Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Härkäsen EM-pronssi kruunasi Suomen kisat

urheilu

Suomen painin päävalmentaja Pasi Sarkkinen oli ennen Haaparannan EM-paineja oudossa tilanteessa. Luottomiehet Marko Yli-Hannuksela ja Juha Ahokas olivat sivussa, ja uusia aseita arvokisoihin piti etsiä.

Suomen päävalmentaja Pasi Sarkkinen oli erittäin tyytyväinen EM-kisojen saavutuksiin.

Sarkkisen ja Suomen salaiseksi aseeksi Haaparannassa nousi 32-vuotias Ari Härkänen, jonka EM-pronssi täytti viralliset ja epäviralliset odotukset.

- Nämä kisat osoittivat, minkä tason painija "Arska" on silloin, kun kaikki asiat ovat kunnossa. Oli hyvin vähästä kiinni, ettei tänään soitettu Maamme-laulua. Finaalissa Ari olisi repinyt kappaleiksi tuon Valko-Venäjän miehen (Vitali Zhuk), Sarkkinen vakuutti.

EM-pronssin lisäksi suomalaisten pääsiäiskoria koristaa kolme pistesijaa.

- Joukkueen osalta tulos olisi ollut positiivishenkinen ilman tätä mitaliakin. Toisaalta mitali oli erittäin tärkeä suomalaiselle painille, Sarkkinen myönsi.

Yllätyksiä ja pettymyksiä

Härkäsen ohella Suomen joukkueesta löytyi niin positiivisia kuin negatiivisia yllätyksiä. 55 kiloissa Jani Haapamäki oli ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan komeasti viides.

- Janin suoritus oli ilman muuta positiivinen. Yksi kova päänahka ja hyvä taistelu finalistia vastaan. Siinä tosin kokeneempi pääsi hieman hassuttamaan. Taistelutahtoa löytyy ja kaverilta voidaan odottaa tulevaisuudessa hyviä suorituksia, päävalmentaja Sarkkinen uskoi.

Sen sijaan 60 kilon Marko Isokoski oli selvä pettymys. Matka päättyi jo alkulohkossa.

- "Maken" kuntopuoli on ok, mutta loukkaantumisen aiheuttaman tauon johdosta intoa tuntui painissa olevan enemmän kuin järkeä. Siihen kaatui ottelu israelilaista vastaan. Selvä pettymys, Sarkkinen myönsi.

74 kilon sarjan Kim-Jussi Nurmelaa on ainakin Nurmon puolessa kaavailtu itsensä Marko Yli-Hannukselan kaatajaksi. Viides sija EM-kisoista oli tällä kertaa Nurmelan tuomisena.

- Jussi on hyvä taistelija, joka on saanut painiin määrätietoisuutta ja kovuutta. Hän on oikealla tiellä, mutta jatkossa on saatava tasoa parantumaan koko turnauksen ajan. Voi jo nyt voittaa yksittäisissä otteluissa sarjan huippuja, mutta turnauksessa yksi huono jakso voi pilata koko kisat. Täällä kävi niin, päävalmentaja pohdiskeli.

Tuomo Mäntylälle oli tarjolla välieräpaikka alkulohkon voitolla, mutta liettualainen vastustaja oli toista mieltä ja paukautti suomalaisen pitkänperjantain iltana kattolamppuja laskemaan. - Se oli erikoinen matsi. Tuomolla on tosin taipumus ottaa noita erikoisia matseja. Suoritustason heittely on valtavaa. Tuomolla on tosin halua korjata ja lisätä harjoittelua huomattavasti, Pasi Sarkkinen kertoi.

96 kilon sarjan Rami Hietaniemi oli hankkimassa kokemusta ja saa valmentajalta lähes puhtaat paperit, vaikka voittotili jäi ensimmäisessä arvoturnauksessa avaamatta.

- Rami on vielä kokematon. Listhvanin kanssa lopputulos ei ollut mikään yllätys. Israelilaista vastaan oli mahdollisuus saada ensimmäinen arvokisavoitto. Ramissa on potentiaalia, mutta hän vaatii paljon lisää harjoitusvuosia, Sarkkinen myönsi.

Operaatio Ateena

Suomalaisten edustuspainijoiden seuraava tähtäin on Ateenan olympialaiset, jonne Suomi sai kaksi paikkaa. Päävalmentaja lähtee Juha Ahokkaan ja Marko Yli-Hannukselan kanssa tutustumaan Ateenan kisapaikkoihin huhtikuun lopulla, ja toukokuulla molempien painijoiden tulisi olla täysin terveiden kirjoissa.

- Toukokuun kymmenes päivä aloitellaan kansainväliset leirit. Meillä on useampia kymmenen päivän sessioita muiden maiden kanssa. Marko ei ole pystynyt vielä ottamaan sataprosenttista mattopainia, mutta silloin on varmaan kaikki kunnossa. Aika kyllä riittää mainiosti valmistautumiseen Ateenaan.

Suomen painijoukkue olympialaisissa on ennen näkemättömän pieni.

- Joku sanoi joukkueen olevan pienin sataan vuoteen. "Myhi" (Marko Yli-Hannuksela) sanoi sen kuultuaan, että joukkue on kovin sataan vuoteen. Sehän noin pienessä joukkueessa on huono puoli, että jos oikein lähtee kulkemaan, niin kahta mitalia enempään ei ole mahdollisuutta, Sarkkinen naureskeli.

Sarkkinen empii omaa jatkoaan

Sarkkisen oma jatko painijoiden päävalmentajana on katkolla Ateenaan jälkeen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että edustusmiehille tulee valittavaksi uusi valmentaja.

- Siltä se tuntuu, että tällä työnkuvalla en pysty jatkamaan. Minulla on kotona kolme pientä lasta, ja puolet ajasta menee maailmalla matkatessa. Minun on aika ottaa vastuuta enemmän kotihommista.

- Painin parissa tulen kuitenkin varmasti jatkamaan ja toimimaan valmentajana yhä edelleen, mutta maajoukkueen valmentamisessa on jatkossa haastetta jollekulle muulle, Sarkkinen pohdiskeli.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat