FIA: F1:n aika-ajo pysyy toistaiseksi nykyisellään

urheilu

Formula ykkösten paljon porua herättänyt uusi aika-ajosysteemi pysyy nykyisellään ainakin kauden kahden seuraavan gp-kilpailun ajan. Ne ajetaan Malesiassa ja Bahrainissa. Kansainvälinen autoliitto FIA vahvisti BBC-yhtiölle, ettei systeemiä olla muuttamassa nopealla aikataululla.

- Ei olisi oikein tehdä muutoksia ennen kuin nähdään, kuinka systeemi toimii muutamassa kilpailussa, FIA:n edustaja totesi.

Uusi aika-ajosysteemi oli käytössä ensi kerran Australian gp-kilpailussa viikonvaihteessa. Siinä kuljettajat ajavat lauantaina yksi kerrallaan kaksi yhden nopean kierroksen aika-ajosessiota peräkkäin. Niistä ensimmäinen määrää lähtöpaikan jälkimmäiseen, joka taas määrittää lähtöpaikan kilpailuun.

Järjestelmää arvosteltiin viikonvaihteessa pitkäveteiseksi katsottavaksi. Kuljettajat taas suomivat ensimmäistä nopeaa kierrosta, jolla ei käytännössä ole merkitystä. Kun rata puhdistuu ensimmäisessä aika-ajossa, toisen aika-ajon lähtöjärjestyksellä ei suurta merkitystä.

Systeemiä ovat arvostelleet myös monet lajin asiantuntijat ja F1-sarjaa johtava Bernie Ecclestone. Hän haluaisi takaisin vanhan systeemin, jossa kuljettajat olivat radalla yhtä aikaa ja jokaisella oli mahdollisuus yrittää nopeaa kierrosta useampia kertoja.

Oman mausteensa kuluvan vuoden aika-ajosysteemin tuo sekin, että toiseen aika-ajoon on mentävä sillä polttoainemäärällä, jolla talli aikoo aloittaa kilpailun. Näin ollen on mahdollista, että tallit ovat liikkeellä hieman erilaisilla kilpailutaktiikoilla ja siten myös erilaisilla polttoainelasteilla.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat