Mestarihiihtäjä Veikko Hakulinen menehtyi liikenneonnettomuudessa

urheilu

Suomen hiihtolegendoihin kuuluva Veikko Hakulinen menehtyi lauantain vastaisena yönä jouduttuaan perjantaina liikenneonnettomuuteen kotikunnassaan Valkeakoskella. Hakulinen oli syntynyt Kurkijoella 4. tammikuuta 1925, joten hän oli kuollessaan 78-vuotias.

Veikko Hakulisen hiihtäjäpatsas täyttyi muistokynttilöistä.

Hakulinen muistetaan erityisesti Oslon talvikisoista 1952, jolloin hän voitti 50 kilometrin hiihdon olympiakultaa legendaarisella ajalla 3.33.33. Kultamitali oli Hakulisen uran ensimmäinen suurvoitto ja se vei mestarin valtavaan pyöritykseen. Hakulinen muisteli aikanaan, että harkitsi jo jäävänsä junasta Toijalassa, ettei olisi joutunut valkeakoskisten juhlittavaksi. Juhlinta oli Hakuliselle häkellyttävä kokemus.

Lempinimellä Haku-Veikko tunnettu Hakulinen voitti kaikkiaan kolme hiihdon olympialaista kultamitalia, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Oslon kisojen lisäksi hän oli mitalivauhdissa Cortina d'Ampezzossa 1956 ja Squaw Valleyssä 1960.

Vuoden 1960 jälkeen Hakulinen kilpaili hiihdossa jäähdytellen ja siirtyi ampumahiihdon pariin. Innsbruckin olympialaisissa 1964 Hakulinen sijoittui 15:nneksi ampumahiihdon 20 kilometrillä. Samoissa kisoissa Hakulinen sai kunniatehtävän toimia Suomen joukkueen lipunkantajana avajaisissa.

Maailmanmestaruuskilpailuissa Hakulinen voitti hiihdossa vuosina 1954-58 kolme kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Hän täydensi MM-mitalien kokoelmaansa ampumahiihdon joukkuekilpailun hopealla vuonna 1963.

Hakulinen sanoi muistelmateoksensa "Haku-Veikko" julkistamisessa vuonna 1999, että Salpausselällä kärsitty MM-kisojen tappio vuonna 1958 kaiversi yhä hänen mieltä. Hakulinen hävisi silloin 50 kilometrillä Sixten Jernbergille minuutin ja 18 sekuntia.

Salpausselällä oli erityinen asema Hakulisen mielessä, sillä hän voitti Salpausselän kisoissa arvostetun 50 kilometrin hiihdon 1952-54. Holmenkollenilla hän voitti vuonna 1953 sekä 18 että 50 kilometriä ja hiihti lisäksi 50 kilometrin voittoon 1955 ja 15 kilometrin voittoon 1957. Hakulinen arvosti etenkin Holmenkollenin vuoden 1955 saavutustaan, sillä hän löi rajulla loppukirillään Pavel Koltshinin kahdella sekunnilla.

Hakulinen oli ennakkoluuloton urheilija, joka yhtenä ensimmäisistä hiihtäjistä sovelsi harjoittelussaan mahdollisimman erilaisia lajeja. Hän muun muassa harjoitteli suolla.

Kansallisella tasolla Hakulinen saavutti eri hiihtomatkoilla yhdeksän SM-kultaa, henkilökohtaisesti kuusi hopeaa ja kaksi pronssia. Urallaan Asikkalan Raikasta, Valkeakosken Hakaa, Jämsänkosken Ilvestä, Evon Metsäpoikia, Tampereen Hiihtoseuraa, Tampereen Pyrintöä ja Tampereen Mailaa edustanut Hakulinen kilpaili myös suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa, maastojuoksussa ja soudussa SM-tasolla.

Veikko Hakulinen valittiin Suomen parhaaksi urheilijaksi vuosina 1952, 1953, 1954 ja 1960. Lisäksi hän oli vuosina 1956-1959 kolmesti kolmanneksi paras ja kerran viidenneksi paras. Opetusministeriö antoi Hakuliselle joulukuussa 2000 Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon, jonka arvo oli 100 000 markkaa.

Hakulinen oli ammatiltaan metsäteknikko. Hän oli reservin kersantti.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat