Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - Fiorentina
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu Inter - Fiorentina

Arsi Harju mitalijahtiin

urheilu

Arsi Harjulla on talven harjoittelun jäljiltä menestyseväät kassissaan kesän kilpailukiertueelle. MM-hallien neljäs sija Birminghamissa maaliskuussa kasvatti mitalinälkää ja Kuortaneelle syntynyt halliennätys 21,00 kieli talven harjoittelun onnistumisesta.

Harju kesään mitali mielessä.

- Erittäin hyvä lähtökohta ulkoratakauteen, perholainen Harju tunnustaa.

Sydneyn olympiavoiton jälkeen Harju on työntänyt MM-pronssin Edmontonista ja neljännen sijan viime kesän Münchenin EM-kisojen sateen sävyttämästä finaalista. Neljäs sija irtosi myös MM-hallista kevättalvella, mutta uran toiseksi parhaalla hallituloksella 20,94.

- Hallikauden tavoitteena oli onnistua MM-kisoissa, mutta mitenkään hampaat irvessä en lähtenyt menestystä hakemaan, Harju sanoo.

Perholaiselle hallikausi toi vaihtelua harjoitusrytmiin. Kahden edellistalvena hallikisat ovat jääneet väliin, eikä kisoja nytkään kertynyt kuin kolme.

- Kauden päätavoite on Pariisin MM-kisoissa, Harju muistuttaa.

Harju palasi viikko sitten Portugalin-leiriltä, ja parista viime vuodesta poiketen hän tuli kotiin terveenä ilman loukkaantumisia. Se lisää positiivista odotusta kesää kohtaan.

- Pystyin tekemään leirillä perustyötä, joten tilanne on mukava. Kilpailukauteni avaan todennäköisesti 1. kesäkuuta Hollannin Hengelossa, Harju kertoo.

Olympiavoitto ei tyydyttänyt menestysnälkää

Olympiavoiton sanotaan muuttavan urheilijan elämän peruuttamattomasti. Harjun elämään voitto toi julkisuutta, pr-töitä ja paremmat taloudelliset edellytykset uran jatkamiselle. Järkälemäisen mörssärin leppoisaa luonnetta tai tinkimätöntä asennetta urheiluun se ei näytä muuttaneen.

Harju, 29, tunnetaan amerikkalaisten autojen ja moottoripyörien ystävänä ja Perhon kunnan pr-miehenä. Menestyksen taustalla on myös pitkäaikainen ja toimiva yhteistyö valmentaja Jorma Tuominiemen kanssa.

Sydneyn olympiavoitto oli Harjulle palkinto sinnikkäästä työstä, joka on vaatinut rohkeitakin ratkaisuja. Esimerkiksi käy verrattain myöhään tapahtunut siirtyminen pakittajasta pyörähtäjäksi.

Olympiavoitto ei tyydyttänyt Harjun menestysnälkää. Joka kesä Sydneyn jälkeen perholaisella on riittänyt virtaa kisata paikasta Suomen joukkueessa ja menestyksestä arvokisoissa. Edmontonin MM-joukkueeseen 2001 Harju nousi vasta viimeisessä mahdollisessa kisassa. Viime vuoden EM-kisamatka sen sijaan varmistui jo hyvissä ajoin Kyröskosken kuulakarnevaalin menestyksellä.

Pariisin MM-kisojen tulosraja on 20,30 ja joukkueen matkaan mahtuu kolme työntäjää. Ensimmäinen tilaisuus MM-kisapaikan varmistamiseen on voittaa Kyröskoskella tuloksella, joka ylittää ns. A-rajan (20,30). Loput kaksi työntäjää valitaan Helsingin elokuisten Kalevan kisojen jälkeen.

Lajivoima ja tekniikka painopisteinä

MM-kesään Harju on valmistautunut Tuominiemen kanssa samaan tapaan kuin edellisvuosien kisoihin. Harjoituksellisesti painopisteet ovat tekniikan hiominen ja lajivoima.

- Lajivoimaan panostin viime vuonnakin. Voi kuitenkin olla, että ihan kaikkea hyötyä siitä mitä tehtiin, ei saatu irti vielä viime vuonna, Harju arvioi.

Tekniikkaansa Harju hioo pääasiassa Tuominiemen kanssa. Joskus virkkeitä löytyy myös muiden huippujen työntöjä seuraamalla. - Ketään ei pidä lähteä apinoimaan, jokaisen täytyy löytää oma tekniikkansa, mutta laput silmälläkään ei kannata kävellä, Harju muistuttaa.

Harjun silmää miellyttää esimerkiksi Münchenin EM-kakkosen Tanskan Joachim Olsenin (21,57 viime kaudella) työtapa. - Hän työntää kokonaisuutena erittäin hyvin, ja pääkoppakin näyttää pitävän. Hänen työntönsä on teknisesti tasapainoista, tehokasta ja suoraviivaista, Harju kiittelee.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat