Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu

Härkänen vertyi loistovetoon EM-paineissa

urheilu

Vanhassa vara oli parempi, kun Suomen edustajaa mietittiin EM-painien 66 kilon sarjaan. Olympiapaikkaa metsästäneen Juha Lappalaisen korvasi seurakaveri Ari Härkänen, joka kiitti valitsijoita selvittämällä itsensä sarjan puolivälieriin heti perjantain aamupainien ensimmäisen tunnin aikana.

Ari Härkänen painii välieräpaikasta lauantaina.

32-vuotias Härkänen on Suomen joukkueen vanhin painija.

- Olisi se Ahokkaan Juha saanut tulla kisoihin mukaan, niin en tuntisi itseäni näin vanhaksi. Ensimmäisen kerran olin miesten arvokisoissa joskus 1988 tai 1989 ja silloin sarjana oli 57 kiloa, Härkänen muisteli.

Härkänen voitti lohkonsa otettuaan ensin 6-0-pistevoiton Tshekin Tomas Sobeckysta, ja vain 45 minuuttia myöhemmin joutui Azerbaidzhanin Habib Yusifzada antautumaan lukemin 0-5. Ottelut olivat aika lailla toistensa toisintoja. Härkänen hallitsi otteluita, teki tarvittavat pisteet älykkäillä rullauksilla ja sillassa käytöillä. Vastustajilla ei ollut nokan koputtamista voiton suhteen kummassakaan ottelussa.

Pahimmaksi vastustajaksi oli muodostua lyhyt otteluväli ja elimistön sopeutuminen rajun laihdutuksen jälkeiseen tankkaukseen.

- Ensimmäisen ottelun jälkeen tuntui tosi pahalta ja ajattelin, etten millään pysty menemään matolle heti uudestaan. Kävin välillä oksentamassa ja olo parani. Loppujen lopuksi oli parempi, että ottelut olivat näin lähekkäin toisiaan. Nyt ei tarvinnut ainakaan erikseen lämmitellä, Härkänen naurahti.

Kokenut molskikettu Ari Härkänen puristi treenatusta kropastaan pois tavaraa kilotolkulla ennen punnitusta. Normaalipaino miehellä on 73-74 kilon tietämissä, mutta muutama viikko sitten pidetyn Ruotsin leirin jälkeen puntari osoitti peräti 76 kiloa. Siitä oli laihdutettava torstain punnitukseen peräti 10 kiloa. Urakka oli kova.

- Näin koville ei laihduttaminen ole kyllä ennen ottanut. Torstaina illalla tuntui, ettei jaksa enää oikein jumpatakaan. Jouduin lähtemään saunomaan, vaikka olen aina ollut huono saunoja. Illalla sitten pääsin tankkaamaan, ja ennen nukkumaan menoa painot olivat taas 74 kilossa, Härkänen kertoi painonpudotuksestaan.

Lauantaina vastaan asettuu vielä Armenian Zoran Vardanian, joka voitti lohkonsa vakuuttavasti. Mies on suomalaisille tuntematon suuruus.

- En ole häntä ennemmin nähnyt. Toisaalta on ihan hyvä, ettei tiedä kaverista liikaa. Näin pystyy sitten lähtemään tekemään omaa painia. Sen verran tuossa katsoin, että junttaa näytti osaavan nostaa, Härkänen arvioi tulevaa vastustajaansa.

Mäntylälle selkähäviö

Tuomo Mäntylä aloitti EM-kisoissa perjantain aamukilpailuissa 5-1 -pistevoitolla Itävallan Hannes Herringistä. Mäntylä hävisi Haaparannassa toisen ottelunsa liettualaiselle Valdas Sidlauskasille selätyksellä ajassa 4.38, ja samalla kariutuivat käytännössä toiveet välieräpaikasta.

Mäntylä aloitti avausottelunsa tehokkaasti ja siirtyi ennen taukoa 3-0-johtoon nostolla ja ja rullauksella. Tämän jälkeen Mäntylän otteisiin tuli hieman liikaa varmistelun makua ja ote siirtyi itävaltalaiselle. Toisella jaksolla Mäntylä määrättiin passiivisuuden takia alle kahteen otteeseen, mutta Herring ei saanut mitään aikaan. Ottelun loppuhetkillä Mäntylä pystyi vielä passaamaan vastustajansa heittoyrityksen, ja ansaittu otteluvoitto tuli suomalaiselle.

