Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Voitto jääpalloilulle

urheilu

Toimittajana ja jääpallon taustavaikuttajana pitkään toiminut Voitto Sulander puhkuu intoa Suomen voitettua sunnuntaina jääpallon MM-kultaa. Sulander on ollut seuraamassa Suomen joukkueen menestystä useissa arvokisoissa, mutta tänä vuonna hän seurasi televisiosta, kun Suomi löi Ruotsin jatkoajalla 5-4.

- Eivät tiedotusvälineet kirjoita enää mitään jääpallosta. Ajatelkaa nyt, että Suomi voitti jääpallossa Venäjän kahdesti, eihän sellaista ole tapahtunut miesmuistiin, Sulander julistaa.

MM-kulta oli Suomelle ensimmäinen. Hopeaa on saavutettu kuudesti, viimeksi vuonna 1999. Venäjän Suomi oli voittanut ennen kisoja viimeksi vuonna 1981.

- Nyt, kun kulta voitetaan, ihmiset alkavat kiinnostua hieman enemmän. Mutta harva ymmärtää, kuinka suuri juttu se on, kun Suomi nousee 1-4-tappioasemasta voittoon 10000 katsojan huutaessa "Kom igen, Sverige!", Sulander intoilee.

Sulander pelasi itse nuoruudessaan jalkapalloa Helsingin Jyryssä, mutta hänet muistetaan erityisesti jääpalloilun erikoismiehenä. "Suli" työskenteli reilut 36 vuotta urheilutoimittajana Helsingin Sanomissa.

Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 1989, mutta kirjoitti jääpallosta vielä kolme vuotta eläkkeelle vetäytymisensä jälkeen. Sulander seuraa edelleen lajin tapahtumia aktiivisesti.

Sulander antaa suuren osan kunniasta Suomen voitossa entiselle maajoukkuepelaajalle, päävalmentaja Esko Tammilehdolle.

- Loppuottelussa ottelu kääntyi osittain Tammilehdon erinomaisen taktiikan takia. Ei haluttu väsyttää omia pelaajia luistelemalla, joten toisella jaksolla lyötiin paljon pitkiä palloja Ruotsin päätyyn. Pitkästä pallosta syntyi voittomaalikin, vaikka se oli (Mika) Oksasen heittämä, Sulander pohtii.

Kulta-aikojen loistoa

Sulander toivoo, että MM-kulta parantaisi Jääpalloliiton mahdollisuuksia lajin kehittämiseen. Sulander muistuttaa, että kiinnostus lajia kohtaan on vuosien varrella hiipunut.

- Takavuosina kansa seurasi jääpalloa ja lajista puhuttiin kaikkialla. Nykyään täällä Helsingin Oulunkylässä on otteluissa katsojia parhaimmillaan 150, kun vielä 50-luvulla Helsingin Urheilu-Veikkojen ja Oulun Palloseuran kohtaamista seurasi paikalla 9000 ihmistä, Sulander muistelee.

Suomen valmistautuminen MM-turnaukseen ei ollut yhtä perusteellista kuin naapurimaalla, sillä maajoukkueella ei ollut varaa leiritykseen ennen kisoja. Sulander mielestä lajin toimintaa pitäisi kehittää monella tavalla tulevan menestyksen takaamiseksi.

- Kotimaassamme on vain seitsemän tekojäärataa, kun Ruotsissa niitä on kuusikymmentä. Ei luonnonkenttiä pystytä aina jäädyttämään, kun siihen olisi tarvetta. Lisää tekojääratoja pitäisi rakentaa ainakin pääsarjapaikkakunnille, Sulander vaatii.

Kaikilla liigatason joukkueilla ei ole kotikentillään katettuja katsomoita, jotka tekevät pakkaslajin katsomisesta miellyttävämpää.

- Ehdottomasti pitäisi katsojille ainakin tuulensuoja olla. Suomessa ainoastaan Veitsiluodossa on lämpökatsomo, joka tuo varmasti lisää katsojia kylmimpinäkin talvipäivinä. Ehkä muillakin paikkakunnilla sellaisen rakentamista voisi harkita, Sulander linjaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat