi sitten filippiiniläinen finaalivastukseni voitti avauksessaan miesten EM-pronssimitalistin ja sitten vielä A-junioreiden EM-hopeamitalistin. Siksi arvostan vuoden 2002 Gee Bee -voittoani tosi korkealle, Koivula linjasi.

Koivula, 19, on nuorella nyrkkeilyurallaan voittanut miesten SM-tittelit 2002 ja 2003.

- Olen asettanut vuoden 2004 olympialaiset päätavoitteekseni. Sinne on vielä aikaa, mutta nyt pitäisi saada kansainvälisistä kovista otteluista kokemusta, Tampereen Työväen Nyrkkeilijöitä edustava Koivula totesi.

Päävalmentaja Hukkanen mietteliäänä

Suomen nyrkkeilymaajoukkueen päävalmentaja Esa Hukkanen oli sunnuntaina Gee Bee -turnauksen finaalien jälkeen onnellisen oloinen suomalaissaavutuksista, mutta myös mietteliäs. Gunnar Bärlundin lempinimeä kantava kansainvälinen kilpailu järjestettiin 22. kerran ja nyt suomalaisia luokkavoittajia on kaikkiaan 60 kun Jussi Koivula ylsi 57 kilon sarjan mestariksi.

Vuoden 2003 Gee Bee:ssä Jari Fyhr ylsi hopealle 69 kiloisissa ja pronssille etenivät Jyri Naskali (54 kg), Ville Piispanen (60), Joni Hirviniemi (60), Askar Sarsenbajev (64), Aki Selesmaa (69 B), Juha Ruokola (81) ja Mikael Puurula (91). Bulgaarit iskivät kaksi luokkavoittoa ja venäläiset peräti kuusi.

- Tämä oli taas erittäin kovatasoinen turnaus. Esimerkiksi Bulgarian ja Venäjän parhaat olivat mukana, Hukkanen puntaroi.

Suomalaisista ottelijoista päävalmentajaa ilahdutti todennäköisesti eniten Fyhrin melko tasavahva taisto Euroopan mestari Andrei Mishiniä vastaan. Venäläinen merkittiin voittajaksi 24-10.

- Fyhr otteli hyvin, ja olisi ehkä ansainnut enemmänkin pisteitä takakäden lyönneillään, Hukkanen mietti.

Hukkanen oli myös mielissään siitä, että Irlanti lähetti kilpailuun seitsemän taitavaa sekä sisukasta nyrkkeilijää. Vihreän saaren joukkue saavutti 81 kilon sarjassa Kenneth Eganin iskemänä luokkavoiton ja peräti neljä hopeaa. Venäjän 91 kiloisten edustaja Roman Romantshuk valittiin turnauksen parhaaksi nyrkkeilijäksi, mutta huono ei ollut hänen finaaliparinsa Irlannin Alan Reynolds. Pisteet kirjattiin 42-28.

- Ottelussa lyötiin hurjan paljon. Ja värin siihen toi Reynolds, joka on taistelija ja pärjäisi ehkä ammattilaisena, Hukkanen aprikoi.

Suunnitelmia ja toipilaita

Hukkanen paljasti, että ehti alustavasti neuvotella niin Irlannin kuin Norjankin edustajan kanssa siitä, että nämä vierailisivat Suomen MM-valmistautumisleirillä kesäkuussa Pajulahdessa.

Suomen maajoukkueenkin osalta Hukkasella riittää pohdittavaa. Gee Bee:stä puuttuivat maan parhaimmistoon kuuluvat Joni Turunen (57 kg) ja Jani Rauhala (75 kg).

- Turusen peukalo leikattiin torstaina ja hän on pidettävä totaalilepoa nyt alkuun kaksi viikkoa. Rauhala on taas käynyt jo kuvauttamassa kyynärpäänsä ja jotain irtokappaleita siellä on. Leikkaus on edessä, mutta toipumisajasta ei tässä vaiheessa ole vielä mitään tietoa, Hukkanen kartoitti.

Kauden päätavoite on heinäkuussa Thaimassa oteltavat MM-kisat.

- Sitä ennen on muutamia kansainvälisiä turnauksia, Trondheimissa Norjassa huhtikuussa, Ateenassa kesäkuun alussa ja saman kuun puolivälissä Strasbourgissa ensimmäistä kertaa järjestettävä EU-turnaus, Hukkanen listasi.

Thaimaan MM-kisojen päällä on pieni uhkaava varjokin.

- Siitä on ollut puhetta, että jos sars-tauti ei laannu niin kisat saatetaan siirtää syksyksi ja Venäjälle, Hukkanen paljasti.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat