1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Bäckström torjui Kärpille kultaa

Neljännen SM-liigan finaaliottelun ensimmäisessä erässä riitti vauhtia. Kotijoukkue Kärpät onnistui myös luomaan lukuisia maalintekopaikkoja, mutta ei hyödyntämään niistä ainuttakaan. TPS:n maalia vartioineella Teemu Lassilalla oli myös iso ansio siihen, että isännät eivät saaneet kolmen erän aikana osumatiliä auki.

Kärppien maalivahti Niklas Bäckström joutuu pian leikkauspöydälle.

- Tämä oli ehkä meidän paras finaalimme. Oltiin luottavaisia, Kärppien maalivahti Niklas Bäckström analysoi jälkeen päin.

Heti pelin ensimmäisellä 10 minuuttisella Lassila teki kolme, neljäkin hyvää pelastusta. Avauserän 17. minuutilla Kärppien Brett Lievers vapautti ketjukaverinsa Petr Tenkratin TPS:n maalin lähimetreillä läpiajoon, mutta Lassila ylsi loistopelastukseen.

Turkulaisten mahdollisuudet kohenivat toisessa erässä. Vierasjoukkue sai peliä haltuunsa vastustajaa paremman luistelun ansiosta. Kärppien maalivahti Niklas Bäckström pystyi kuitenkin samaan kuin Lassila vastapäädyssä, eli sunnuntain ottelu oli myös kahden huipputorjuntoja tehneen vahdin taisto.

Bäckströmin torjuntakaavaksi yhteenotossa muodostui 8+10+5+2=25 torjuntaa, kun Lassilan urakka sisälsi 10+8+13+4=35 kiekon pysäytystä.

Leikkaus edessä

Bäckström loukkasi polvensa helmikuussa Ruotsissa pelatussa EM-turnauksessa Venäjä-ottelussa. Polven risti- ja sivusidevamman sekä niitä seuranneen tähystysleikkauksen takia hän pystyi palaamaan Kärppä-paitaan vasta liigan pudotuspeleihin. Mestaruusjuhlien jälkeen edessä on isompi operaatio leikkauspöydällä.

- Leikkaus on edessä. Sinne mennään heti kun ehditään, Bäckström paljasti.

Kalevan haastattelussa finaalien jälkeen Beckström tunnusti, että eturistiside meni Tukholmassa kokonaan poikki, eikä vain osittain repeytynyt.

Tuleva toipumisjakso on niin pitkä, että SM-liigakauden 2003-2004 alku voi mennä mestarivahdilta ohi.

- Neljästä kuuteen kuukauteen on arvioitu toipumisaika, Bäckström maalaili.

Huipputasaisen sekä jännittävän sunnuntaisen loppuottelun mausteisiin mahtui yksi videotarkastelukin. Kärppien puolustaja Ilkka Mikkola ehti jo tuuletella 53. minuutilla ylivoimamaalin merkiksi. Päätuomari Timo Favorin kävi tarkistamassa asiaa videovastaavilta, eikä Mikkolan tolppaan laukomaa vetoa luonnollisesti hyväksytty osumaksi.

Bäckström muisteli ottelua niin, että TPS:llä ei ollut monta huippupaikkaa.

- Puolustettiin hyvin joukkueena. Ehkä naapurin paras paikka oli toisessa erässä, kun (Mikko) Rautee pääsi vetämään "one timerin", mutta veto meni ohi, Bäckström aprikoi.

Ratkaisu yhdistelmän tulos

Kärppien prässi jatkui vahvana ennen jatkoerää.

Ehkä parhaan mahdollisuuden ennen 60 minuutin täyttymistä sai Tenkrat, joka pääsi 57. minuutilla jatkamaan Ari Vallinin laukomaa ja Lassilan eteensä torjumaa kiekkoa. Tshekkitaituri ei saanut kiekkoa loistomahdollisuudesta huolimatta TPS:n verkkoon. Sitten potin räjäytti puolustaja Ari Vallin, joka laukaisi ranteella Lassilan vartioiman maalin etunurkkaan.

- Huusin Henrik Juntuselle, ja hän tekikin hyvän blokin. Pekka Saarenheimo oli voittanut aloituksen, kuten niin monta kertaa aikaisemmin. Pari potkua, ja olin sisällä. En edes muista, harhautinko vielä jonkun, mutta etunurkassa oli tilaa, Vallin selvitti ratkaisua.

STT-YLE