1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Bluesin ja Pelicansin päävalmentajat vaihtuvat

Kahdessa jääkiekon SM-liigassa pelaavan joukkueen päävalmentajat vaihtuvat. Espoolaisseura Bluesin valmentajat Ted Sator ja Hannu Virta vaihtavat tehtäviä keskenään ja Pelicansin päävalmentajaksi Petteri Hirvosen tilalle on valittu Petteri Sihvonen.

Petteri Sihvonen ottaa valmennusvastuun Pelicansissa.

Bluesin valmentajat Ted Sator ja Hannu Virta ovat vaihtaneet tehtäviä keskenään. Virta on nyt espoolaisjoukkueen päävalmentaja ja Sator toimii hänen apunaan. Blues vaihtoi samalla joukkueen pukukoppikieleksi suomen.

- Tehtävänkuvat pysyvät periaatteessa entisellään penkin takana. Eli Ted (Sator) hoitaa hyökkääjien peluuttamisen ja Hannu (Virta) peluuttaa puolustajia. Mutta Virralla on nyt päävastuu viimeisen sanan sanomisesta, Bluesin toimitusjohtaja Christian Ruuttu kuvasi.

Espoolaisjoukkue on yksi SM-liigan alkukauden alisuorittajista. Blues on jäänyt yllättävästi sarjataulukon kellarikerroksiin. Sillä on 14 ottelusta vain 10 pistettä ja Bluesin takana on ainoastaan lahtelainen Pelicans 9 pistettä keränneenä.

Ruuttu on varma, että Blues-laivan kurssi kääntyy. Uskoa ja kärsivällisyyttä kuulemma riittää. Espoolaisjoukkue voitti kauden kolme ensimmäistä peliä. Sittemmin sarjaan ovat tulleet mukaan peräti kahdeksan niukkaa yhden maalin tappio-ottelua. Blues on silti yksi kahdeksasta liigajoukkueesta, jonka maaliero on positiivinen (32-30).

- Haemme puolustukseen nuorten kaverien avuksi ainakin yhtä vahvistusta, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Ei kannata lähteä hätäisesti hankkimaan vain jotain pelaajaa tai vaihtamaan valmentajia - ne ovat ainoastaan väliaikaisia ratkaisuja.

- Peli-ilme ja työmoraali ovat hyviä. Valmennuksella ja joukkueella on uskoa tekemiseen. Ja kun usko niihin pitää, niin palaamme voittojen tielle, Ruuttu jatkoi.

Säätöä ja luottoa

Ted Sator liittyi espoolaisjoukkueeseen viime kaudella. Tuolloin Hannu Kapanen oli valmennuksessa päävastuullinen. Ruutun mukaan maanantaina joukkuepalaverissa ilmoitetuissa tehtävien vaihdoissa ei ole kysy dramaattisista muutoksista.

- Hienosäätöä tai uudelleen organisointia. Ja pukukoppikielen vaihtaminen suomeksi ehkä helpottaa kommunikointia. Hantta (Virta) oli kesällä tekemisissä joukkueen kanssa päivittäin ja täytyy muistaa, että meillä on aika nuori joukkue, Ruuttu taustoitti tapahtumia.

Blues on onnistunut maalinteossa kovin harvoin. Yksi viimeistelyä tyrehdyttänyt sekä menestystä kilpistänyt seikka on se, että kokeneet ja avainpelaajiksi lasketut pelimiehet ovat olleet sairaslistalla.

- (Jan) Caloun, (Bruce) Gardiner, (Mika) Oksa, (Jukka) Tiilikainen ja (Juha) Ylönen, Ruuttu listaa toipilaiksi menetettyjä konkareita.

Calounin vaivana oli alkuun vatsatulehdus. Viime viikon keskiviikkona hyökkääjätähti satutti polvensa Raumalla.

- Polvi venähti yli. Katsotaan, pystyykö Caloun pelaamaan torstaina, Ruuttu kertoi aprikoiden.

Yhdestä asiasta Ruuttu on hyvin tyytyväinen. Blues on saanut jäälle useita A-junioreita, jotka ovat vastanneet haasteeseen hyvin.

- Välillä on ollut kuusikin A-junioria kokoonpanossa. Meitä on moitittu aikaisemmin, että emme anna nuorille mahdollisuutta. Nyt tehdään tätä arvokasta pitkäjänteistä työtä, Ruuttu linjasi.

Petteri Sihvonen ottaa valmennusvastuun Pelicansissa

Pelicans on tänään vapauttanut Petteri Hirvosen joukkueen päävalmentajan tehtävästä.

Joukkueen uudeksi vastuuvalmentajaksi on nimetty valmennustiimissä toiminut Petteri Sihvonen. Sihvonen toimii tehtävässä jo huomisessa Blues-ottelussa. Petteri Sihvosen uusi valmentajasopimus on voimassa toistaiseksi.

- Hirvonen on vapautettu tehtävästään. Sihvonen vastaa valmennuksesta toistaiseksi, Pelicansin toimitusjohtaja Jorma Kosonen kertoi.

Lahtelaisseuran uutiset kiirivät eetteriin vain hetki sen jälkeen, kun Blues oli tiedottanut uusista valmentajajärjestelyistään. Pelicansissa päädyttiin potkujen antamiseen, kun espoolaisseurassa riitti seuran oman kuvauksen mukaan hienosäätö eli valmentajien uusi roolitus.

- Sarjataulukko kertoo missä mennään. Nämä ovat viimeiset hetket kääntää suunta, ettei pudota kelkasta, Kosonen kuvasi Pelicans-ratkaisun taustoja.

Pelicans on 13 joukkueen liigassa sarjajumbo. Sillä on 15 ottelusta 9 pistettä ja maalierona heikko 30-53.

- Tavoite on edelleen päästä pudotuspelien karsintaan eli 10:nneksi. Suunnan muutto onnistuu, jos tehdään kovasti töitä, Kosonen tietää.

Pelicansin on Kososen mukaan petrattava peliään etenkin kahdella sektorilla.

- Työtä on maalin edustalla - molemmissa päissä. Niin kuin maaliero kertoo. Ja jos valmentajavaihdos ei yksin toimi, niin sitten pitää vaihtaa pelaajia, Kosonen tiivisti.

Jääkiekon SM-liigan torstaikierroksen yksi seuratuimmista otteluista on keskiviikon käänteiden ansiosta Blues-Pelicans. Yllätystasaisen sarjan kellaritaistossa ovat vastakkain joukkueet, joissa kummassakin on uusi komento.

STT-YLE