Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM

Härkänen paini mitaliotteluihin

urheilu

Ari Härkänen jatkaa loistavia otteitaan Haaparannan EM-paineissa. Härkänen voitti kreikkalais-roomalaisen painin 66 kilon sarjan neljännesfinaalissa Armenian Zhora Vardanjanin 5-0. Härkänen eteni voitolla välieriin.

Ari Härkänen kohtaa sunnuntai-aamuna välierässä Ukrainan Armen Vardanjanin.

Härkänen, 32, ei ole vielä tähän saakka painimissaan kolmessa ottelussa antanut vastustajille ensimmäistäkään pistettä. Sunnuntaina suomalainen kohtaa välierässä Ukrainan 22-vuotiaan Armen Vardanjanin. Ukrainalainen on sukunimikaimaansa kovempi tekijä, sillä hän oli viime vuonna hopealla niin EM- kuin MM-kisoissa.

Härkäsen lauantaiaamun ottelu oli raju. Armenialainen yritti käyttää hyväkseen kaikki likaiset temput. Sormet silmissä, päällä puskemista ja sormista repimiset olivat Vardanjanin "liikevalikoimassa". Härkänen ei likaisista tempuista perustanut, vaan pisti kovan kovaa vastaan.

- Koko ajan piti tehdä töitä hullun lailla. Yhden kerran kaverin sormet olivat niin syvällä silmässä, että meinasin ruveta huutamaan. Kaveri kyllä yritti kaikkensa. Koko sen väänsi sormista ja puski päällä. Piti vain pistää kova kovaa vastaan, ja kyllä minäkin annoin sille takaisin samalla mitalla, Härkänen kertasi ottelun tapahtumia.

Suomalainen painosti ensimmäisen varoituksen vastustajalle reilun minuutin jälkeen ja rullasi tätä matosta komeasti kahden pisteen edestä. Viisi sekuntia ennen ensimmäisen jakson loppua lävähti armenialaisen kaulaan raju niskalenkki ja Härkänen johti jo 5-0.

Toinen jakso oli yhtä puskemista puolin ja toisin. Härkänen piti pintansa, eikä antanut vastustajalleen mitään mahdollisuuksia. Lauantaiaamuna Haaparannan kisakatsomossa oli suuri joukko suomalaisia kannustamassa sinivalkoisten viimeistä mitalitoivoa.

- Oli mahtava fiilis painia tänään. On todella mahtavaa, kun jengi huutaa ihan mielettömästi, Ari kiitteli suomalaisfanejaan. Sunnuntaiaamun välierävastustaja Armen Vardanjania Härkänen ei ole kohdannut aiemmin.

Tuomo Mäntylä päätti voitolla

Toinen lauantaina EM-molskilla esiintynyt suomalainen Tuomo Mäntylä lopetti kisaurakkansa voitolla 84 kilon sarjassa. Lohkon viimeisessä ottelussa kaatui Ruotsin Jimmy Petterson puhtaasti 3-0. Mäntylän haave välieräpaikasta oli kuitenkin karannut ulottumattomiin, kun Liettuan Valdas Sidlauskas oli selättänyt suomalaisen perjantai-iltana.

- En kyllä vieläkään ymmärrä, mitä siinä tilanteessa tapahtui. Sitä olen miettinyt koko yön. Pitkä kaveri kun sai kunnolla kiinni, niin sitä lähdettiin kuin raketti, Mäntylä harmitteli edellisillan selätystä johtoasemasta.

Ruotsalaisjuhlaa EM-molskilla

EM-painien ensimmäinen finaalipäivä Haaparannassa huipentui isäntämaa Ruotsin juhliin. Tuloksena oli kaksi kultaa ja yksi hopea.

Kotiyleisön huudattamisen aloitti Helen Allandi naisten vapaapainin 59 kilon sarjassa. Ruotsitar esitti huikeaa ilotulitusta molskilla Iltalian Sabrina Espositoa vastaan ja voitti ylivoimaisesti pistein ajassa 5.53.

Miesten 96 kilon sarjassa kotiyleisön suuri suosikki Martin Lidberg kohtasi Valko-Venäjän kokeneen Sergei Listhvanin. Ensimmäisen jakson jälkeen Lidberg johti jo 3-0. Toisella jaksolla ei enää lisäpisteitä tehty, ja ruotsalaisten tuplakultajuhlat saattoivat alkaa.

Ruotsin kolmas finalisti Ida Hellström sen sijaan joutui taipumaan jatkoajalla Ukrainan Inesa Reparille 51 klon sarjassa. Kolmannen jaossa olleen naisten vapapainin mestaruuden nappasi Ukrainan Katerina Burmistrova.

55 kilon sarjan finaalissa mestaruuden otti Turkin Bayram Özdemir. Tarkan painin finaalissa kukistui Jani Haapamäen mitalikamppailuista pudottanut Kreikan Arium Kiouregian pistein 3-0. Haapamäen lopullinen sijoitus sarjassa oli viides.

Armenian Vahan Juharjan oli puolestaan vakuuttava mestari 60 kilon sarjassa. Venäjä sai illan ainoan mestaruutensa 74 kilon sarjassa, kun Mikhail Ivantshenko kukisti Ukrainan Vasili Ratshiban puhtaasti 4-0.

Suomen Kim-Jussi Nurmelan mitaliotteluista pudottanut Valko-Venäjän Aleh Mihalovitsh otti pronssia. Nurmela sijoittui sarjassa viidenneksi.

74 kilon sarjan palkinnonjaossa ruotsalaiset kisajärjestäjät tekivät "palanderit", kun sarjan voittajan kunniaksi kajautettiin ilmoille väärä kansallislaulu. Nykyisin Venäjällä käytössä olevaa "Suurta ja mahtavaa" ei kisajärjestäjiltä löytynyt, joten sarjan palkinnot jaetaan uudemman kerran sunnuntaina. Onneksi venäläiset nappasivat lauantain finaaleista vain yhden mestaruuden.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat