Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
  • Jääkiekkokierros
  • Mestaruusliiga: Tiikerit - Hurrikaani
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
  • Närbild
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pasi Riihelä ja Susanna Rinta vuoden pelaajat

urheilu

Koripalloilijat palkitsivat parhaitaan perjantaina. Vuoden miespelaajaksi valittiin LrNMKY:n Pasi Riihelä ja parhaaksi naispelaajaksi Susanna Rinta, joka oli voittamassa Panttereille joukkueen neljättä mestaruutta viiden vuoden sisällä.

Lappeenrannan NMKY:n Pasi Riihelästä oli kuluneella SM-kaudella tulla ensimmäinen suomalainen korikuningas yli 20 vuoteen. Korikuninkuus livahti ohi suun, mutta perjantaina Riihelä palkittiin SM-Koriksen vuoden pelaajana 2003-04. Naisten puolella vuoden pelaajan tittelin nappasi ensimmäistä kertaa urallaan Susanna Rinta, joka oli voittamassa helsinkiläisjoukkue Panttereille sen neljättä Suomen mestaruutta viiden vuoden sisällä.

Pääosan pelaajien, valmentajien ja erotuomarien valinnoista suoritti perinteiseen tapaan SM-sarjajoukkueiden valmentajat sekä kapteenit. Palkintonsa kauden parhaat saivat Suomen Koripalloliiton kauden päättäjäistilaisuudessa perjantaina 14.5. Helsingissä.

Riihelä oli äänestyksessä omaa luokkaansa. Hän sai puolet enemmän ääniä kuin äänestyksessä toiseksi tullut Namika Lahden Sami Lehtoranta. Rinta joutui käymään tiukemman taiston. Kausi oli Panttereiden ylivoimaa ja hyvin kuvaavaa olikin, että Rinnan kanssa vuoden pelaaja -palkinnosta kädenväännön kävi hänen joukkuekaverinsa Heli Roukanoja. Rinta voitti lopulta kahden äänen erolla.

199-senttinen ja 29-vuotias Riihelä valittiin toistamiseen vuoden pelaajaksi. Edellisen kerran hän vei tittelin nimiinsä vuonna 1998. Menneellä kaudella Riihelä pelasi LrNMKY:n kaikki 38 SM-runkosarjan ottelua. Hän teki niissä pisteitä peräti 23,8 ottelua kohden.

Riihelä kävi kisaa korikuninkuudesta viimeisille kierroksille saakka pistetilaston lopulta voittaneen BC Jyväskylän Glenn Stokesin (24,7) ja Pyrbasketin Lynn Washingtonin (24,2) kanssa. Uudeksi piste-ennätyksekseen Riihelä nakutti 45 pistettä. Lisäksi hän kiskoi 7,1 levypalloa ottelua kohden.

Esityksistään huolimatta Riihelä yllättyi valinnastaan.

- Olen hieman yllättynyt. Mielestäni (Kouvojen) Ville Kaunisto pelasi loistokauden ja olin varma, että palkinto menee hänelle. Ilmeisesti runkosarja merkkasi äänestyksessä paljon, sanaili Riihelä saatuaan palkinnon.

Laakereilleen Riihelä ei jää kuitenkaan lepäämään, vaan on jo aloittanut harjoittelun tulevaa kesää ja ensi kautta varten.

- Aloitimme kuukausi sitten harjoittelun Lappeenrannassa. Kesä tulee vietettyä paljolti maajoukkueen harjoituksissa. Pieni loma on edessä kesäkuussa ennen heinäkuussa alkavaa maajoukkueryminää. Silloin alkaa taistelu pelipaikoista syksyn EM-karsintoihin ja uskon kilpailun olevan todella kovaa, Riihelä jatkoi.

Susanna Rinta oli Panttereiden tasaisen joukkueen paras kotimainen korintekijä 18,0 pisteen keskiarvollaan. Vähintään yhtä arvokkaan panoksen Rinta antoi puolustuspelillään Panttereille, joka ei jäänyt parhaiden äänestyksessä huomioimatta. Rinta palkittiin nimittäin myös SM-sarjan parhaana puolustuspelaajana. Hän on vasta historian toinen naispelaaja, joka on samana vuonna palkittu sekä vuoden pelaajana että vuoden puolustuspelaajana. Auli Nyman (os. Grönroos) on kirjauttanut kyseisen tempun urallaan kolmesti.

