Alaluusua 97:s MM-pyöräilyssä

Suomen Juha-Matti Alaluusua ei onnistunut odotetulla tavalla, kun junioreiden maailmanmestaruus ratkaistiin Kanadan Hamiltonissa 124 km:n matkalla. Alaluusua oli lopputuloksissa 97:s.

Kilpailuun lähti 143 17- ja 18 –vuotiasta junioria ja kaikilla suurilla pyöräilymailla oli viisimiehiset joukkueet, mutta Suomen Alaluusua lähti yksin puolustamaan Jukka Vastarannan edellisenä vuonna hankkimaa mitalia.

Juniorit osoittivat jo heti kilpailun alussa, että he eivät olet tulleet vain kyttäämään toisiaan, vaan pitämään vauhtia yllä. He pitivät ensimmäisillä kierroksilla kovempaa vauhtia, kuin edellisenä päivänä ajaneet alle 23-vuotiaat miehet.

Porukka pysyi kutakuinkin koossa pitkään, vasta toiseksi viimeisellä kierroksella syntyi viiden ajajan vaarallisen tuntuinen irtiotto, mutta sekin ajettiin kiinni. Lopussa Hollanin joukkue aloitti kovan tykityksen, jonka seurauksena heidän Kai Reus pääsi karkuun muilta ja ajoi 14 sekunnin etumatkan turvin maailmanmestariksi.

Pääjoukko muodostui 43 ajajasta ja se ratkaisi muut mitalit. Kirissä oli vahvin tanskalainen Anders Lund ennen Tsekin Lukaz Fusia. Ruotsalaisten MM-mitali oli taas lähellä, sillä Johan Lindgren kiri itsensä viidenneksi.

Juha-Matti Alaluusua putosi kovavauhtisella toiseksi viimeisellä kierroksella ja hän ei pystynyt enää saavuttamaan pääjoukkoa. Alaluusuan ajosta heijastui syksyn olematon kilpailuohjelma ja hän ei löytänyt sitä normaalia rutistusta, mitä häneltä on totuttu näkemään. Alaluusuan sijoitus oli vaatimaton 97:s ja eroa tuli lopussa rutkasti. Hän jäi kärjelle yli 10 minuuttia.

Ruotsin Susanne Ljungskog polki MM-kultaa

Ruotsin Susanne Ljungskog voitti Kanadan Hamiltonissa naisten 124 kilometrin maantieajon MM-kultaa. Voitto ei tullut helpolla, sillä ranskalainen veteraaniajaja Jeannie Longo-Ciprelli johti aivan viime metreille saakka ennenkuin ruotsalainen kiri väkisin ohi.

Ljungskog voitti myös viime vuonna MM-kultaa. Hän voitti viime vuonna myös Ruotsissa hyvin arvostetun Svenska Dagbladet -sanomalehden urheilijapalkinnon.

Sunnuntaina kisat päättää miesten 258 km:n kuninkuuskilpailu. Valitettavasti Hamiltoniin on luvattu sunnuntaiksi sadetta, joka tulee haittamaan kilpailua ja tekee sen jopa vaaralliseksi.

YLE-STT