Nuorille niukka voitto Azerbaidzhanista

Puolustaja Mathias Lindströmin maali 33. peliminuutilla toi Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueelle arvokkaan 1-0-vierasvoiton Azerbaidzhanista EM- ja olympiakarsinnassa.

Suomi kipusi lohkossaan kymmeneen pisteeseen ja voi teoriassa nousta hätyyttelemään Serbia-Montenegron kakkospaikkaa. Tuo vaatii Suomelta voittoa tiistaina Walesista ja Serbia-Montenegrolle nollatiliä kahdesta jäljellä olevasta ottelustaan.

Lindströmin maali syntyi, kun Henri Scheweleff kulmapotkun jälkitilanteesta keskitti oikealta laidalta, ja Lindström pääsi maalin edestä ohjaamaan pallon reidellään verkkoon. Suomi hallitsi etenkin ensimmäistä puoliaikaa, mutta toisella jaksolla tahti hiipui.

Sumgayitin ränsistyneellä stadionilla oli noin 35 asteen helle, ja paahtava aurinko aiheutti erikoisjärjestelyjä. Joukkueilla oli mm. mahdollisuus juomataukoihin.

- Tosi kuuma peli oli. Onneksi sovimme juomatauoista, tämä oli iso asia tänään, päävalmentaja Kari Ukkonen totesi.

Suomella oli avausjaksolla rutkasti muitakin, jopa parempia maalipaikkoja kuin Lindströmin onnistumiseen johtanut. Etenkin Daniel Sjölund oli azerbaidzhanilaispuolustuksen riesana alati. Jo varttitunnin pelin jälkeen hän murtautui vasemmalta läpi ja laukaisi kaatuessaan, mutta pallo vieri takatolpalta leveäksi. Puolen tunnin paikkeilla Sjölund änkesi vastaavaan paikkaan, mutta ei kyennyt puolustuksen puristuksessa edellistä parempaan viimeistelyyn.

Azerbaidzhan nollakerhossa

Azerbaidzhanin saldo alle 21-vuotisten karsinnassa näyttää yhä nollaa. Joukkue ei ole tehnyt ainuttakaan maalia, ja Lindströmin osuma lauantaina oli 16:s azerbaidzhanilaisten päätyyn. Joukkueen viimeiseksi mahdollisuudeksi maalintekoon jäi vierasottelu Italiaa vastaan 10. lokakuuta.

Suomea vastaan isännät olivat innokkaita, mutta taito ei riittänyt suomalaispuolustuksen ohittamiseen. Paras paikka oli alkuminuuttien kulmapotku, joka annettiin matalana rangaistusalueen rajaa kohti. Pallo sujahti hauskasti kahden azerbaidzhanilaispelaajan jalkojen välistä laukaisupaikkaan, mutta viimeistely ontui ja pallo sujahti Tatu Niskasen maalista leveäksi.

- Erikoistilanteet tiedettiin vaarallisiksi molempaan suuntaan, Ukkonen sanoi.

Peliä kaukana maalistaan seuranneella Niskasella piti kolmeen otteeseen kiirusta, kun azerbaidzhanilaiset yrittivät puolesta kentästä asti roikottaa palloa maaliin. Kerran Niskanen säikähti tosissaan, mutta silloinkin pallo painui maalin yli.

STT