- Kaksi palkintoa yllätti. Osasin puolustuspelaajan palkintoa odottaa, mutta valinta vuoden pelaajaksi tuli yllätyksenä. Tämän suurempaa tunnustusta en voi kuvitellakaan - etenkin kun päättämässä ovat olleet joukkueiden valmentajat ja kapteenit, iloitsi Rinta.

Miesten SM-Koriksen vuoden parhaaksi puolustuspeluriksi valmentajat ja kapteenit arvostivat Namika Lahden työjuhdan Tom Gustafssonin. Hän on jo vuosikaudet tehnyt sinnikkyydellään ja kovatahtoisuudellaan vastustajien hyökkäyspelin tukalaksi, mutta vuoden puolustuspelaajan tunnustus oli Gustafssonille vasta uran ensimmäinen.

Kinnaslampi ja Roukanoja finaalien parhaat

Kun muissa palkintokategorioissa arvioidaan koko kauden esitystä, antavat SM-finaalien MVP -palkinnot tunnustuksen kauden huipennuksessa kunnostautuneille pelaajille. Miesten mestarijoukkueesta Kouvoista valinta kohdistui Anssi Kinnaslampeen, joka toimi finaalisarjassa Lahtea vastaan useaan otteeseen sytyttäjänä.

Kinnaslampi teki finaaleissa 16,0 pistettä ottelua kohden. Hänen kaikki ansionsa eivät kuitenkaan kantaudu tilastopapereihin saakka. Onnistuneen hyökkäyspelinsä ohella Kinnaslampi nimittäin osoitti jälleen osaamistaan "leipätyössään" eli puolustuksessa, jolla hän pimensi lahtelaisen takamieskaartin iltoja.

Naisten finaalisarjan arvokkaimman pelaajan nimi tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Panttereiden korinaluspelaaja Heli Roukanoja oli finaalivastus Espoo Basket Teamille yksinkertaisesti liian suuri pala purtavaksi. Roukanoja mellasti korin alla miten tahtoi ja osoitti monipuolisuuttaan mm. pistämällä puolet kolmosistaan sisälle. Pisteitä Roukanoja teki finaalisarjassa 18,7, jonka ohella hän repi nimiinsä huimat 15,0 levypalloa.

Mestarijoukkue Panttereille sateli muitakin palkintoja. Konkari Minna Pietikäinen arvostettiin parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi, joka toi joukkueelleen tärkeää energiaa niin hyökkäys- kuin puolustuspeliinkin. Panttereita luotsannut Mikko Kurki puolestaan valittiin vuoden valmentajaksi. Tiivistä tiimityötä Panttereiden valmennuksessa tehnyt Kurki omisti pystinsä aisaparilleen Annamaija Keturille. Ex-maajoukkuepeluri toimi Kurjen apuna myös vuosina 2001 ja 2002, jolloin Kurki sai samaisen palkinnon ja Pantterit voitti mestaruudet.

Ekströmin työlle heti tunnustus

Miesten vuoden valmentajaksi nousi valmentajadebyyttinsä SM-tasolla tehnyt Lars Ekström, joka loihti hyvän hengen lahtelaisjoukkueeseen. Namika Lahti eteni SM-finaaleihin saakka haettuaan edellisellä kaudella vauhtia SM-karsintasarjasta. Lahtelaisjuhlan täydensi Sami Pekkolan valinta parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi.

Vasta 20-vuotias Pekkola täytti amerikkalaisessa koripallossa paremmin tunnetun roolinsa erinomaisesti tuoden vaihdosta korintekovoimaa. Pekkola pussitti 14,8 pistettä ottelua kohden.

Vuoden tulokkaat löytyivät Porvoosta ja Turusta. Tarmon Roni Leimu ja Riennon Tiina Sten palkittiin parhaina "keltanokkina". Sten oli äänestyksien ylivoimaisin ykkönen rohmuamalla lähes 80 prosenttia mahdollisista äänistä.

Kehittyneimpien pelaajien pystit matkasivat puolestaan Tampereelle ja Forssaan. Miesten kehittynein oli läpimurtokautensa pelannut Antero Lehto Pyrbasketista. Huimat kehitysaskeleet ottanut Forssan Alun Siiri Nuutinen pokkasi naisten samaisen tittelin.

SM-Koriksen vuoden ulkomaalaisvahvistus oli jo kolmatta kertaa Marcus Grant. Hänen monipuolisuutensa ja johtajaominaisuutensa näyttelivät suurta roolia, kun Kouvot rynni Suomen mestaruuteen.

Pääsarjojen parhaina erotuomareina palkittiin Ilkka Weijo ja Ilmo Toivonen. SM-Koriksessa tuomioita jakanut Weijo uusi tittelinsä viime vuodelta. Toivoselle valinta naisten SM-sarjan vuoden erotuomariksi oli uran ensimmäinen.

Miesten ja naisten I divisioonien parhaiksi seurat äänestivät Helsingin NMKY:n Juuso Pöyhösen ja Lappeenrannan Catzia edustavan Saara Poussan. Pöyhönen heilutti korisukkaa divarissa 23,8 pisteen edestä ja Poussa valtasi divarissa sekä kori- että levypallokuningattaruuden 16,6 pisteen ja 12,4 levyrin keskiarvoillaan.

Alla listattuna kaikki Suomen Koripalloliiton palkitsemat pelikauden 2003-04 parhaat sekä lyhyt tilastokatsaus.

Suomen Koripalloliiton kauden parhaat 2003-04

Miesten SM-Koris

Vuoden pelaaja Pasi Riihelä, Lappeenrannan NMKY

SM-finaalien paras pelaaja Anssi Kinnaslampi, Kouvot (Kouvola)

Vuoden puolustuspelaaja Tom Gustafsson, Namika Lahti

Vuoden tulokas Roni Leimu, Tarmo (Porvoo)

Vuoden kehittynein pelaaja Antero Lehto, Pyrbasket (Tampere)

Paras kuudes pelaaja Sami Pekkola, Namika Lahti

Vuoden valmentaja Lars Ekström, Namika Lahti

Vuoden ulkomaalaisvahvistus Marcus Grant, Kouvot (Kouvola)

Naisten SM-sarja

Vuoden pelaaja Susanna Rinta, Pantterit (Helsinki)

SM-finaalien paras pelaaja Heli Roukanoja, Pantterit (Helsinki)

Vuoden puolustuspelaaja Susanna Rinta, Pantterit (Helsinki)

Vuoden tulokas Tiina Sten, Turun Riento

Vuoden kehittynein pelaaja Siiri Nuutinen, Forssan Alku

Paras kuudes pelaaja Minna Pietikäinen, Pantterit (Helsinki)

Vuoden valmentaja Mikko Kurki, Pantterit (Helsinki)

Muut valinnat

Miesten I divisioonan paras pelaaja Juuso Pöyhönen, Helsingin NMKY

Naisten I divisioonan paras pelaaja Saara Poussa, Catz Lappeenranta

Juniorisarjojen lupaava kaukoheittäjä (Kainun-Kanuunan kannu) Eero Levä, HNMKY

Vuoden pyörätuolikoripalloilija Leo-Pekka Tähti, Turun Tiikerit

Vuoden erotuomari, miesten SM-Koris Ilkka Weijo

Vuoden erotuomari, naisten SM-sarja Ilmo Toivonen

Vuoden koripallojohtaja Vesa Hämäläinen, Namika Lahti

Fair Play -palkinto, miehet (Framin pytty) Namika Lahti

Fair Play -palkinto, naiset (Karénin kannu) Turun Riento

Paras toimitsijapöytä, miehet Kouvot (Kouvola)

Paras toimitsijapöytä, naiset Pantterit (Helsinki

YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat