Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Liittovaltuusto hyväksyi Hiihtoliitolle uudet säännöt

urheilu

Liittovaltuusto hyväksyi yksimielisesti Suomen hiihtoliitolle (SHL) uudet toimintasäännöt lauantaina Nilsiän Tahkovuorella. Uusien sääntöjen mukaan liiton kaikki lajiryhmät jatkavat nykyisen rekisteröidyn yhdistyksen SHL:n alaisuudessa. Lisäksi liittovaltuustoon ja johtokuntaan tulevat kiintiöt kaikille lajiryhmille. Säännöt astuvat voimaan vuoden 2005 alussa.

Hiihtoliiton puheenjohtaja Seppo Rehunen.

- Päätös osoittaa todellisuuden tajua ja oli nimenomaan urheilullinen voitto Suomen hiihtourheilulle. Uskon, että tehty ratkaisu lujittaa ja terävöittää toimintaamme, liittovaltuuston puheenjohtaja Jaakko Holkeri arvioi.

Sääntöuudistusta käsiteltiin nyt toisessa liittovaltuuston kokouksessa, eikä uudistuksen sisällöstä kehkeytynyt tällä kertaa vilkasta keskustelua. Sääntömuutoksia oli valmisteltu pitkään, ja niistä vaihdettiin kiivasti mielipiteitä edellisessä liittovaltuuston kokouksessa Helsingissä kuukausi sitten. Sääntöjen voimaan tulo edellytti niiden hyväksymistä kahdessa liittovaltuuston kokouksessa.

- Sitkeän työn tulos saatiin valmiiksi. Nyt hallinnollinen nikkarointi saa väistyä ja on aika keskittyä urheilulliseen toimintaan, Holkeri evästi liittovaltuutettuja.

Hiihtoliiton puheenjohtaja Seppo Rehunen on koko sääntöjen valmistelun ajan korostanut sitä, että muutoksen avulla delegoidaan lajiryhmille valtaa ja vastuuta ja niiden välisiä valtasuhteita tasapainotetaan. Toiminnan kokonaisvastuu säilyy kuitenkin edelleen liitolla.

Lajiryhmien edustajille kiintiöt johtoelimiin

Uusien sääntöjen mukaan liittovaltuustoon tulee 10 alppilajien, 20 maastohiihdon sekä 10 mäkihypyn ja yhdistetyn lajiryhmän edustajaa. Nykyään valtuustossa on 38 piirien nimeämää henkilöä ja kuusi lisäjäsentä. Sääntöuudistuksen myötä alppilajit saavat johtokuntaan kaksi, maastohiihto neljä sekä mäkihypyn ja yhdistetyn lajiryhmä kaksi edustajaa. Nyt johtokunnassa ei ole sääntöjen määräämiä mandaattipaikkoja millään lajiryhmällä.

Liittovaltuusto valitsi viisi johtokunnan erovuoroista jäsentä jatkamaan tehtävissään ensi vuoden. Valtakirjan saivat Tatu Lehmuskallio, Marjo Matikainen-Kallström, Ilkka Tiilikainen, Roger Turku ja Jouko Törmänen. Liittovaltuuston puheenjohtajana jatkaa Holkeri ja varapuheenjohtajana Juha Kolu. Heidänkin toimikautensa kestää ensi vuoden loppuun.

Hiihtoliitto jatkaa taloutensa vakauttamista

Toimitusjohtaja Jari Piiraisen mukaan hiihtoliitto jatkaa tarkkaa taloudenpitoa ja kulujen seurantaa myös tulevana vuonna. Lauantaina Nilsiän Tahkovuorella liittovaltuuston jäsenille liiton talouslukuja esitellyt Piirainen totesi, että päättyvän vuoden osalta tilanne näyttää ainakin toistaiseksi hyvältä.

- Tämä vuosi on ollut talouden vakauttamisen aikaa, ja eri tulosyksiköt ovat pysyneet raameissa. Vakauttaminen on erityisen tärkeä painopistealue myös ensi vuonna, toimitusjohtaja sanoi.

Liittovaltuusto hyväksyi liiton talousarvion vuodelle 2004. Ensi vuoden tuloiksi on budjetoitu runsaat 6,6 miljoonaa euroa ja menoiksi hieman yli 6,5 miljoonaa euroa. Kasvua päättyvän vuoden talousarviosta on muutama satatuhatta euroa.

Julkisen tuen varaan Hiihtoliitto ei voi enää talouttaan rakentaa edes osaksi, koska valtio on supistanut viime vuosina rahavirtaansa maastohiihdon dopingsotkujen vuoksi. Tulevan vuoden talousarviossa liitto budjetoi opetusministeriön avustukseksi 750 000 ja olympiakomitean tueksi 400 000 euroa. Vastaavasti esimerkiksi maailmancupin kisojen markkinointituloiksi liitto on arvioinut 475 000 euroa.

Suurimmaksi tulolähteeksi on budjetoitu lajien oma varainhankinta, jonka uskotaan olevan ensi vuonna yli 2,2 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja näkisi summan vieläkin muhkeampana.

- Yksi iso tulevaisuuden haaste on lajiryhmien oman varainhankinnan tehostaminen ja kehittäminen etenkin pohjoismaisissa hiihtolajeissa, Piirainen viestitti liittovaltuustolle.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat