Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Yleisurheilun GP-sarja, Joensuu

Härkäsen pitkä odotus palkittiin

urheilu

Ensi viikolla kävelee Vantaan Korson Lumo-lukion käytävillä yksi lukion opettajista silmä mustana ja onnellinen hymy kasvoilla. Painija Ari Härkäsen hymy ei johdu iskun aiheuttamasta lievästä aivovammasta, vaan palkintokaapissa olevasta EM-pronssista.

Ari Härkäsen pitkä uurastus palkittiin EM-pronssilla.

Lukion liikunnan ja terveystiedon opettaja Ari Härkänen saavutti sunnuntaina sen, mitä oli pitkään hakenut.

- Aaarrgghh! Aivan mahtava fiilis. Tätä olen odottanut niin kauan, että välillä meinasi usko loppua. Ehkä parin päivän päästä hahmottaa, mitä on oikein tapahtunut. Oli tämä tosi kova juttu, kun se tulee vuosien jälkeen, iloinen Härkänen pulppusi tekstiä Suomen lippu harteillaan.

Edellisen kerran Ylä-Tikkurilan Kipinän mies ylsi EM-finaaliin vuonna 1994. Silloin tuli kylmää kyytiä, mutta unelma mitalista jäi elämään.

Mitalia ei kuitenkaan suomalaiselle näytetty suotavan. Vuodet vierivät, ja monien painin ystävien mielessä vuonna 1972 syntynyt painija laskettiin jo entiseksi suuruudeksi. Päävalmentaja Pasi Sarkkinen oli kuitenkin toista mieltä ja otti miehen EM-joukkueeseen. Tilaa sai antaa seurakaveri Juha Lappalainen, joka viime vuodet on pitänyt hallussaan 66 kilon sarjan edustustrikoita.

Edellisen kerran Härkänen edusti Suomen arvokisatasolla vuoden 2000 EM-paineissa.

- Monta kertaa se menestys on ollut hilkulla, mutta aina on tullut jotain. Olen haaveillut 15 vuotta, että pääsee tuulettamaan arvokisamitalia. Nyt olin vain ottelun jälkeen niin sippi, etten tahtonut jaksaa tuulettaa, Härkänen naureskeli.

Loukkaantumisista uutta asennetta

Uutta intoa painimiseen Härkäselle tuli loukkaantumisten kautta. Ura oli päättyä vuoteen 2002, mutta tuloksena oli lopulta entistä iloisempi paini-ilme.

- Ennen paini oli minulle elämäni tärkein asia, mutta nyt selviää tappioista paljon nopeammin. Minulta meni ensin kyynärpää, sitten kylki ja polvi. Ajattelin silloin, että nyt se on loppu. Kun toivuin vammoista, rupesin vielä vähän oman vuoksi kunnon painiskelemaan ja huomasin sen taas olevan hauskaa, Härkänen kertasi uransa käännekohtaa.

Ikää miehellä on mittarissa 32 vuotta, kun 66-kiloisten Euroopan mestaruuden voittanut Armen Vardanjan on kymmenen vuotta nuorempi. Vielä ei Suomen joukkueen nestori kuitenkaan aio edustustrikoita naulaan pistää.

- Pitää mennä vuosi kerralla eteenpäin. Ikää on jo sen verran, ettei kovin pitkälle kannata asioita suunnitella. Haluan nauttia tästä hommasta, Härkänen naureskeli silmä mustana, mutta tuoreena EM-pronssimiehenä.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat