Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Monikieliset perheet
  • Kun suoli vuotaa verta, liikunta helpottaa ultrajuoksija Michaela Lindströmin arkea
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Jones ja Montgomery saivat dopingia Balcosta

urheilu

Pikajuoksijapari Marion Jones ja Tim Montgomery saivat anabolisia steroideja Balco-laboratoriosta, jota epäillään ensimmäisen urheilussa paljastuneen design-steroidin tetrahydrogestrinonin (THG) kehittäjäksi, kertoo San Francisco Chronicle -sanomalehti. Lehti perustaa juttunsa neljään nimettömänä pysyttelevään lähteeseen viitaten.

Marion Jonesia epäillään yhdeksi THG:n käyttäjäksi.

Chronicle -lehden tietojen mukaan Balco-laboratorion johtaja Victor Conte kertoi viime syyskuussa laboratorion tiloihin tehdyn ratsian jälkeen rikostutkijoille, että Jones ja Montgomery saivat häneltä kiellettyjä aineita vastineeksi Balcon sallittujen lisäravinteiden mainostamisesta. Conten asianajaja kiistää hänen antaneen rikostutkijoille sanomalehden väittämiä tietoja. Myös Jonesin asianajaja kiistää lehden tiedot.

Yhden Chroniclen lähteen mukaan Jonesin saamista steroideista kertoi myös Greg Anderson, baseballtähti Barry Bondsin kuntovalmentaja, joka sanoi Bondsin ja Jonesin käyttävän samaa ainetta. Anderson on yksi Balco-jutussa syytteen saaneista neljästä miehestä. Muut ovat Conte, Balcon varatoimitusjohtaja James Valente ja yleisurheiluvalmentaja Remi Kortshemni. Kaikki neljä ovat kiistäneet syyllisyytensä steroidien levittämiseen.

Sekä Jones että Montgomery ovat useasti kiistäneet koskaan käyttäneensä kiellettyjä aineita, eikä kumpikaan ole koskaan antanut positiivista testinäytettä.

THG:tä pikajuoksijoille

Chroniclen mukaan rikostutkijoille kerrottiin, että Jones sai Contelta peitenimellä "puhdas" tunnettua steroidia. Rikostutkijoiden mukaan peitenimi viittaa designsteroidi THG:hen, joka paljastui viime syksynä. Sitä ennen ainetta ei osattu etsiä dopingtesteissä. Viime vuonna THG:stä jäi kiinni viisi yleisurheilijaa, joista nimekkäin oli brittipikajuoksija Dwain Chambers.

Jonesin yhteistyö Conten kanssa päättyi syksyllä 2001. Yhteistyö oli ilmeisesti alkanut Sydneyn vuoden 2000 olympiakisojen aikoihin. Conten yhtiöiden verkkosivuilla kerrottiin hänen tulleen Jonesin ravintovalmentajaksi pikajuoksijan valmistautuessa Sydneyn kisoihin, joissa Jones voitti kolme kultaa.

Sydneyn kisojen alla Jonesin silloinen aviomies, kuulantyöntäjä C.J. Hunter jäi kiinni nandrolonin käytöstä. Hunterin ravintovalmentajaksi esittäytynyt Conte kiirehti tuolloin kuulantyöntäjän tueksi ja väitti positiivisen testituloksen johtuneen lisäravinteista.Jonesin ja Hunterin liitto päättyi sittemmin eroon.

Jonesin uusi avopuoliso on Montgomery, jonka kanssa Jones sai viime vuonna lapsen. Chroniclen mukaan Montgomery sai Contelta steroideja ennen kuin hän syyskuussa 2002 juoksi Pariisissa sadan metrin voimassa olevan maailmanennätyksen 9,78. Vastineeksi THG:stä Jones ja Montgomery suostuivat Conten laillisen lisäravinnevalmisteen ZMA:n mannekiineiksi.

Conten lisäravinneyhtiön internetsivuilla on siteerataan Jonesin ja Montgomeryn kehuvan ZMA:ta ja sivuilla on kuva, jossa poseeraavat Jones ja Conte. Conten mukaan Jones ja Montgomery kuuluivat myös ZMA-yleisurheiluklubiin, joka mainosti lisäravinnetta ja johon kuului myös Dwain Chambers. Myös kehonrakennuslehti Flexin vuonna 2001 ilmestyneessä artikkelissa kerrotaan laajasti Jonesin yhteistyöstä Conten kanssa. Jones itse on vähätellyt suhdettaan Conteen. Pikajuoksijan mukaan suhde rajoittui pariin Conten kanssa käytyyn keskusteluun.

Nimet piilossa

Jones ei ole ensimmäistä kertaa dopingia koskevan keskustelun aiheena. Lukioaikanaan hän jäi vuonna 1991 saapumatta dopingtestiin ja joutui lyhyeksi aikaa kilpailukieltoon. Jonesin äiti palkkasi tyttärensä tueksi kuuluisan asianajajan Johnnie Cochranin, joka voitti jutun vetoamalla siihen, että ilmoitus testistä annettiin väärällä tavalla.

Joulukuussa 2002 Jones ja Montgomery herättivät laajaa huomiota ryhtymällä lyhyeksi aikaa yhteistyöhön valmentaja Charlie Francisin kanssa. Francis oli dopingista vuonna 1988 Soulin olympiakisoissa kärynneen Ben Johnsonin valmentaja, joka myönsi Johnsonin käyttäneen steroideja jo vuodesta 1981 hänen johdollaan.

Lauantaina New York Times kertoi, että Jonesin tililtä oli syyskuussa 2000 osoitettu 7350 dollarin shekki Victor Conten tilille. Jones kiisti asianajajansa välityksellä koskaan allekirjoittaneensa shekkiä Contelle. NY Timesin mukaan oli mahdollista, että shekin oli allekirjoittanut C.J. Hunter, Jonesin tuolloinen puoliso.

Yhdysvaltain yleisurheilulle Balco-jutun käsittelyn venyminen on kiusallista. Yhdysvalloissa pelätään, että maan joukkueeseen Ateenan olympiakisoihin saatetaan valita urheilijoita, jotka myöhemmin paljastuvat kiellettyjen aineiden käyttäjiksi. Balco-jutun syyttäjä ei julkistanut juttuun liittyvien urheilijoiden nimiä, jotka on poistettu julkisuuteen annetuista asiakirjoista. Senaatin alainen komitea on vaatinut syyttäjän aineiston editoimatonta versiota itselleen. Chroniclen siteeraamien lähteiden mukaan aineisto on annettu senaattori John McCainin johtamalle komitealle.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat