Rantanen etsii varmuutta ja räväkkyyttä Huhtaniemen heittoon

Olympiavoittaja Heli Rantanen on yhtä innostunut uudesta roolistaan valmentajana kuin Paula Huhtaniemi uuden valmentajansa opeista. Ateenassa harjoitusleirillä puurtava kaksikko on koettanut rakentaa Huhtaniemelle suoraviivaisempaa ja nykyistä varmempaa tekniikkaa.

Paula Huhtaniemi kiskaisi SE:n viime kesänä.

Huhtaniemi, 31, kiskaisi viime kesänä naisten keihäänheiton maailmantilaston kolmanneksi SE-heitolla 64,90. Kesän kuluessa 60 metriä ylittyi neljässä kisassa, mutta Pariisin MM-kisat päättyivät karsintaan. Rantasen mukaan menestyksen esteenä olivat liian heikko taso ja epävarma tekniikka.

- Viime kesänä heitot tulivat liian helposti 55-58 metriin, vaikka hyviäkin heittoja tuli. Taso pitää saada paremmaksi. Teknisesti olen ajanut sisään visiota, jossa Paula ajattelee heittävänsä vain eteenpäin, ettei käy niin, että hän ajattelee, että nyt heitän ja on heitossa kaaressa ja takapainoinen, Rantanen sanoo.

Heiton terävyyttä on parannettu tehostamalla jalkojen käyttöä.

- Naisten keihäs on niin kevyt, että se pitää heittää räpsyllä, eli terävästi ja räjähtävästi. Nyt Paula joutuu juoksemaan ja tekemään jaloilla enemmän töitä, Rantanen sanoo ja kuvaa tavoiteltua tekniikkaa aiempaa suoraviivaisemmaksi.

Kehitystyön kohteena on ollut myös heittovarmuus ja välineen hallinta.

- Edelleen tulee ohareita, jolloin heitto avautuu ja voima ja keihäs karkaavat eri suuntaan. Mutta hän on saanut myös ahaa-elämyksiä onnistuneista heitoista. Monta kertaa Paula on kertonut, että heitto ei edes tuntunut heitolta, vaikka se on ollut harjoituksen pisin, Rantanen kertoo.

Ei jumia, juntturaa eikä vammoja

Jyväskylässä fysioterapeutiksi opiskeleva Rantanen, 34, on harjoituksissa malttanut pysyä kentän reunalla. Nykyisin salibandy- ja golfmailojen kanssa urheileva ex-heittäjä ei itse enää kaipaa keihään varteen. Ainoa ongelma valmennuksessa on hänen mukaansa kaksikon asuinpaikkojen 250 kilometrin välimatka.

- Totuin omalla urallani siihen, että niin Leo Pusan kuin Into Turvasen aikana tein erittäin tiivistä yhteistyötä valmentajan kanssa. Nyt Paulan kanssa on tehty niin, että hän on Jyväskylässä kerran kuussa kolmen päivän ajan ja joka toinen viikko pyrittiin olemaan yhdessä Kuortaneella, Rantanen kertoo.

Huhtaniemi pyysi Rantasta avukseen tekniikkaa hiomaan viime kesänä. Varsinainen valmennussuhde käynnistyi Huhtaniemen pyynnöstä viime syksynä. Pomarkun Tuunajärven kylässä asuva heittäjä arvioi olympiakesän kynnyksellä, että talven yhteistyö on toiminut.

- Tekniikka on ollut minun murheenkryyni. Siihen on keskitytty, että myös jalat tekevät työtä, ettei heitto olisi pelkästään kädellä repimistä ja riuhtomista, Huhtaniemi sanoo.

Rantasen harjoitusohjelmat ovat sopineet kokeneen heittäjän vartalolle.

- Kropassa on ollut sellainen tunne, ettei ole ollut mitään kovaa juntturaa tai jumia. On ollut aika irtonainen olo, eikä isoja vammojakaan ole tullut, Huhtaniemi kuvailee.

Voima, nopeus ja kimmoisuus ovat Huhtaniemen mukaan hyvällä tasolla.

- Kuulanheitoissa kuulat lentelivät melkein ennätyslukemiin, voima-arvot ovat pysyneet samoissa ja hypyissäkin on pysytty hyvällä tasolla, joten rahkeita on. Kesä näyttää miten tulosta tulee, Huhtaniemi arvioi.

Pihtiputaalta olympiapaikka

Huhtaniemi lähtee 12. kesäkuuta Lapualle karsimaan paikasta Euroopan cupin joukkueessa. Kesän kolme tärkeintä kisaa ovat heinäkuun alun keihäskarnevaali Pihtiputaalla, Vaasan Kalevan kisat ja Ateenan olympialaiset. Pihtiputaalla on jaossa ensimmäinen olympiapaikka.

- Kesään lähdetään maltilla, koska tärkeimmät kisat ovat vasta loppukaudesta, mutta toki yritän Pihtiputaalla varmistaa olympiapaikan niin kuin kaikki muutkin, Huhtaniemi sanoo. Ateenasta Huhtaniemi tavoittelee finaalipaikkaa.

STT