1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Thomas Johansson hakee olympiamitalia

Purjehduksen 49er-luokan olympiavoittaja Thomas Johansonin tähtäimenä ensi vuoden Ateenan olympiaregatassa on mitali. Sitä ennen Johansonin ja hänen gastinsa Jukka Piiraisen on kuitenkin lunastettava olympialaisten maapaikka Suomelle.

Lisäksi parin on oltava paras suomalaisten 49er-luokan miehistöistä. Molemmat tavoitteet ovat kovia, vaikka Johanson ja Piirainen ovatkin viime kauden menestyksen perusteella luokkansa taitavin suomalaispari.

- Edessä on 15 kuukauden harjoitusjakso, jonka aikana keskitytään täysin purjehdukseen. Olympiakullan jälkeen olen purjehtinut säästeliäästi, mutta nyt pistetään taas kaikki peliin, Johanson lupasi.

Johanson ja Piirainen menestyivät päättyneen kauden arvokisoissa hyvin. Pari oli Ateenan esikisoissa seitsemäs ja EM-kisoissa kuudes. Kilpailu olympialaisten maapaikasta ja Suomen edustuspaikasta alkaa kuitenkin vasta näiltä vesiltä. Olympiapisteitä on jaossa syyskuun Espanjan Cadizin MM-purjehduksista ja 49er-luokan vuoden 2004 MM-kisoissa.

- Gadizin MM-regatassa olisi selviydyttävä vähintään pistesijoille 6-8, selvästi motivoitunut Johanson mietti.

Kokeneita purjehtijoita

Johanson, 33, ja Piirainen, 34, ovat kokeneita purjehtijoita uuteen vauhdikkaaseen 49er-olympialuokkaan. Kokemuksesta ei Johansonin mielestä ole kuitenkaan "haittaa".

- Joukossa on hurjia parikymppisiä purjehtijoita, mutta ei nuoruus aina ole tässä lajissa vain etu. Kokemuksen tuoman rutiinin ja itseluottamuksen turvin tällainen pari voi yllättää ikään kuin puun takaa, Johanson naurahtaa.

Suomalaispari tuntee toisensa parin vuosikymmenen takaa jo optimistijolla-ajoilta. Jukka Piirainen purjehti aiemmin 49er-luokassa Risto Tapperin gastina. Pari kamppaili tasaväkisesti Sydneyn kisojen olympiapaikasta Johansonia ja Jyrki Järveä vastaan.

- Ateenassa olisi loistava mahdollisuus kruunata purjehdusura, naurahtaa Piirainen.

Taustat kunnossa

Yli vuoden kestävä täysipainoinen harjoittelu maksaa paljon, sillä huippupurjehduksessa ei voi antaa tasoitusta välineissä. Kalliiksi tulevat myös harjoitteluleirit ulkomailla. Parin valmistautumisbudjetti on 200 000 euroa.

- Huonolla autolla ei kannata lähteä kilpailemaan, sanoi jo Ayrton Senna aikoinaan, siteerasi Johanson.

Purjehtijaliiton tavoitteena on kaksi mitalia ja yksi pistesija Ateenan kisoista. Jos Johanson ja Piirainen onnistuvat mitalitavoitteessaan, olisi Johanson ensimmäinen purjehduksen suomalainen kaksinkertainen olympiamitalin voittaja.

STT