- Ensimmäinen ottelu on varmaan aina yhtä nihkeä, vaikka vastaan tulisi tyttöystävä. Pääasia että voitto tuli, Mäntylä kommentoi.

Päivän toisessa ottelussa Mäntylä kohtasi pitkäraajaisen liettualaisen Sidlauskasin, joka oli ensimmäisellä kierroksella voittanut samassa lohkossa Ruotsin Jim Pettersonin. Sidlauskas paiskasi komealla syliheitolla Mäntylän selälleen ajassa 4.38, ja homma oli sillä selvä.

Ennen selätystä Mäntylä johti ottelua 4-3. Mäntylällä on lohkossaan vielä yksi ottelu jäljellä. Selkätappion myötä katosivat käytännössä toiveet välieräpaikasta.

Nurmela ja Haapamäki ulos mitaleilta

Suomalaisten mitalitoiveet menivät murskaksi kahden sarjan osalta EM-painien toisen kisapäivän illassa. Jani Haapamäen (55 kg) ja Kim-Jussi Nurmelan (74 kg) kokemat neljännesfinaalitappiot tiesivät molempien painijoiden kisaurakan päättymistä.

Nurmelan ottelu Valko-Venäjän Mihail Ivantshenkoa vastaan ratkesi käytännössä minuutin painin jälkeen. Nurmela sai ensimmäisenä varoituksen ja joutui alle mattoon. Vastustaja nappasi käden kiinni, vyörytti, vaihtoi otteen juntaksi ja hetkellä taululla olivat lukemat 3-0.

Nurmolainen pääsi pikku hiljaa otteluun mukaan, mutta vahvakätinen vastustaja piti pintansa. Nurmelan otteissa oli outoa hätäilyä ja muutaman virheen jälkeen tilanne oli toisen jakson alkupuolella jo 5-1. Sitten kohosivat toiveet suomalaiskatsomossa, kun Nurmela läväytti komean lenkin ja tilanne kaventui lukemiin 5-4. Vastustaja kuitenkin jatkoi liikettä, käytti suomalaista sillassa, ja taululla olivat loppulukemat 7-4.

- Yksi virhe on monesti kallis ja nyt kävi niin. En olisi saanut antaa kaverille mattovuoroa ensin, vaan olisi pitänyt painostaa kovemmin. Nyt hän pääsi yrittämään tuoreena miehenä, ja annoin siinä vielä käden kiinni. Pitää lähteä kotia treenaamaan, raskaasti pettynyt Kim-Jussi Nurmela sanaili.

Haapamäelle tappio

Jani Haapamäen hurja taisteluvire ei kantanut semifinaaliin saakka 55 kilon sarjassa. Nuoren kauhajokisen kohtaloksi muodostui 4-0 pistetappio Kreikan Azchium Kiouzegianille sarjan neljännesfinaalissa.

Ottelun ratkaisu tapahtui jo 40 sekunnin painin jälkeen. Suomalaista lyhyempi kreikkalainen painosti vahvasti ja yllätti aivan matonreunalla nopealla käsivarsiheitolla. Taululla komeilivat hetkessä lukemat 3-0, ja lisää lunta oli tulossa tupaan, kun Haapamäki määrättiin tilanteen jälkeen alle mattoon. Kiouzegian rullasi väkisellä vielä yhden lisäpisteen.

- Lähdin työntämään kaveria liikaa eteenpäin, ja siinä se pääsi käsivarresta heittämään. Aivan oma moka, Haapamäki myönsi.

Tämän jälkeen kreikkalainen lopetti turhan yrittämisen, mutta ei sortunut pakoiluun. Haapamäki yritti loppuun saakka puikata kreikkalaisen sylille, mutta ei siinä onnistunut. Vasta neljä sekuntia ennen loppua vastustaja sai ensimmäisen varoituksen, mutta väsynyt mies ei pystynyt enää tilannetta hyödyntämään.

- En saanut matsia missään vaiheessa haltuun. Sen verran kaveri puski päällä ja repi sormista, etten pystynyt. Ihan eri matsi tämä olisi ollut, jos en olisi siinä alussa itse mokaillut, arvokisojen ensikertalainen Haapamäki harmitteli.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat